Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä
Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta on tärkeä heti uuden EU-vaalikauden alussa. UAS4Europe on ammattikorkeakoulujen eurooppalainen etujärjestö, joka keskittyy parantamaan ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edellytyksiä. Arenen puheenjohtajuuskausi kestää seuraavat kaksi vuotta (2024–2026). Suomalaiset ammattikorkeakoulut hakevat kehittämisvoimaa yhä vahvemmin yhteistyöstä eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Puheenjohtajuus vahvistaa myös kansallista vaikuttamistyötä.
UAS4Europe-verkoston ydintavoitteena on vaikuttaa EU:n tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaan, jotta se vahvistaisi ammattikorkeakoulujen kyvykkyyksiä edistää Euroopan elinvoimaa. Verkosto toimii aktiivisena keskustelukumppanina eurooppalaisen tutkimusalueen foorumilla (ERA Forum), jossa edistetään mm. tutkijoiden liikkuvuuteen ja urakehitykseen sekä tutkimuksen arviointiin liittyviä kehityskulkuja eri EU-maissa.
Arenen puheenjohtajuuskauden tavoitteena on vahvistaa verkoston aktiivista otetta EU-vaikuttamistyöhön. Onnistuminen edellyttää aktiivisia yhteistyösuhteita keskeisiin EU-päättäjiin, kuten esimerkiksi TKI-politiikkaan profiloituviin europarlamentaarikkoihin ja komission avainhenkilöihin. Ammattikorkeakoulujen soveltavan, käytännönläheisen ja alueellisesti vaikuttavan TKI-toiminnan erityispiirteet kaipaavat lisäymmärrystä niin jäsenvaltioissa kuin Unionissakin.
- Suomalaisille ammattikorkeakouluille puheenjohtajuus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden vahvistaa kollektiivista EU-edunvalvontaa. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä tällä hetkellä suomalaisten ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta yli puolet on lähtöisin EU-rahoitusohjelmista, sanoo Arenesta puheenjohtajuutta hoitava Oulun ammattikorkeakoulun rehtori - toimitusjohtaja Heidi Fagerholm.
Suomi jäämässä taas jälkeen korkeakoulujärjestelmän uudistamisessa
Ammattikorkeakoulut ovat viime vuodet kytkeytyneet yhä tiiviimmin osaksi eurooppalaista korkeakouluverkostoa. Yhteistyö on osoittanut, että muu Eurooppa pinkoo taas uusiutumisessa edelle. Koulutustason noston vaikeus on osoittanut, miten vaikeaa on kuroa umpeen pitkän ajan kuluessa syntynyttä kouluttamis- tai kehittämisvelkaa. Nyt sama on käymässä korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä.
Useissa Suomen keskeisissä kilpailijamaissa ammattikorkeakoulujen asemaa on viime vuosina vahvistettu esimerkiksi antamalla niille oikeuden kouluttaa tohtoreita. Esimerkiksi Alankomaissa ammattikorkeakoulut aloittivat omat tohtorikoulutuspilottinsa loppuvuodesta 2023. Eurooppalaisen yhteistyön tiivistäminen vahvistaa vertaisoppimista, ja antaa syötteitä kansalliseen poliittiseen keskusteluun.
Samaan aikaan kun Brysselissä kattojärjestön puheenjohtajuus siirtyy Arenelle ja Suomelle, niin Suomen muu ammattikorkeakoulujen johto on koolla eurooppalaisen yhteistyön tiimoilta Kotkassa uudella Xamkin kampuksella.
- Kuulemme ajankohtaisia kuulumisia muun muassa komissiosta sekä vertailemme eri ammattikorkeakoulujen oppeja eurooppalaisesta yhteistyöstä. Suomi voi saada hyvän aseman verkostoissa, jos hyödynnämme hyvin kansallisen osaamisen esimerkiksi datan siirrossa ja käsittelyssä digitalisoituvassa toimintaympäristössä, toteaa Arenen puheenjohtaja Riitta Konkola.
Mistä on kyse?
Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Heidi Fagerholm toimii ammattikorkeakoulujen yhteistyöverkoston UAS4 Europen puheenjohtajana kesäkuusta 2024 kesäkuuhun 2026. Verkosto kokoaa yhteen kahdeksan ammattikorkeakoulujen kattojärjestöä kuudesta eri maasta: Alankomaat, Saksa, Itävalta, Tanska, Suomi ja Sveitsi. Verkoston piiriin kuuluu toistaiseksi yli 150 ammattikorkeakoulua, ja verkostolla on vahva strateginen intressi jäsenpohjansa laajentamiseen.
UAS4Europe-verkosto on julkaissut yhteisen FP10-linjapaperin:”Towards 2028 – Shaping the Future of R&I Framework Programme” tulevan EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjeman (FP10) suunnitteluun.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida MielityinenToiminnajohtajaAmmattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Puh:0505940731ida.mielityinen@arene.fiMikael VainioEU-asiantuntijaAmmattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Puh:0503205716mikael.vainio@arene.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Lisäleikkaukset ammattikorkeakouluista olisivat täysin kohtalokkaita koulutuksen laadulle26.3.2025 10:59:23 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta leikattiin heti hallituskauden alussa merkittävästi. Ammattikorkeakoulujen tilanne on erityisen tukala, sillä niiden rahoitusta on leikattu rajusti jo aiemmin. Reaalinen perusrahoitus on laskenut vuodesta 2011 yli 200 miljoonalla eurolla ja samaan aikaan tutkintotavoitteet ovat lähes kaksinkertaistuneet.
Laaja joukko järjestöjä: Suomen talouden kasvu vaatii lisää korkeakoulutettuja osaajia28.2.2025 12:03:43 EET | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessä on kova paine löytää toimia talouskasvun vahvistamiseksi Suomelle. Järjestöt toteavat yhteiskannanotossaan, että koulutustason nosto on yksi ilmiselvä keino kasvun vauhdittamiseksi, jota tulisi pikaisesti hyödyntää. Järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi muodostetaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja.
Suomen talouskasvu ja tuottavuus pysähtyvät ilman lisäpanostuk-sia korkeakoulutukseen – ammattikorkeakouluilla on erityinen rooli Suomen osaamistason nostajana14.2.2025 09:51:55 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee nopeita toimia kasvun ja tuottavuuden parantamiseksi. Panostukset osaamispääomaan lisäävät tutkitusti kasvua, työllisyyttä ja tuottavuutta. Ammattikorkeakoulujen tutkintotavoitteita nostetiin 20 prosenttia vuosille 2025–2028 vaikka samaan aikaan rahoitusta on leikattu. Puoliväliriihessä tulee vahvistaa ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Tämä edistää myös yksityisen sektorin kasvumahdollisuuksia. T&K-rahoitusta tulee kanavoida suoraan ammattikorkeakouluille parlamentaarisen vahvan tahdon mukaisesti. Pelkkä hankerahoitus ei mahdollista ammattikorkeakoulujen T&K-toiminnan kehittämistä ja uusien yritysten tukemista tutkimuksessa, kehittämisessä ja kasvussa. Kasvu ja hyvinvointi syntyvät vain korkealla osaamisella. Sitä tuotetaan kustannustehokkaimmin korkeakouluissa tutkimuksella ja koulutuksella.
Järjestöt: Pysyvän oleskeluluvan muutosten koskettava myös AMK-tutkinnon suorittaneita6.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet kansainväliset osaajat jäämässä eriarvioiseen asemaan ulkomaalaislain uudistuksessa.
Eduskunnan TAKKI-verkosto: Suomi tarvitsee parlamentaarisen sitoumuksen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi3.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Korkeakoulutettujen määrä maassamme on jäänyt auttamattomasti jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme. Suomi on sitoutunut koulutuspoliittisessa selonteossa ja hallitusohjelmassa koulutustason nostoon. Korkeakoulujen tutkintotavoitteita nostettiin taas merkittävästi seuraavalle sopimuskaudelle tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteiden toteuttaminen ei kuitenkaan ole nyt kestävällä pohjalla. Suomi tarvitsee koulutus- ja osaamistason nostoon parlamentaarisen sitoutumisen ja suunnitelman T&K-rahoituslain tapaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme