Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: “Hallitukselta puuttuu visio siitä, miten Suomi pelastetaan konkurssilta”

Jaa

Vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran mukaan hallituksella ei ole ison kuvan suunnitelmaa siitä, miten Suomen taloutta hoidetaan. Virta piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta käsitteli Valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028. 

– Hallitus kertoo taittavansa Suomen velkaantumisen, mutta viimeksi eilen olemme uutisista saaneet lukea, että ennusteiden valossa tavoite ei näytä olevan toteutumassa. Te valitsitte leikata kaikkein köyhimmiltä, työntää 17 000 lasta köyhyyteen, leikata koulutuksesta ja heikentää yritysten toimintaedellytyksiä, ettekä te silti ole saamassa tämän maan velkaantumista taittumaan, Virta hämmästeli ryhmäpuheessaan.

Virta kritisoi hallitusta siitä, että se ei ole riittävästi huomioinut leikkauksista tehtyjä vaikutusarvioita. Hallituksen talouspolitiikasta puuttuu Virran mukaan kokonaisvisio.

– Hallituksen talouspolitiikkaan olisi helpompi luottaa, jos te edes esittäisitte huomioivanne vaikutusarvioita osana päätöksentekoa. Mutta sen sijaan te valitsette kerta toisensa jälkeen ostaa sian säkissä. Se, mikä voi tuntua hyvältä idealta tänään, saattaa tulla paljon kalliimmaksi tulevaisuudessa, jos katse on omassa navassa horisontin sijaan. Hallitukselta puuttuu iso kuva ja visio siitä, miten Suomi todella saadaan kuntoon ja pelastetaan konkurssilta, Virta tiivisti.  

Virran mukaan suomalaisilla on huoli siitä, mitä Suomesta jää hallituksen saksileikin jälkeen jäljelle. 

– Suomi on yhteiskuntana vahva vain silloin, kun pidämme huolta toisistamme ja kun emme tingi periaatteesta, että kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Me emme tarvitse hallituksen riveistä kuvia sakset kädessä hymyilevistä ministereistä, vaan me tarvitsemme toimia, jotta yhdenkään suomalaisen ei tarvitsisi nähdä nälkää. Emmekä me tarvitse neljää miestä saunasta kertomaan, että sosiaalihuollosta voi leikata ajassa, jossa koko lastensuojelu on kriisissä, Virta huomautti. 

Luottamus rakentuu Virran mukaan siitä, että puheet ja teot kohtaavat.

– Epäluottamus sen sijaan saa alkunsa kun puheet ja lupaukset ovat jatkuvasti ristiriidassa tekojen ja konkretian kanssa – ja juuri näin hallitus on osoittanut tekevänsä. Hallitus lupaa yhtä ja tekee toista, Virta sanoitti.

Virta myös muistutti, että opposition riveistä on esitetty lukuisia vaihtoehtoisia ratkaisuja hallituksen sopeutustoimiksi.

– Vihreät ovat esittäneet hallitukselle hyödynnettäväksi listan toimia niin vaihtoehtobudjetin muodossa viime syksynä kun sopeutuspaketissa tänä keväänä. Voin printata ehdotuksemme uudestaan paperille ja toimittaa hallitukselle, jos vaihtoehdot jo kelpaavat, Virta kuittasi. 

Suomella ei Virran mukaan ole varaa ohittaa vihreän siirtymän avaamaa mahdollisuutta.

– Suomella ei ole varaa siihen, että hallitus mokaa taloutemme suurimman mahdollisuuden: Vihreän siirtymän investoinnit ja niiden myötä syntyvä talous- ja hyvinvointihyöty on saatava Suomeen. Hallitus sen sijaan hapuilee ja poukkoilee. Ministeririvistäkin kuullut vihjailut, ettei Suomi olisi sitoutunut ilmastotavoitteeseen ovat myrkkyä elinkeinoelämälle tilanteessa, jossa nimenomaan tarvitaan ennustettavuutta ja vakautta. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Fatim Diarra ja Anna Kontula jättivät eriävän mielipiteen perustuslakivaliokunnan käännytyslakilausuntoon5.7.2024 17:34:28 EEST | Tiedote

Diarran ja Kontulan mukaan hallintovaliokunnan lakiesitykseen tekemät muutokset eivät ole riittäviä. Kansanedustajien mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto perustuu kestämättömään tulkintaan ihmisoikeussopimusten, EU-oikeuden ja kansallisen lainsäädännön keskinäisestä suhteesta. Lakiesitys on ilmeisessä ristiriidassa ainakin ehdottoman palautuskiellon, oikeuden elämään, kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kiellon, joukkokarkoitusten kiellon sekä muiden perus- ja ihmisoikeuksien kanssa.

Vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu ja Tiina Elo esittävät muutoksia tuloverolakiin — Hallituksen kansalaisjärjestöille aiheuttamaa ahdinkoa on helpotettava yhteisöjen verovähennysoikeutta laajentamalla3.7.2024 15:45:00 EEST | Tiedote

Hopsu ja Elo ovat jättäneet lakialoitteet, joissa esittävät yhteisöjen verovähennysoikeuden laajentamista koskemaan ilmastokriisin torjumisen, ympäristön-, luonnon- ja eläinsuojelun sekä sosiaali- ja terveysalan, kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun, rauhantyön, kansainvälisen yhteistyön ja globaalikasvatuksen hyväksi toimiville kansalaisjärjestöille tehtyjä lahjoituksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye