HUS

HUS ottaa lisäsäästötoimenpiteet käyttöön

Jaa

Rekrytointikielto ja muut henkilöstöön kohdistuvat toimenpiteet astuivat voimaan torstaina 13.6.

HUSin yhtymähallitus hyväksyi 3.6. osaltaan vuoden 2024 taloudellisen tilanteen edellyttämät välittömästi käynnistettävät uudet säästötoimenpiteet.  

HUSin tammi-huhtikuun talouden toteuma poikkeaa 24,1 miljoonaa euroa talousarviossa asetetusta tulostavoitteesta, vaikka tulos on neljän kuukauden jälkeen 14 miljoonaa euroa positiivinen. Koko vuoden ennuste on 38,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.   

Rekrytointikielto ja palkkojen tarkistusten sekä tehtävä- ja nimikemuutosten jäädyttäminen astuivat toimitusjohtajan päätöksellä voimaan 13.6.  

Vuoden 2024 budjetista säästetty jo useaan kertaan 

HUS on säästänyt vuoden 2024 talousarviostaan tähän mennessä jo noin 130 miljoonaa euroa. Säästöjä on haettu erittäin laajasti karsimalla kuluja, mutta myös lisätuottavuustavoitteilla sekä tuottojen lisäämisellä. Kuluja on karsittu muun muassa tietohallinnosta, aineista ja tarvikkeista, palveluostoista, lääkekustannuksista, koulutusmenoista, matkakuluista sekä lisä- ja ylitöistä. Lisätuloja on saatu asiakasmaksujen indeksikorotuksista. Omaisuuden myynnistä HUS tavoittelee 15 miljoonan euron tuloja.  

Henkilöstöön, palveluihin ja palveluverkkoon kohdistuvia toimenpiteitä on pyritty viimeiseen asti välttämään. 

HUSin henkilöstötilanne alkuvuonna hyvä 

Rekrytointikielto astuu voimaan tilanteessa, jossa henkilöstötilanne on kokonaisuutena hyvä. Henkilötyövuosien määrä on tammi-huhtikuussa kasvanut viime vuodesta ja toteutunut talousarviota suurempana, minkä vuoksi rekrytointia on taloussyistä jarrutettava.  

Henkilötyövuosien määrä on kasvanut eniten hoitohenkilöstön (+4,2 prosenttia) ja lääkärien (+3,4 prosenttia) osalta. Kasvua on käytännössä kaikilla ydinpalvelujen tulosalueilla, vaikka yksiköiden tilanteet vaihtelevat. Myös lähtövaihtuvuus ja sairauspoissaolot ovat kehittyneet suotuisasti eli laskeneet edellisiin vuosiin verrattuna.  

Potilasturvallisuudesta huolehditaan myös rekrytointikiellon aikana 

Rekrytointikielto koskee vakinaista ja määräaikaista henkilöstöä sekä sijaisia ja on voimassa vuoden loppuun saakka. HUSissa on käytössä menettely, jolla poikkeuslupa voidaan myöntää, jos rekrytoimatta jättäminen vaarantaisi välttämätöntä potilasturvallisuutta tai lakisääteisten hoitoon pääsyn määräaikojen täyttymistä. 

Kuluvan vuoden talousarviokehys ei mahdollista hoitojonojen purkamista  

HUSin vuoden 2024 talousarviokehys on erittäin tiukka.  

”On ollut alusta lähtien selvää, että rahoittajiltamme eli Uudenmaan hyvinvointialueilta ja Helsingin kaupungilta saamamme kehys ei mahdollista hoitojonojen purkamista.  Parhaimmillaan voimme tavoitella korkeintaan hoitojonojen kasvun pysäyttämistä”, sanoo toimitusjohtaja Matti Bergendahl

HUS on ainut hyvinvointialue, joka ei saa yhtään suoraa rahoitusta valtiolta. Kaikki ulkoinen rahoitus tulee Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kautta. 

Yhteyshenkilöt

toimitusjohtaja Matti Bergendahl, HUS, yhteydenotot assistentti Kaarina Heikinheimo p. 050 427 9861 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Vårdansvaret för personer som är använder livsuppehållande respirator överförs – inga förändringar i klienternas vardag26.6.2024 11:48:11 EEST | Tiedote

I och med den nya funktionshinderservicelagen som träder i kraft vid årsskiftet överförs vården av personer som är beroende av respiratorbehandling från den specialiserade sjukvården till välfärdsområdena. HUS Helsingfors universitetssjukhus, Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden bereder som bäst förändringen. Målet är att förändringen inte ska medföra ändringar i klienternas vardag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye