SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Hallituksen leikkaukset eivät edistä lasten ja nuorten hyvinvointia

Jaa

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Pia Hiltunen (sd.) näkee, että nykyinen hallitus ei edistä lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia. - Leikkaukset eivät luo tulevaisuususkoa, paranna oppimistuloksia tai edistä perhemyönteisyyttä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Tänään eduskunnan täysistunnossa käydään ajankohtaiskeskustelua lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Pia Hiltusen (sd.) mielestä keskustelu lisääntyvästä pahoinvoinnista on teennäistä, mikäli tosiasioita ja juurisyitä ei tunnusteta. Hiltusen mielestä hallitus moraaliposeeraa myös juhliessaan peruskoulun rahoituksen panostuksella.

-Hyvinvointi lähtee oikeudesta saada olla lapsi ja nuori sekä kehittyä rauhassa. Huoltajien vastuulla on huolehtia lastensa perustarpeista ja asettaa rajat. Rajat ovat rakkautta.

Kotien lisäksi kouluilla on suuri vastuu hyvinvoinnin edistämisessä

-Erityisopettajien puute on vakava ongelma tuen järjestämisessä ja pelkäänpä ettei hallituksen oppimisentuenuudistus tule tilannetta helpottamaan. Kirjausvelvollisuuden vähentäminen ei paranna lapsen oikeutta tukeen. Jos oikeasti olisi ajateltu lapsen etua, olisi pienennetty ryhmäkokoja ja huolehdittu siitä, että pienryhmäpaikkoja olisi riittävästi. Nyt kuntien valtionosuusleikkaukset ovat suoraan pois koulutuksesta ja lasten palveluista.

-Ihmettelen myös, mitä hyötyä on lisätä vuosiviikkotunteja, jos lapsilla ei ole edes oppikirjoja. Oppimisprosessi ei ole muuttunut, vaan oppiminen vaatii edelleen harjoittelua. Jos ei ole mistä harjoitella, miten voidaan odottaa parempia tuloksia.

Viime aikoina monet poliitikot ovat myös väläytelleet, kuinka kouluissa tulisi olla kännykänkäyttökielto. Hiltunen näkee, että suurempi ongelma lasten ja nuorten kännykän käytössä on kuitenkin vapaa-ajalla.

-Kouluilla on mahdollisuus kieltää kännyköiden tarpeeton käyttö, mutta ei voida ajatella, ettei koulun tarvitsisi opettaa tiedonhakua, medianlukutaitoja tai kriittistä ajattelua, jota somen kanssa tarvitaan entistä enemmän.  Kieltämällä yhden sovelluksen ja puhelimien käytön siirrämme vain ongelmaa, eikä se ratkaise aitoa haastetta puhelimien suhteen.

-Vapaa-ajalla käytetyt tunnit puhelimien kanssa on ongelma, jossa myös rajojen asettaminen olisi oleellista. Esimerkiksi harrastukset ja liikunnan lisääminen tukisivat lasten ja nuorten hyvinvointia ja rajoittaisivat someen käytettävissä olevaa aikaa.

Hiltunen syyttää hallitusta nuorten tulevaisuususkon heikentämisestä. 

-Kehtaako hallitus aidosti julistaa panostavansa lapsiin ja nuoriin lisäämällä lapsiperheköyhyyttä, heikentämällä peruspalveluja koulutuksen ja soten osalta ja viemällä opiskelijoiden toimeentulon, Hiltunen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan demarit: Rajaturvallisuuslakia korjattiin SDP:n tavoitteiden mukaisesti8.7.2024 19:33:41 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarijäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning ovat tyytyväisiä hallintovaliokunnassa saavutettuihin parannuksiin koskien hallituksen esittämää lakia väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Niin sanotussa rajaturvallisuuslaissa on kyse poikkeuslaista, jolla vastataan Venäjän välineellistetyn maahantulon muodossa harjoittamaan painostukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye