Puustoa karsitaan Itä-Suomen teiden varsilta (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)
Pohjois-Savon ELY-keskus kaataa puita teiden varsilta kesän aikana parantaakseen liikenneturvallisuutta noin 250 kilometrin matkalta. Osa teistä päällystetään uudelleen ja osassa parannetaan tien rakennetta. Maanmittauslaitos merkitsee tiealueiden rajat.

ELY-keskus on käynnistänyt puuston raivaukset Pertunmaalla, Kangasniemellä, Kuopiossa ja Kontiolahdella, Liperissä, Kiteellä, Kangasniemellä ja Joensuussa. Loppukesästä työ on tarkoitus aloittaa Rantasalmella, Lapinlahdella ja Puumalassa.
Puustot ovat kohteissa pääosin valtion mailla. Teiden kunnostus rahoitetaan osin poistettujen puiden myynnillä, sillä valtio omistaa tien lisäksi teiden pientareet, joilta puut tässä yhteydessä poistetaan.
– Tienvarsien näkymäalueiden raivaaminen lisää turvallisuutta. Samalla pinta kuivuu sateen jälkeen nopeammin, mikä vähentää kosteuden aiheuttamia vaurioita tien rakenteisiin, kertoo projektipäällikkö Jouni Saunamäki ELY-keskuksesta.
Maanmittauslaitos merkitsee kaadettavat puut
Maanmittauslaitos osallistuu työhön teiden varsilla merkitsemällä missä menee valtion tien ja yksityisen maanomistajan välinen raja.
Tiealueen raja joudutaan käytännön syistä merkitsemään usein jo paljon ennen puiden raivausta.
– Ethän koske tiealueen ja yksityisen maan välille merkittyyn nauhaan tai tehtyihin merkintöihin, vaikka merkinnät odottaisivat siinä pitkään raivausta, Jouni Saunamäki toivoo.
– Metsäkoneiden satelliittipaikannuksen tarkkuus ei riitä siihen, että kone tunnistaisi maiden välisen rajan sijainnin riittävän tarkasti. Maanmittauslaitoksen kartoittajat käyttävät tarkkoja mittauslaitteita ja arkistoaineistoa tiealueen merkitsemisessä, kertoo tuotantopäällikkö Ilkka Laakso Maanmittauslaitoksesta.
Kartoittajat rakentavat tarvittaessa uudelleen myös pysyvät rajamerkit ja merkitsevät niiden tarkat sijainnit kiinteistörekisterikartalle. Rajamerkit auttavat myös tien kunnossapidossa ja toimivat tiesuunnittelun luotettavana lähtötietona myöhemminkin.
ELY-keskuksen ja Maanmittauslaitoksen työstä aiheutuu vain vähäistä haittaa liikenteelle, mutta työkoneiden läheisyydessä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KES-ELY / Itäinen hankinta-alue
Projektipäällikkö / hoidon ja kunnossapidon erillishankinnat Jouni Saunamäki
p. 0295 026 042
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Maanmittauslaitoksessa
Tuotantopäällikkö Ilkka Laakso
p. 029 531 4713
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote
Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
Lapin matkailuyrityksille suunnattu määräaikainen JTF-haku 31.3.–11.5.202531.3.2025 10:39:15 EEST | Tiedote
Rahoitusta voi hakea Lapin ympärivuotista matkailua edistäviin ohjelmapalveluhankkeisiin, jotka monipuolistavat matkailualueen palvelutarjontaa ja pidentävät sesonkia. Matkailualan yrityksiä halutaan kannustaa toteuttamaan innovatiivisia hankkeita, joiden avulla voidaan uudistaa alaa ja kehittää uusia tuotteita ja palveluja kansainvälisille asiakkaille.
Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!27.3.2025 12:21:02 EET | Pressmeddelande
Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.
Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!27.3.2025 12:21:02 EET | Tiedote
Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.
Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande
Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme