Jyväskylän yliopisto

Urheiluvammojen ennustamista tekoälyn avulla käsitellyt väitöskirja palkittiin väitöskirjakilpailussa

Jaa

Tietotekniikan tutkimussäätiö palkitsi Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa väitelleen Susanne Jauhiaisen parhaan tietojenkäsittelytieteen väitöskirjasta. Väitöskirja yhdisti uudella ja omaperäisellä tavalla koneoppimista ja liikuntatieteitä ja käsitteli urheiluvammojen ennustamista tekoälyn avulla.

Susanne Jauhiainen palkittiin parhaasta tietojenkäsittelytieteen alan väitöskirjasta.
Susanne Jauhiainen palkittiin parhaasta tietojenkäsittelytieteen alan väitöskirjasta. Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistossa väitelleen Susanne Jauhiaisen väitöskirja palkittiin parhaana tietojenkäsittelytieteen väitöskirjana. Palkinnon myönsi Tietotekniikan tutkimussäätiö, joka jakaa vuosittain palkinnon ansiokkaalle tietojenkäsittelytieteitä edustavalle väitöskirjalle.

Jauhiainen työskentelee tällä hetkellä tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston Digitaalisen terveysälyn laboratoriossa.

Jauhiaisen väitöskirjassa käsitellään koneoppimisen hyödyntämistä urheiluvammojen ennustamisessa ja urheilun lahjakkuuksien tunnistamisessa.

Palkintoraadin perusteluissa todetaan, että työ on omaperäinen ja uusi, ja että Jauhiaisella on ollut johtava rooli tutkimustyössä. Väitöskirjan julkaisut ovat myös keränneet runsaasti viittauksia.

”Koneoppimisen hyödyntäminen liikuntatieteissä on kiinnostanut minua opintojen alusta saakka ja olen päässyt tekemään tutkimusta sen piirissä jo maisteriopintojeni aikana. Tunnustuksen saaminen tuntuu todella hienolta ja on hienoa, että väitöskirjan tuoma hyöty on tunnistettu sovellusalueensa lisäksi myös tietotekniikan menetelmäpuolella”, Jauhiainen iloitsee.

Jauhiaisen tutkimuksessa onnistuttiin ennustamaan urheiluvammoja noin 65 prosentin kokonaistarkkuudella. Vaikka ennustusvoima jäi vielä matalaksi käytännön kliinisessä työssä hyödyntämistä ajatellen, tulokset auttavat siinä, että tulevaisuudessa pystytään keräämään relevantimpaa tutkimusdataa.

Väitöstyössä kehitettiin lisäksi lähestymistapa, jolla voidaan saavuttaa luotettavia, toistettavia ja vertailukelpoisia koneoppimistuloksia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Susanne Jauhiainen palkittiin parhaasta tietojenkäsittelytieteen alan väitöskirjasta.
Susanne Jauhiainen palkittiin parhaasta tietojenkäsittelytieteen alan väitöskirjasta.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye