Oulun yliopisto

Ylipaino nuorena voi lisätä aivoinfarktin riskiä naisilla ennen 55 vuoden ikää

Jaa

Naisilla, joilla on ylipainoa teini-ikäisenä tai nuorena aikuisena, näyttää olevan kohonnut aivoinfarktin riski ennen 55 vuoden ikää, selviää Oulun yliopiston uudesta tutkimuksesta, joka on julkaistu korkeatasoisessa Stroke-tiedelehdessä. Miehillä vastaavaa riskiä ei havaittu.

Kuva Rami Hanafi
Kuva Rami Hanafi

Tutkimus perustuu yli 50 vuoden aikana kerättyihin terveystietoihin ja sen mukaan naisilla, joilla oli ylipainoa 14 tai 31 vuoden iässä, oli suurempi riski saada aivoinfarkti ennen 55. ikävuotta. Aivoinfarkti syntyy, kun aivoihin verta kuljettava verisuoni tukkeutuu. Tämä on yleisin aivohalvauksen tyyppi ja se muodostaa lähes 90 prosenttia kaikista aivohalvauksista.

Tutkimus osoitti, että ylipaino 14 vuoden iässä lisäsi riskiä myöhemmin elämässä, vaikka henkilö olisi laihtunut 31 ikävuoteen mennessä. Vastaavasti ylipaino 31 vuoden iässä lisäsi riskiä, vaikka henkilö olisi ollut normaalipainoinen 14-vuotiaana. Miehillä ei havaittu vastaavaa riskiä aivoinfarktiin.

"Tuloksemme viittaavat siihen, että ylipainolla voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia, vaikka ylimääräinen paino olisi tilapäistä", sanoo väitöskirjatutkija Ursula Mikkola Oulun yliopiston väestöterveyden tutkimusyksiköstä. "Terveydenhuollon ammattilaisten tulisi kiinnittää huomiota nuorten ylipainoon ja edistää terveellisiä ruokailutottumuksia ja liikuntaa. Keskustelut painosta nuorten kanssa tulisi kuitenkin käydä ilman tuomitsemista ja leimaamista."

Tutkimuksessa tarkasteltiin Pohjois-Suomen syntymäkohortin 1966 osallistujia, joihin kuuluu yli 10 000 henkilöä ja joiden terveyttä on seurattu jo raskausajoilta lähtien. Tutkijat tarkastelivat kehon painoindeksiä (BMI) ja selvittivät, oliko ylipaino tai lihavuus 14 tai 31 vuoden iässä yhteydessä aivohalvauksen riskiin ennen 55. ikävuotta. Noin yhdellä kahdestakymmenestä osallistujasta esiintyi aivoinfarkti, ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) tai aivoverenvuoto tutkimuksen seuranta-aikana. 

Tutkimuksen rajoituksena on, että se on havainnoiva tutkimus, eikä se siten voi osoittaa suoraa syy-seuraussuhdetta ylipainon ja aivoinfarktin välillä. "Nuorena saadut aivoinfarktit ovat harvinaisia, joten jopa pieni määrä tapauksia voi vaikuttaa riskinarvioihin merkittävästi", Mikkola huomauttaa. "Lisäksi BMI mittaa vain pituuden ja painon suhdetta, joten korkea BMI voi olla harhaanjohtava tapa määritellä lihavuus erityisesti lihaksikkailla henkilöillä, joilla voi olla vähän rasvaa painostaan huolimatta."

Tutkimus osoitti, että kaikissa ikäryhmissä aivohalvauksen riski oli pienin henkilöillä, joiden painoindeksi oli normaali. ”Täytyy kuitenkin muistaa, että ylipaino on vain yksi aivohalvauksen riskitekijä muiden joukossa, ja monet muut tekijät vaikuttavat riskiin enemmän kuin aiempi ylipaino”, Mikkola huomauttaa. ”Elämällä terveellisesti eli välttämällä tupakointia ja liiallista alkoholinkäyttöä, pitämällä verenpaine-, kolesteroli- ja verensokeriarvot kurissa ja liikkumalla riittävästi, aivohalvauksen riski on pieni, vaikka aiemmin olisi ollutkin ylipainoinen”, hän lisää.

Tutkimusartikkeli: Mikkola U, Rissanen I, Kivelä M, Rusanen H, Kajantie E, Miettunen J, Paananen M. Overweight in Adolescence and Young Adulthood in Association With Adult Cerebrovascular Disease: The NFBC1966 Study. Stroke. 2024 Jun 6. doi: 10.1161/STROKEAHA.123.045444. Epub ahead of print. PMID: 38841866. https://doi.org/10.1161/strokeaha.123.045444

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Ursula Mikkola, Oulun yliopisto, väestöterveyden tutkimusyksikkö, 050 554 8184, ursula.mikkola@student.oulu.fi

Dosentti Ina Rissanen, Oulun yliopisto, väestöterveyden tutkimusyksikkö, ina.rissanen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye