Yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkaus iskisi kulttuuriin Lapissa

Jaa

Laaja luovien alojen Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton. Leikkaus olisi seurauksiltaan erityisen tuhoisa paikalliselle kulttuuritarjonnalle Lapissa.

Yksityisen kopioinnin hyvitys (ns. hyvitysmaksu) on EU-direktiiviin ja lakiin perustuva korvaus luovan työn tekijöille siitä, että jokainen kansalainen saa kopioida ja tallentaa teoksia omaan käyttöönsä.

Hyvitys maksetaan Suomessa valtion budjetista ja tilitetään luovan työn tekijöille eli esimerkiksi näyttelijöille, ohjaajille, muusikoille, säveltäjille ja sanoittajille sekä suoraan että yhteisesti kulttuurin edistämiskeskusten tuen kautta.

Nyt esitetty giljotiinileikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan on alan toimijoiden mukaan sekä vahingollinen että perusteeton. 

”Leikkaus vahingoittaisi taiteilijoita ja kulttuurialaa kahta kautta: se leikkaisi 50 % tekijänoikeusjärjestöjen kautta taiteilijoille ja tuottajille maksettavia hyvityskorvauksia sekä vähentäisi samassa suhteessa kulttuurin edistämiskeskusten eli Musiikin edistämiskeskus MESin, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin ja Visuaalisten taiteiden edistämiskeskus VISEKin määrärahoja”, kertoo Musiikin edistämissäätiön toimitusjohtaja, itsekin muusikkona tunnettu Tommi Saarikivi.

Seuraukset iskisivät kovaa Lapissa - sekä elokuvaan että tapahtumiin

Leikkauksen seuraukset osuisivat yksittäisten luovan työn tekijöiden lisäksi dramaattisesti kulttuurivientiin ja maakuntien elinvoimaisuuteen. Näin myös Lapissa, sillä hyvitysvaroista on tuettu suuri määrä paikallisia musiikki- sekä elokuva- ja av-tuotantoja. 

Musiikin edistämissäätiön kautta tukea ovat saaneet esimerkiksi Kittilässä järjestettävä Hiljaisuus musiikki- ja sirkusfestivaali sekä Äkäslompolon Ylläs Jazz Blues -festivaali. 

Ylläs Jazz Blues festivaalille on MES:n tuki ollut festivaalin taiteellisen johtajan Pasi Ryökkysen mukaan ratkaiseva. Tukea on käytetty erityisesti pitkistä etäisyyksistä johtuvien mittavien matkustus- ja majoituskulujen kattamiseen.

“MES tuen avulla Ylläs Jazz Blues festivaali on vakiinnuttanut asemansa pohjoisen Suomen suurimpana Jazz Blues festivaalina, jonne saapuu vieraaksi vuosittain n. 2000 laadukkaan rytmimusiikin kuulijaa”, kertoo Ryökkynen.

“Vuosittain festivaali työllistää noin 60 – 100 musiikin ammattilaista, joiden matkustus- ja majoituskulujen suuruus kokonaisuudesta on ollut vuosittain n. 25%. MES tuen lakkaaminen vaikuttaa suoraan esiintyjämääriin, sekä sitä kautta vaikuttaa mm. festivaalin ohjelmiston laadukkuuteen ja laajuuteen. Lisäksi sillä on suuret välilliset vaikutukset yhteistyökumppanien ja muiden paikallisella tasolla toimivien yritysten toimintaan”, kertoo Ryökkynen.

Hyvitysvaroista saatavat AVEK-tuet ovat olleet myös Lapista ponnistavien elokuva- ja av-tuotantojen elinehto. Tuki on mahdollistanut esimerkiksi Jussi-palkitun saamelaistaustaisen elokuvaohjaaja Suvi Westin tuotantoja.

“Ilman AVEKin rahoitusta emme olisi voineet tehdä näitä elokuvia. Rahoitus on ollut tärkeä osa kotimaista rahoituskokonaisuutta ja osaltaan mahdollistanut kansainvälisen rahoituksen elokuvalle”, kertoo Westin elokuvien tuottaja Janne Niskala.

Suvi Westin mukaan leikkauksen seuraukset vaikuttavat suoraan paitsi kulttuurin alueellisen toiminnan edellytyksiin, myös sisältöihin.

”Ilman AVEKia ei Suomessa nähtäisi samassa määrin laadukkaita yhteiskunnallisesti tärkeitä dokumenttielokuvia”, sanoo West.

Epäoikeudenmukainen ja perusteeton leikkaus

Yksityisen kopioinnin hyvitys perustuu EU-direktiiviin, jonka mukaan luovan työn tekijöille kopioinnista syntyvän haitan korvauksen on oltava oikeudenmukainen (“fair compensation”). 

Tekijänoikeuslain mukaan hyvitys vahvistetaan vuosittain tehtävän kopioinnin määrää ja yleisyyttä koskevan tutkimuksen pohjalta. Korvaustaso on määritelty viimeksi 2023, eikä kopiointimäärä ja sen aiheuttama haitta ole sen jälkeen merkittävästi muuttunut.  Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämät tutkimukset osoittavat kopioinnin määrän pysyneen jokseenkin samana vuodesta 2017 lähtien.

Digiaikana kopiointi ei siis ole kadonnut, vaan sen taloudellinen merkitys on päinvastoin kasvanut, koska fyysisten tuotteiden kaupasta on siirrytty tallennus- ja striimausoikeuksien kauppaan. Taloustutkimuksen jo vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan yksityisestä kopioinnista luovalle alalle aiheutuva haitta oli 32–44 miljoonaa euroa.

”Vaikka entinen 11 miljoonan euron hyvitystaso korvasi sekin kopioinnin aiheuttamasta vahingosta vain 25–35 prosenttia, hallituksen kehysriihi esitti nyt sen leikkaamista vain 5,5 miljoonaan euroon. Hyvitysmaksu on kuitenkin valtion tietoisesti valitsema lakiin perustuva keino kompensoida oikeudenhaltijoiden konkreettisia taloudellisia menetyksiä. Kehysriihen leikkaus ei ole millään mittarilla oikeudenmukainen eikä perusteltu”, sanoo Ulla Simonen audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKista.

Lisätiedot ja haastattelut Lapissa

Ylläs Jazz Blues -festivaali
Pasi Ryökkynen, taiteellinen tuottaja
040 538 5838, pasi@yllasjazzblues.fi 

Elokuvaohjaaja Suvi West
040 568 9353, Suvi.west@gmail.com
Tuottaja Janne Niskala, 040 543 2264


Lisätiedot valtakunnallisesti

Tommi Saarikivi
Toimitusjohtaja, Musiikin edistämissäätiö MES
tommi.saarikivi@mes.fi040 153 1415

Ulla Simonen
Johtaja, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
ulla.simonen@avek.kopiosto.fi 
044 790 0344

Avainsanat

Kuvat

Suvi West
Suvi West
Lataa
Ylläs Jazz Blues -festivaali
Ylläs Jazz Blues -festivaali
Lataa

Älä anna kulttuurin kadota -kampanjaa koordinoi Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Luovat ry, sen 14 jäsenjärjestöä sekä iso joukko muita kulttuurialan organisaatioita ja ammattilaisia. Kampanjan sisältöjä jaetaan somessa kesän aikana. Lue lisää yksityisen kopioinnin hyvityksestä ja kampanjasta Luovat ry:n sivuilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luovat ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye