Kymenlaakson hyvinvointialue

Yhden ensihoitajan arviointiyksikkö auttaa kiireettömissä ensihoidon tehtävissä

Jaa

Kymenlaakson hyvinvointialueella on vuoden ajan toiminut yhden ensihoitajan EVA-yksikkö, joka hoitaa hätäkeskuksen kautta tulleita kiireettömiä ensihoitotehtäviä. Huhtikuussa 2024 toiminta laajentui koko Kymenlaakson alueelle.

Ensihoidon arviointiyksikön ajoneuvo ja ensihoitaja.

EVA-yksiköllä tarkoitetaan yhden ensihoitajan miehittämää ensihoitoyksikköä, joka hoitaa hätäkeskuksen kautta tulleita kiireettömiä tehtäviä sekä puhelimitse että potilaan luona. Valtakunnallisen riskinarvion perusteella hätäkeskus hälyttää yhden ensihoitajan arviointiyksikön hoitamaan sille soveltuvia ensihoitotehtäviä. Kun hätäkeskus on antanut tehtävän yksikölle, EVA-ensihoitaja soittaa etukäteen kohteeseen ja tekee puhelimitse hoidon tarpeen arvion. Arvion perusteella ensihoitaja antaa neuvoja ja hoito-ohjeita, ohjaa potilaan tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan tai tekee päätöksen tulla potilaan luo tekemään tarkempia tutkimuksia ja tarvittaessa aloittamaan hoidon. Jos terveydentila sitä edellyttää, EVA-ensihoitaja voi järjestää kuljetusta varten potilaalle myös perinteisen ambulanssin. Yhden ensihoitajan yksikkö ei kuljeta potilaita.

Yksikön varustelu mahdollistaa potilaan elintoimintojen kattavan tutkimisen sekä sydänfilmin kuin joidenkin näytteidenkin ottamisen. Lisäksi lääkärin määräyksellä yksikön ensihoitaja voi aloittaa potilaalle antibioottihoidon tai muun lääkehoidon. Tavoitteena on lisätä kotiin vietäviä palveluita ja vähentää päivystyskäyntejä, kuten ehkäistä ikääntyneiden turhia siirtymiä päivystykseen.

Arviointiyksiköt turvaavat ambulanssien riittävyyttä hätätilanteisiin

Yhden ensihoitajan yksikkö aloitti Kouvolan alueella vuoden 2023 keväällä. Huhtikuussa 2024 toiminta laajentui koko Kymenlaakson alueelle, ja tässä yhteydessä myös kotisairaalan liikkuva ArVi-toiminta yhdistyi osaksi EVA-toimintaa. ArVi on palvellut lähtökohtaisesti kotihoidon ja asumisen yksiköitä tarjoamalla sairaanhoidollista tukea kotihoidolle ja asumisen yksiköille ympäri vuorokauden.

ArVi ja EVA muodostavat nyt yhdessä Ensihoidon arviointiyksikön. Ensihoidon arviointiyksiköt ovat yhden ensihoitajan yksiköitä, jotka toimivat alueella ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Pohjoisella ja eteläisellä alueella toimivat omat yksiköt päiväsaikaan, yöaikaan yksikkö päivystää joko Kouvolassa tai Kotkassa. Yksiköissä työskentelevät kokeneet hoitotason ensihoitajat, joilla on vahva ensihoidon osaaminen sekä laaja tuntemus saatavilla olevista palveluista.

Ensihoidon arviointiyksikössä yhdistyvät perinteisen ensihoidon, uudenlaisten yhden ensihoitajan yksiköiden ja sairaanhoidollisen tuen tarjoamisen parhaat puolet. Ensihoidon arviointiyksikkö osaltaan huolehtii myös siitä, että kiireellistä ensihoitoresurssia eli ambulansseja jää riittävästi hätätilanteiden hoitamiseen, kun kiireettömien tehtävien hoito on keskitetty siihen parhaiten soveltuville yksiköille.

Yhden ensihoitajan yksikköä on Kymenlaaksossa kehitetty osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ensihoidon arviointiyksikön ajoneuvo, jonka vieressä seisoo ensihoitaja.
EVA-yksiköllä tarkoitetaan yhden ensihoitajan miehittämää ensihoitoyksikköä, joka hoitaa hätäkeskuksen kautta tulleita kiireettömiä tehtäviä sekä puhelimitse että potilaan luona. Kymenlaakson hyvinvointialue.
Lataa
Ensihoidon arviointiyksikön varustelu ajoneuvossa.
Yksikön varustelu mahdollistaa potilaan elintoimintojen kattavan tutkimisen sekä sydänfilmin kuin joidenkin näytteidenkin ottamisen. Kymenlaakson hyvinvointialue.
Lataa

Kymenlaakson hyvinvointialue

Järjestämme Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut. Noin 159 500 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.

Euroopan unionin rahoittama

Hankkeen on rahoittanut Euroopan unionin elpymisväline NextGenerationEU.

NextGeneratonEU -tunnus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson hyvinvointialue

Kymenlaakson hyvinvointialue jätti lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta terveydenhuoltolain muutoksiksi2.7.2024 08:55:56 EEST | Tiedote

Kymenlaakson hyvinvointialue jätti 1.7. laajan lausunnon luonnokseen hallituksen esityksestä terveyenhuoltolain muuttamisesta. Lausunnossa painopisteenä ovat esitysluonnoksessa arvioidun säästöpotentiaalin kumoaminen hyvinvointialueen yksityiskohtaisilla laskelmilla ja Kouvolan päivystyksen akuuttilääketieteen hoitolinjan tehokkaan toiminnan kuvaus. Lisäksi huomioidaan kokonaisvaikutuksia hyvinvointialueen palveluihin koko maakunnan alueella sekä vaikutuksia muiden viranomaisten toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye