Bassotaajuudet kuriin – Espoo vähentää ulkoilmakonserttien melua tapahtumakokemusta heikentämättä
Espoo hillitsee Suomen ensimmäisenä kaupunkina matalien taajuuksien voimakkuutta kesän ulkoilmakonserteissa. Tapahtuma-alueella basson väreilystä voi nauttia entiseen tapaan, mutta naapurustolle aiheutuva meluhaitta pienenee.

Espoo hillitsee ulkoilmakonserttien matalimpia taajuuksia, eli niin sanottuja bassotaajuuksia, koska ne kantautuvat helpoiten asuntojen rakenteista sisään ja aiheuttavat suurinta meluhaittaa lähinaapureille. Espoo ottaa bassotaajuuksille käyttöön C-taajuuspainotuksen määritellessään musiikkimelun raja-arvoja. Bassonjytke kantaa kauemmas kuin esimerkiksi laulu ja muut musiikin korkeammat äänentaajuudet, joiden voimakkuutta mitataan tarkastelemalla A-taajuuspainotusta.
“Ajatus bassotaajuuksien hillinnästä syntyi asukkaiden yhteydenottojen myötä. Jos asukkaat jostain valittavat ulkoilmakonsertteihin liittyen, se on juuri bassonjumputus. Haluamme hillitä ulkoilmakonserttien meluhaittoja vaarantamatta tapahtumien elinvoimaisuutta. Näin tapahtumien järjestäminen Espoossa pysyy mielekkäänä”, sanoo Espoon kaupungin ympäristötarkastaja Eero Lahtela.
Espooseen odotetaan tänä kesänä noin kymmentä suurta ulkoilmakonserttia, joihin lukeutuvat esimerkiksi Espoon Viinijuhlat Haukilahdessa ja tapahtumasarja Tapiolan kulttuuriaukiolla. Tapahtumajärjestäjät ovat ottaneet uudet melumääräykset hyvin vastaan, eikä festivaalikansallakaan ole syytä huoleen.
“Musiikillisesti festarifiilis on samanlainen kuin ennenkin, sillä tapahtuma-alueella basson rytmin tuntee yhä kehossaan. Ainoa muutos on naapuruston mahdollisuus parempiin yöuniin”, Lahtela sanoo.
Väännetään nupista tai käännetään lavaa – melunhallinnan keinot ovat monet
Jos isossa ulkoilmakonsertissa soitetaan musiikkia kello 20 jälkeen, tapahtumajärjestäjän pitää Espoossa tehdä meluilmoitus kaupungin ympäristönsuojeluun. Kaupungin meluilmoituspäätös velvoittaa järjestäjää hillitsemään ja seuraamaan meluhaittaa. Espoon keinoja ovat melun tapahtumakohtaiset raja-arvot, ja pääsääntöisesti ulkoilmakonserttien pitää loppua puoliltaöin, jos lähellä on asutusta.
Tapahtumajärjestäjät suunnittelevat itse parhaat melunhallinnan tavat. Naapurustoon kantautuvia bassotaajuuksia voi vähentää esimerkiksi säätämällä niiden volyymia, pystyttämällä meluesteitä tai käyttämällä useita pieniä kaiuttimia yhden ison sijaan.
Tapahtumien järjestäjien kannattaa suunnata esiintymislavat niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän meluhaittaa naapurustolle. Myös viestintä on tärkeää: jos lähikulmien asukkaat tietävät etukäteen tapahtumasta, he osaavat ennakoida esimerkiksi varautumalla korvatulpin, viettämällä mahdollisuuksien mukaan yön toisaalla tai sulkemalla ikkunat.
“Asukaspalautteista voimme kesän mittaan päätellä, miten bassotaajuuksien rajoittaminen vaikuttaa meluhaittaan. Edelläkävijä-Espoon kokemuksista voivat myöhemmin hyötyä muutkin kunnat”, Lahtela sanoo.
Espoon kaupunkitapahtumia kesällä 2024: https://kaupunkitapahtumatespoo.fi/
Tietoa desibeleistä:
- Desibeli (dB) on yksikkö, jota käytetään äänenvoimakkuuden mittaamiseen.
- dB(A)-yksikköä käytetään mittaamaan ihmiskorvalle kuuluvaa äänenvoimakkuutta.
- dB(C):llä mitataan erittäin korkeiden tai erittäin matalien taajuuksien voimakkuutta. Matalista taajuuksista, jotka ihminen tuntee kehossaan värähtelynä, puhutaan usein basso- tai alataajuuksina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eero LahtelaYmpäristötarkastaja
Puh:+358 40 636 9727eero.lahtela@espoo.fiKuvat

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Liikuntalautakunta päätti vuoden 2025 liikuntatoiminta-avustuksista sekä erityisryhmien avustuksista24.4.2025 19:14:25 EEST | Tiedote
Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 24.4.2025 liikuntatoiminta-avustuksista, lausui liikunnan infrahankkeiden investointitarpeista sekä päätti Leiki ja liiku -toiminnasta.
SM-viikko järjestetään Espoossa myös vuonna 202623.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Espoo toimii SM-viikon isäntäkaupunkina sekä tänä että ensi vuonna. Vuonna 2026 SM-viikko järjestetään kymmenettä kertaa ja ajankohtana on heinä-elokuun vaihde 30.7.–2.8.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnasta 15.4.202515.4.2025 20:50:51 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti 15.4.2024 kokouksessaan perusopetuksen lukuvuoden 2025-2026 oppilaspaikoista vuosiluokilla 1-6. Lautakunta päätti myös, että yksiryhmäisen Auroranniityn päiväkodin tilasta luovutaan vuokrasopimuksen päättyessä ja että, Saunalahden koulussa aloittavat 7. luokkien englannin ja espanjan A-kielten ryhmät syksyllä 2025.
Kaupunginhallitus: Esport Arenan lainalle lyhennysvapaata15.4.2025 19:36:42 EEST | Tiedote
Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan Esport Arenalle myönnetyn lainan lyhennysvapaan ja päätti ostaa Kameleonten Ab:n omistaman kiinteistön Viherlaaksosta. Lisäksi se hyväksyi tulevan valtuustokauden poikkihallinnolliset kehitysohjelmat sekä hallintosäännön tarkistukset.
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote huhtikuu 202515.4.2025 11:33:19 EEST | Tiedote
Espoon virallinen väkiluku oli 320 931 asukasta vuoden 2024 lopussa. Espoon väkiluku oli helmikuun 2025 lopussa ennakkotietojen mukaan 321 750. Työttömiä helmikuussa 22,5 % vuodentakaista enemmän. Eetvartti 1/2025 on julkaistu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme