Oulun yliopisto

Jalavat vaarassa – uusi haitallinen vieraslaji löytyi Suomesta

Jaa

Jalavanhankapistiäinen on uusi ja haitallinen vieraslaji Suomessa. Hyönteisen toukat syövät helposti erottuvia ja tunnistettavia siksak-kuvioita jalavien lehtiin, ja riekaleiksi syödyt lehdet altistavat puun tuholaisille, mikä hidastaa kasvua ja lopulta puut voivat tuhoutua. Pistiäinen ei ole vaaraksi muulle ympäristölle, eläimille tai ihmisille.

Suomesta ensi kertaa löytynyt jalavanhankapistiäinen. Yksilö löytyi Espoosta. Kuva Marko Mutanen
Suomesta ensi kertaa löytynyt jalavanhankapistiäinen. Yksilö löytyi Espoosta. Kuva Marko Mutanen

Oulun yliopiston professori Marko Mutanen löysi jalavanhankapistiäisen kesäkuun alussa Espoosta. ”Olen seurannut hyönteisen leviämistä Euroopassa, mikä on edennyt noin sata kilometriä vuodessa. Koska sitä pari vuotta sitten on löytynyt Virosta, arvelin, että se voisi jo olla Suomessa. Espoonkartanossa on paljon jalavia, ja arvaukseni osui oikeaan, sillä löysin lajin aikuisen yksilön haavimalla jalavametsän pohjakasvillisuutta”.

Uusi pistiäinen on yksi lukuisten vieraslajien joukossa, joita Suomeen useinkin saapuu. ”Jalavahankapistiäinen kiteyttää ikävällä tavalla nykyään jo melko tavallisen tarinan, jossa uudelle tulokkaalle uusilla levinneisyysalueilla ei ole luontaista vastustajaa, jolloin laji runsastuu niin nopeasti, että se aiheuttaa tuhoa, tässä tapauksessa jalaville”, kertoo Mutanen. Ilmastonmuutoksen myötä erilaiset tulokkaat voivat sopeutua Suomen olosuhteisiin. ”Ongelman keskeisin tekijä on kuitenkin se, että ihmiset tahallisesti tai tahattomasti levittävät lajeja alueille, joissa niitä ei luontaisesti esiinny.”

Jalavahankapistiäinen on siis tyypillinen edustaja ilmiölle, jossa ihmisten kansainvälinen liikkuminen mahdollistaa lajien leviämisen kokonaan uusille alueille. ”Pidän todennäköisenä, että pistiäinen on omin siivin lentänyt Suomenlahden yli, mutta mahdollista on myös se, että se on matkustanut meren yli ihmisten mukana”, Mutanen pohtii.

Pistiäinen lisääntyy suvuttomasti ja muodostaa useita sukupolvia vuodessa, ja siksi runsastuu nopeasti, mikä tekee sen torjunnasta vaikeaa. Euroopassa jalavanhankapistiäinen on tuhonnut kokonaisia jalavametsiä. Laji on todennäköisesti edesauttamassa jalavansurman leviämistä. Jalavansurma on sienitauti, joka on tappanut Euroopassa jalavia laajasti. Sienitauti iskee helpommin puihin, joita muut hyönteiset ovat heikentäneet. Pistiäinen muodostaa uhan myös lukuisille Euroopassa luontaisille jalavasta riippuvaisille lajeille syömällä suuren osan jalavien lehdistä.

Suomessa erilaiset jalavat ovat lähinnä istutettuja puisto- ja puutarhapuita, ja koristejalavia kasvatetaan jopa satoja vuosia. Etelä- ja Keski-Suomessa on myös luonnonvaraisia vuori- ja kynäjalavametsiä.

Odotettavissa on, että jalavanhankapistiäinen jatkaa leviämistään Suomen jalavapuistoissa ja luonnonmetsissä.

Tulokkaan tieteellinen nimi on Aproceros leucopoda, ja englanninkielinen nimi on Elm Zigzag Sawfly. Suomeksi Mutanen nimesi hyönteisen jalavanhankapistiäiseksi. Parisenttiset toukat ovat vihreitä ja 6–7 millimetrin mittaisen aikuisen pistiäisen väri on musta. Alun perin jalavanhankapistiäinen on lähtöisin Kiinasta ja Japanista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marko Mutanen, professori, hyönteistutkija, p. 0408246749 ja 0503505793; marko.mutanen@oulu.fi
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, p. 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Kuvat

Suomesta ensi kertaa löytynyt jalavanhankapistiäinen. Yksilö löytyi Espoosta. Kuva Marko Mutanen
Suomesta ensi kertaa löytynyt jalavanhankapistiäinen. Yksilö löytyi Espoosta. Kuva Marko Mutanen
Lataa
Oulun yliopiston professori Marko Mutanen tarkastelee jalavanlehtiä. Hän on löytänyt uusia vieraslajeja Suomesta, tällä kertaa jalavalle haitallisen jalavanhankapistiäisen, jonka toukka syö selvän siksak-kuvion jalavapuiden lehtiin. Kuva Oulun yliopisto.
Oulun yliopiston professori Marko Mutanen tarkastelee jalavanlehtiä. Hän on löytänyt uusia vieraslajeja Suomesta, tällä kertaa jalavalle haitallisen jalavanhankapistiäisen, jonka toukka syö selvän siksak-kuvion jalavapuiden lehtiin. Kuva Oulun yliopisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye