Varsinais-Suomessa on käynnistynyt tänä vuonna jo 46 yleishyödyllistä hanketta EU:n maaseuturahoituksella
EU:n maaseuturahoituskauden 2023–2027 ensimmäiset hankkeet ovat käynnistyneet. Uuden rahoituskauden alku viivästyi teknisistä syistä, mutta kevään 2024 aikana on vihdoin päästy tekemään tukipäätöksiä. Varsinais-Suomessa on käynnissä nyt jo 46 hanketta ja lisää tukipäätöksiä tehdään koko ajan.

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta koko Suomi voisi hyvin. Varsinais-Suomessa rahoitusta myöntävät Varsinais-Suomen ELY-keskus ja viisi Leader-ryhmää: I samma båt – Samassa veneessä, Jokivarsikumppanit, Ravakka, Varsin Hyvä ja Ykkösakseli. ELY-keskus rahoittaa pääsääntöisesti koko maakuntaa koskevia hankkeita ja Leader-ryhmät omien alueidensa paikallista kehittämistä.
Rahoituskauden 2023–2027 yleishyödylliset kehittämishankkeet ovat nyt käynnistyneet. Tähän mennessä myönteisen tukipäätöksen on saanut jo 46 hanketta. Hankkeiden avulla kehitetään esimerkiksi ruokaketjua, matkailua, harrastusmahdollisuuksia ja yleisesti hyvän elämän edellytyksiä maaseudulla. Mukana on yli puolen miljoonan euron kehittämishankkeita ja toisessa ääripäässä muutaman tuhannen euron investointeja.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on maaseuturahoitusta myönnettävissä kehittämishankkeisiin rahoituskauden 2023–2027 aikana noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Leader-ryhmillä on myönnettävissä viisivuotisen rahoituskauden aikana yhteensä reilut 20 miljoonaa euroa, joista osa käytetään kehittämishankkeisiin ja osa yritystukiin.
Matkailu- ja ruokasektori lähtevät yhdessä suojelemaan Saaristomeren luontoa
Turun yliopisto on aloittanut lähes 300 000 euron kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on ehkäistä luontokatoa Saaristomeren alueella yhdessä maakunnan ruoka- ja matkailusektoreiden kanssa. Luonnon monimuotoisuus lautasella (LUMO) -hankkeessa toteutetaan luontojalanjälkilaskentaa, jonka pohjalta kehitetään matkailun ruokatoimijoille oma hankintakriteeristö. Kriteeristö korostaa raaka-ainevalintojen ja tuotantotapojen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Se kehitetään helppokäyttöiseksi kustannus- ja makutekijät huomioiden. Kriteeristö pilotoidaan Varsinais-Suomessa, minkä jälkeen sitä levitetään kansalliseen käyttöön yhdessä alan kattojärjestöjen kanssa.
Hanketta esitteli EU:n maaseuturahoituksen tiedotustilaisuudessa 11.6.2024 Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen projektiasiantuntija Otto Selenius.
– Luonto on yksi suomalaisen matkailun kärkiteemoista, mutta sitä uhkaavat ilmastonmuutos ja luontokato. Varsinais-Suomen matkailulle erityisen tärkeä Saaristomeri on valitettavasti yksi luontokadon ensimmäisistä uhreista. Matkailu on äärimmäisen riippuvainen luonnon tarjoamista vetovoimatekijöistä. Näin ollen se myös kärsii ensimmäisenä luontokadon vaikutuksista. Siksi matkailualan kannattaa torjua luontokatoa, hän taustoittaa.
Luontokadolla tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden vähenemistä, kuten ekosysteemin yksipuolistumista ja lajien vähenemistä. Saaristomeren luontokatoa voidaan ehkäistä muun muassa harkituilla ruokavalinnoilla.
Kolmivuotisessa hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto, LUT-yliopisto, Sustainable Travel Finland, Visit Turku Archipelago ja Visit Naantali. Hanke toteutetaan yhteistyössä Strategisen tutkimuksen neuvoston Biodiful-hankkeen kanssa. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle on myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Maaseudun vanhojen rakennusten arvostus uuteen kunniaan
Rakennusperintö varsinaissuomalaisella maaseudulla – rakennusmestari Onni Tourun jäljillä -hanke keskittyy Lounais-Suomessa 1900-luvun alkupuolella laajalti rakennuksia suunnitelleen rakennusmestari Onni Tourun tuotannon tunnetuksi tekemiseen. Hanketta toteuttaa Naantalin kaupunki. Tiedotustilaisuudessa sitä esitteli museoassistentti Ulla Clerc Naantalin museosta.
– Hankkeen avulla halutaan lisätä Varsinais-Suomen maaseudun vanhojen rakennusten arvostusta ja ihmisten kiinnostusta korjausrakentamiseen. Toivomme, että hankkeesta saatavan uuden tiedon avulla vanhat rakennukset säilyisivät käytössä sekä osana maaseudun maisemaa ja ihmisten identiteettiä.
Tietoa rakennusmestari Tourun suunnittelemista rakennuksista kerätään hankkeen aikana järjestettävissä tapahtumissa ja vapaaehtoistyön avulla sekä jo olemassa olevan aineiston ja tutkimuskirjallisuuden perusteella. Hankkeen lopputuloksena on julkinen verkkosivu, johon listataan kaikki Tourun tunnetut rakennukset sekä esitellään kattava kuvitettu tietopaketti hänen tuotantonsa tunnuspiirteistä.
Rakennusmestari Onni Tourun suunnittelemat rakennukset nivoutuvat vahvasti varsinaissuomalaisiin paikkakuntiin ja seudun historiaan. Hän suunnitteli vuosina 1912–1938 Varsinais-Suomen maaseudulle yli 2 000 rakennusta: maatilojen asuinrakennuksia ja tuotantorakennuksia, kouluja, seurantaloja, sairaaloita ja liikerakennuksia.
– Onni Touru on siitä mielenkiintoinen henkilö, että oikeastaan kaikki tietävät hänen suunnittelemiaan rakennuksia ulkonäöltä, mutta harva tietää hänen nimeään. Hankkeen avulla haluamme nostaa esiin ja nimetä näitä rakennuksia. Sitä kautta voidaan nostaa vanhojen rakennusten arvoa ja kiinnittää ihmisten huomio siihen, että ne ovat paitsi kauniita myös säilyttämisen arvoisia, Clerc sanoo.
Hanke alkoi vuoden 2024 alusta ja päättyy kesäkuuhun 2025. Naantalin kaupungin yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Varsinais-Suomen museot ry, Rakennusperinteen Ystävät ry ja Turku-SAFA. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 45 000 euroa. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle on myöntänyt Leader Varsin Hyvä, joka toimii hallinnollisessa yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.
EU:n maaseuturahoituskauden 2023–2027 käynnistyneet hankkeet:
Avaa julkinen hankekuvaus klikkaamalla hankkeen nimeä! Linkki vie hankerekisteriin osoitteeseen maaseutuverkosto.fi.
ELY-KESKUKSEN RAHOITTAMAT HANKKEET
- Varsinais-Suomen liitto: Lähempää lautaselle
- Turun yliopisto: Luonnon monimuotoisuus lautasella
- Suomen metsäkeskus: Ilmastokestävyyttä Lounais-Suomen metsiin
- Pyhäjärvi-instituuttisäätiö: Älykäs, kannattava ja vastuullinen sian arvoketju
- Pyhäjärvi-instituuttisäätiö: Rypsin ja rapsin viljelyvarmuuden ja -määrän lisääminen
- Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä: Rakkaudesta riistaruokaan
- Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi: Restart – seniorer som erkänd resurs för företag och samhälle
- Varsinais-Suomen Liitto: KAPU – Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä
- Varsinais-Suomen Kylät ry: Keke tulee kylään – kylien kestävä ja resurssitehokas yhteisötalous
LEADER-HANKKEET
Leader I samma båt – Samassa veneessä
- Åbolands Ungdomsförbund ÅUF: UngNyckel
- Kimito Sportförening: Spånbanans energi-inbesparing samt säkerhet
- Högsåra byalag: De kejserliga toaletterna
- Vartsalan kylät ry: Kustavin Vartsalan uima- ja virkistyspaikka
- PBI Stiftelsen - PBI Foundation sr: Hållbara vattenlösningar för Åbolands skärgård
- Pargas stad: EN STUDIE I BOBARHET
- Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry, Sydvästra Finlands vattenskyddsförening rf: Saaristomeren merenlahdet ja muiden vesistöjen kunnostussuunnitelma-hanke
- Kustavin Talonpoikaispurjehtijat ry - Gustavs Allmogeseglare rf: NuPu projekti
- Kimitoöns kommun: Kimitoön 700
- Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi: Entreprenörskap och hälsa i Åboland
Leader Jokivarsikumppanit
- Yläneen Kotiseutuyhdistys: Yläneen kotiseutumuseon konevaraston kunnostaminen
- Suomen maatalousmuseosäätiö: On se kone! -näyttelyn digitaaliset sisällöt
- Jankko lentopallo: Pelaamalla iloa ja ystäviä
- Kotimaisen avustustyönliitto Koa ry: Yhdessä onnistumme
Leader Varsin Hyvä
- Sauvon Urheilijat: Suojalan ulkoilureitin perusparannus
- Sauvon kierrätysyhdistys: Toimintakeskuksen pilotointi ja käynnistäminen
- Nautelankoski-säätiö: Vanhassa vara parempi – Annantuvan ja Kyöstilän rakennusperinnön säilyttämishanke
- Nautelankoski-säätiö: Vanhaa vaalien, uutta luoden. Annantuvan ja Kyöstilän alueen kehittämishanke
- Naantalin kaupunki: Rakennusperintö varsinaissuomalaisella maaseudulla – rakennusmestari Onni Tourun jäljillä
- Merimaskun Maamiesseurantalon kannatusyhdistys: Merimaskun maamiesseurantalon katon uusiminen
- Markku Juhani Fingerroosin muistosäätiö: Elinvoimaa ikääntyvistä
- Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys: Kärkniemenlahden ja Vehaksen, Ahaisten, Hilloisten ja Järppilän alueen kunnostussuunnitelma
- Jöns Budde -seura: Lukemisesta koko perheelle harrastus 8.8.2024
Leader Ravakka
- Mynämäen YritysVoima Oy: Mynämäen yritysryhmän valmistelu
- Uudenkaupungin kaupunki: Telakanrannan monitilarakennus
- Ukipolis Oy: Yritysryhmähankekartoitus matkailun kansainvälistymiseen
- Mynämäen Asemanseudun Kylät ry: Asmandian grillikota
- Uudenkaupungin Kenttäkarhut ry: Kenttäkarhujen liikuntakerho
- Pyhämaan Matkailuyhdistys ry: Pyhämaan Älykäs kylä -hankkeen valmisteluraha
- Kotiseutuyhdistys Suhina ry: Kaivolan vesilaitoksen parannus nykymääräyksien mukaiseksi
- Karjalan koulun vanhempainyhdistys ry: Ulkopeliareena Karjalan koululle
- Kalannin Eteläkulman kylät ry: Grillikota
- Mietoisten Maununpojat ry: Tavastilan yleisurheilukentän kunnostus
- Vehmaan kunta: Punainen lanka II, Älykäs kylä valmisteluhanke
- Ukipolis Oy: Syötävää merestä yritysryhmähanke
Leader Ykkösakseli
- Perniön kirkonkyläyhdistys: Kioskirakennuksen rakentaminen
- Virtavesien hoitoyhdistys Virho: Luonnon monimuotoisuuden parantaminen Karjaanjoen ja Uskelanjoen vesistöissä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janica VilenVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutuviestinnän koordinaattori
Puh:02 9502 2010janica.vilen@ely-keskus.fiJohanna MattilaVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutyksikkö, kehittämispäällikkö
Puh:02 9502 3092johanna.mattila@ely-keskus.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Garanterat närproducerat! Den riksomfattande Närmatsdagen invigs i Letala med temat försörjningsberedskap31.3.2025 10:29:07 EEST | Pressmeddelande
Närmatsdagen firas i Finland igen den 6–7 september. I år invigs evenemangshelgen i Letala. Programarrangörerna kan nu anmäla sig till både invigningen och Närmatsdagen i allmänhet.
Varmasti läheltä! Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään Laitilassa huoltovarmuusteemalla31.3.2025 10:29:07 EEST | Tiedote
Lähiruokapäivää vietetään Suomessa taas 6.–7. syyskuuta. Tänä vuonna tapahtumaviikonlopun valtakunnalliset avajaiset järjestetään Laitilassa. Ohjelmanjärjestäjien ilmoittautuminen sekä avajaisiin että yleisesti Lähiruokapäivään on nyt auki.
Karvialla jatketaan Säkkijoen sillan rakentamistöitä ja korjataan Meijerin silta26.3.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Karvialla kahden sillan korjaukset. Tiellä 13313 (Rantatie) jatketaan Säkkijoen sillan rakentamistöitä, jotka keskeytyivät loppuvuodesta 2024. Tiellä 274 (Kiviluomantie) korjataan Meijerin silta. Säkkijoen sillan työt valmistuvat heinäkuussa 2025 ja Meijerin sillan työt lokakuussa 2025.
Av alla landskap i Finland ökade arbetslösheten snabbast i Egentliga Finland25.3.2025 09:40:24 EET | Pressmeddelande
Antalet arbetslösa i Egentliga Finland minskade med ett par hundra personer under februari. Trots detta har arbetslöshetstakten ökat mycket snabbt i landskapet under det senaste året. Till stor del beror detta på den långvarigt mycket låga efterfrågan på arbetskraft, vilket nu återspeglas i det ökande antalet arbetslösa. Arbetslösheten har ökat mest bland långtidsarbetslösa, högutbildade, unga (under 25 år) och kvinnor.
Varsinais-Suomen työttömyyden kasvuvauhti Suomen maakunnista nopeinta25.3.2025 09:40:24 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen työttömien määrä laski parilla sadalla hengellä helmikuun aikana. Tästä huolimatta työttömyyden kasvuvauhti on viimeisen vuoden aikana ollut maakunnassa todella vauhdikasta. Isolta osaltaan tämä johtuu pitkään jatkuneesta työvoiman todella vaatimattomasta kysynnästä, joka näkyy nyt lisääntyvien työttömien määrässä. Pahiten työttömyyden nousu on iskenyt työnhakijaryhmistä pitkäaikaistyöttömiin, korkeakoulutettuihin, nuoriin (alle 25v.) ja naisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme