ELY-keskukset

Hanke pienruoppauksen ohjeistuksen kehittämiseksi alkaa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on alkanut pienruoppauksia koskeva kehittämishanke, jonka aikana tuotetaan uutta ohjemateriaalia kansalaisille, urakoitsijoille sekä kaavoittajien käyttöön. Hanke toteutetaan yhteistyössä muiden rannikon ELY-keskusten ja ympäristöhallinnon asiakaspalvelukeskuksen kanssa.

Rantaveden leviä.
Rantaveden leviä. Mats Westerblom/metsähallitus

Uudet ja selkeämmät ohjeet pienruoppaajille 

Hankkeen aikana tuotetaan uutta ohjemateriaalia kansalaisille, urakoitsijoille sekä kaavoittajien käyttöön.  Hankkeen tavoitteena on vähentää ilmoitusmenettelyn alaisten ruoppausten eli niin kutsuttujen pienruoppausten haitallisia vaikutuksia ja tarjota pienruoppaushankkeiden teettäjille sekä toimeenpanijoille helposti saavutettavaa ja selkeää tietoa ruoppausten toteuttamiseksi. 

Ohjemateriaalin tuottamisen lisäksi hankkeessa kehitetään VELMU-karttapalvelua tukemaan kaavoittajien ja ruoppausvalvojien päätöksentekoa ja selvitetään mahdollisuuksia sertifikaatin luomiseen ruoppausurakoitsijoita varten. Hankkeen rahoittaa ympäristöministeriö. 

Väärin toteutettu ruoppaus on uhka luonnon monimuotoisuudelle 

Pienruoppauksilla on merkittäviä vaikutuksia Suomen vesistöjen tilaan, minkä vuoksi niiden toteuttamisessa on tärkeää noudattaa annettuja säännöksiä ja ohjeita. Yleisemmin ruopatut alueet, eli matalat rannat ja ruovikot, ovat tärkeä osa suomalaista vesiluontoa. Ne ovat esimerkiksi monien kalojen kutu- ja poikasalueita ja tarjoavat suoja- ja ruokapaikkoja vesilinnuille. Siistiksi ruopattu ranta on usein luontoarvoiltaan köyhä ja ruoppauksessa saatetaan menettää monimuotoinen vesilajisto jopa pysyvästi. Ruoppauksessa saattaa vapautua pohjasedimenttiin varastoituneita ravinteita, jolloin vesistön luontainen ravinnekierto häiriintyy. Se myös altistaa ranta-alueet syöpymiselle ja sortumiselle. Ruoppauksen aiheuttama veden samentuminen, jonka vaikutus voi ulottua kauaskin, on myös virkistyskäyttöä haittaava. 

Viranomaisten ohjeistuksilla pyritään turvaamaan suomalaisen vesiluonnon ja elinympäristöjen säilyvyys. 

Yhteystiedot 

Suunnittelija ja hankevastaava Siiri Nyrhilä (siiri.nyrhila@ely-keskus.fi), p. 0295 022193 

Ryhmäpäällikkö Sanna-Liisa Suojasto (sanna-liisa.suojasto@ely-keskus.fi), p. 0295 022946 

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jyllinkosken padon purku edistää erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen laajentumista, Kankaanpää (Varsinais-Suomi, Satakunta)12.7.2024 11:00:42 EEST | Tiedote

Heinäkuun alussa aloitettu Jyllinkosken voimalaitospadon purku Kankaanpäässä on herättänyt paljon huolta paikallisten keskuudessa. Purkutöiden takia Karvianjoen vedenpintaa on laskettu, mikä on paljastanut jokitörmiä ja siellä eläviä simpukoita. Jokihelmisimpukoita eli raakkuja tai muita uhanalaisia simpukkalajeja ei kuitenkaan ole menehtynyt veden laskun myötä.

På Sibborutten en tillfällig trafikant, för den avbrutna trafiken på Borgå rutten sökes nya lösningar10.7.2024 15:37:15 EEST | Tiedote

Borgå och Sibbo förbindelsebåtsruttens trafikavtal har sagts upp på grund av trafikantens svårigheter att sköta uppgifterna. På Sibbo rutten sköts trafiken från och med 11.7 av en tillfällig serviceproducent. För Borgå ruttens del kommer trafiken tills vidare att upphöra. Det utreds möjligheterna att ordna ersättande trafik så snart som möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye