Osallisuutta hyvinvointipalveluihin
Asiakkaiden osallisuuden merkitystä korostetaan hyvinvointipalveluissa tänä päivänä paljon. Parhaimmillaan osallisuus tuottaa asiakkaalle kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia ja tukee toimintakykyä.

Osallisuuden kokemus lisää hyvinvointia, turvallisuuden tunnetta ja uskoa omiin mahdollisuuksiin. Osallisuuden merkitys on viime vuosina korostunut myös erilaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Palveluita halutaan kehittää yhä enemmän yhdessä asiakkaiden kanssa.
Osallisuuden menetelmiä
Diakissa kehitetään osallisuuden menetelmiä sote-palveluissa erityisesti Osallistava hyvinvointityö -osaamiskärjen puitteissa. Tavoitteena on muuttaa sote-alan työkäytäntöjä siten, että töitä tehdään yhdessä ja tasavertaisemmin asiakkaiden kanssa, sanoo Diakin sosiaalialan yliopettaja Jari Helminen Dialogi-mediassa.
– Tavoite on etsiä ja kehittää keinoja, joilla edistää työntekijöiden ja asiakkaiden entistä tasavertaisempaa ja huomioivampaa yhteistyötä.
Osallisuus tarkoittaa sitä, että asiakasta kuunnellaan esimerkiksi hänen palvelukokonaisuuttaan mietittäessä. Osallisuuskeskustelun lisääntyminen sote-alalla kertoo Helmisen mukaan siitä, että asiaan on havahduttu myös ammattilaisten parissa. Aina asiakkaille ei ole ollut tarjolla todellista osallistumisen mahdollisuutta.
– Sikäli tilanne on nyt hankala, ettei asiakkaille välttämättä ole nyt mahdollisuuksia tarjota valinnanvaraa palveluista ja työskentelytavoista, kun palveluvalikoima Suomessa vain kapenee. Silti ammattilaisen tavoitteena tulee aina olla se, että asiakkaan kanssa yhdessä mietitään mikä etenemistapa hänelle parhaiten sopisi. On tärkeää tarjota mahdollisuutta olla aktiivisesti mukana, Helminen sanoo.
Tukea ja toimintakykyä
Osallisuus hyvinvointipalveluissa voi tarkoittaa esimerkiksi asiakkaan kuuntelemista ja vaikuttamismahdollisuuksien avartamista. Aidon osallisuuden lisäämisessä riittää kuitenkin vielä työtä, sanoo lastensuojelu- ja mielenterveyspalveluiden asiakas Heli Koivula Dialogissa.
Varsinkin lastensuojelussa ongelmat ovat usein monisäikeisiä ja edellyttävät monenlaisia ammattilaisia. Palveluverkossa asiakkaan osallisuuden toteutuminen voi olla haastavaa.
– Olen laskenut, että olen viisivuotisen lastensuojelutaipaleemme aikana tavannut noin 180 eri ammattilaista. Se on jo aika iso kokonaisuus. Vaikka kuinka haluaisit osallistua joka suuntaan niin se alkaa näin isossa kokonaisuudessa olla mahdotonta, Koivula sanoo.
Parhaimmillaan osallisuus tukee asiakkaan toimintakykyä. Heli Koivula kiittelee erityisesti palveluita, joissa tuetaan asiakkaan tai tämän perheen arjessa pärjäämistä.
– Itse näen tärkeänä myös osallisuuden näkökulmasta, että ihmistä autetaan pitämään huolta omasta arjestaan. Kun joku vähän tuuppaa ja auttaa, se auttaa itseäkin näkemään, että minä jaksan ja pystyn, Koivula sanoo.
– Uskon, että osallisuuden kokemus voi syntyä ihan vain hyvästä kohtaamisesta. Yksinkertaisimmillaan kyse on nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta. Silloin voi olla helpompaa hyväksyä myös oma tilanne ja päästä eteenpäin.
Dialogi-median uusi teemanumero Osallisuutta hyvinvointityöhön tuo esille osallisuuden merkitystä ja erilaisia osallisuutta lisääviä menetelmiä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Dialogi on Diakonia-ammattikorkeakoulun verkkomedia, joka tekee näkyväksi Diakin asiantuntemusta, vahvuusalueita ja tuloksia. Dialogissa herätetään keskustelua ja otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.
Yhteyshenkilöt
Aura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme