Oulun yliopisto

Oulun normaalikoulun uuden koulurakennuksen hankesuunnittelu alkaa

Jaa

Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 13.6.2024 Oulun yliopiston harjoittelukoulun uudisrakennusta koskevan hankesuunnittelun aloittamisen Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) kanssa. SYK, jolta Oulun yliopisto vuokraa Oulun normaalikoulun tiloja, arvioi, että uusi 600 oppilaan peruskoulu voisi valmistua käyttöön vuonna 2028.

Oulun normaalikoulun väistötilat rakennetaan nykyisen yläkoulun tontille.
Oulun normaalikoulun väistötilat rakennetaan nykyisen yläkoulun tontille. Studio Ilpo Okkonen

Oulun normaalikoulun peruskoulun tilaohjelma on päivitetty kevään 2024 aikana vastaamaan kaupungin kouluverkon tarpeita. Vuonna 2018 tehtyä tilaohjelmaa kaavailtiin Norssissa jopa 1200 oppilaalle, mutta Oulun kaupungin näkemyksen mukaan Linnanmaalla on perusopetuksen tarve 600 oppilaalle. Päivitettyyn tilaohjelmaan määriteltiin vanhat koulurakennukset korvaavaan uudisrakennukseen tarvittavat tilat ja niiden neliömäärät.

Tilaohjelman tekemisessä ovat olleet mukana normaalikoulun johtava rehtori, alakoulun rehtori, yläkoulun rehtori, kaksi henkilökunnan edustajaa, yliopiston edustajia, SYKin edustajia ja lisäksi SYKin tilaamat rakennuttajakonsultti Promen Oy ja arkkitehtitoimisto Helasmaa & Heiskanen. Lisäksi oppilaille ja huoltajille on tehty kysely. Tilaohjelmaa on vertailtu Oulun kaupungin edustajien kanssa kaupungin kouluhankkeiden tilaohjelmiin.

Nyt käynnistyvässä hankesuunnitteluvaiheessa tilatarpeille haetaan lopullinen ratkaisumalli, ratkaistaan uudisrakennuksen sijoittuminen Linnanmaalla sekä laaditaan uudisrakennuksen tarkempi kustannus- ja vuokra-arvio. Hankesuunnittelun valmistumisen jälkeen tehdään päätös siirtymisestä rakennushankkeeseen. Hankesuunnittelussa ei vielä sitouduta rakennuttamiseen eikä vuokrasopimuksen solmimiseen.

Oulun normaalikoulun väistötilojen rakentaminen on alkanut

Oulun normaalikoulun Linnanmaan alakoulun oppilaat pääsevät muuttamaan yläkoulun tontille rakennettaviin moduuliväistötiloihin vaiheittain viimeistään syysloman jälkeen lokakuussa. Alakoululle tehdään väistötilat tilaelementtiratkaisulla nykyisen normaalikoulun lukion ja yläasteen alueen koilliskulmaan. Elementeissä on myös muutamia yläkoulun tiloja kuten laboratorioluokat.

Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen alakoulun oppilaat siis aloittavat syyslukukauden alakoulun tiloissa. Opetus aloitetaan kokonaisuudessaan moduuliväistötiloissa lokakuun lopulla syyloman jälkeen viikolla 44.

"Väistötiloissa opiskelu tapahtuu luokkatiloissa, joiden välillä on ovia. Esimerkiksi rinnakkaisluokat voivat edelleen jatkaa työskentelyä yhdessä totuttuun tapaan. Oppilaat pääsevät siirtymään aineopetusluokkiin sisäkautta, mutta ruokailu tapahtuu yläkoulun rakennuksessa”, kertoo Oulun normaalikoulun päärehtori Sari Ahola.

Myös osa yläkoulun toiminnoista siirtyy moduuliväistötiloihin, mutta suurin osa yläkoulun tiloista on kuitenkin edelleen opetuskäytössä. Linnanmaan pääkampukselle Ympäristötietotaloon kesän aikana siirtyvän Oulun normaalikoulun lukion entisiin tiloihin tehdään myös pieniä muutostöitä, jolloin saadaan tarkoituksenmukaiset tilat muun muassa oppilashuollolle.

Alueella, jonne väistötilat sijoittuvat, on käynnistetty maarakennustyöt. Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK) on valinnut väistötilojen toimittajaksi Adapteon.

Väistötilamoduulien toteutuksesta tuleva lisävuokra verrattuna lähtötilanteeseen on huomattavasti ennakoitua pienempi, arviolta 1,4 miljoonaa euroa vuodessa. Alkuperäinen arvio oli noin 2,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Oulun normaalikoulun väistötilat rakennetaan nykyisen yläkoulun tontille.
Oulun normaalikoulun väistötilat rakennetaan nykyisen yläkoulun tontille.
Lataa
Oulun normaalikoulun alakoulun nykyinen rakennus puretaan väistötilojen valmistumisen jälkeen.
Oulun normaalikoulun alakoulun nykyinen rakennus puretaan väistötilojen valmistumisen jälkeen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye