Varsinais-Suomen hyvinvointialue, VarhaVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Tyks Kompassisairaalaan Varhan ensimmäinen järjestöyhteistyönä toteutettu kahvio

Jaa

Perhekuntoutuskeskus Lausteen nuoret tulevat pitämään kahviota Tyks Kompassisairaalassa sen avauduttua elokuun lopusta alkaen. Kahvio on väliaikainen ratkaisu, siihen asti, kun Tyks Kompassisairaalan toinen vaihe rakennetaan ja valmistuu. Kakkososaan tulisi pysyvä kahvila.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa yläkulmassa on Tyksin logo.

– Toiminta tukee Kompassisairaalan visiota siitä, että tämä on potilaiden suunnittelema sairaala ja täällä on järjestötoimintaa tuottamassa palvelua, siinä missä meidän psykiatrian erikoissairaanhoitokin. Sen takia se osui hyvin hienosti tähän, että järjestö tulee pyörittämään myös kahviota, projektipäällikkö Pekka Makkonen Tyks Psykiatrialta sanoo.

Järjestöjen ylläpitämä kohtaamispaikka Laituri ja kahvio tulevat samaan yhteyteen Kompassisairaalan ensimmäiseen kerrokseen.

Perhekuntoutuskeskus Lauste valikoitui järjestöistä, muun muassa siksi, että heillä on aikaisemmasta samanlaista toimintaa Palvelukeskus Telakassa, jossa on nuorten aikuisten työpaja Cafe Pakka, joka on ihan oikea kahvila.

– Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus meille ja kahviotoiminta toimii hyvin kuntouttavana työtoimintana, tiimivastaava Alti Forth Perhekuntoutuskeskus Lausteelta sanoo.

Kahviotoiminta ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin muoto kuntouttavaa työtoimintaa.

– Joudut olemaan jaloillasi koko ajan ja kahviotoiminnassa on myös sosiaalista vuorovaikutusta koko ajan. Silti ajattelen, että se valmentaa ihan oikeaan työelämään äärimmäisen hyvin, koska siellä muodostuu ihan oikea työyhteisö ja me teemme siellä ihan oikeata työtä, Forth sanoo.

Mikä on kuntouttava työtoiminta?

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu työikäisille työttömille henkilöille, joiden työkyky on jostain syystä alentunut, eikä he sen vuoksi voi työllistyä niin sanotuille avoimmille työmarkkinoille. Kuntouttava työtoiminta on työpajoilla toteutettavaa työtoimintaa, joko jonkinlainen alakohtainen paja tai matalamman kynnyksen luova paja tai ”starttipaja”, joka valmentaa arjenhallinnan saloihin.

– Kuntoutujilla on aina pajan ohjaajan eli työvalmentajan ohjaus ja tuki rinnalla. Työvalmentajat ovat omien alojensa ammattilaisia, Alti Forth sanoo.

Tyks Kompassisairaalan kahvioon on suunniteltu kahta vuoroa, viisi henkilöä aamuvuoroon ja viisi henkilöä iltapäivävuoroon. Kahvio tulee olemaan auki arkisin päiväsaikaan.

Kahviossa tullaan myymään tuotteita, jotka ovat valmistettu toisessa paikassa ja tuodaan sairaalaan. Pienessä kahviossa ei ole mahdollista valmistaa ruokia tai leipoa.

– Kuntouttava työtoiminta toteutuu 1–4 päivänä viikossa ja työpäivä on neljän tunnin mittainen. Kuntouttavassa työtoiminnassa valmentautuja voi aloittaa käymällä työtoiminnassa yhtenä päivänä viikossa, mutta työkyvyn kohentuessa lisätä päiviä. Myös työtehtävien vaativuutta ja vastuuta voidaan pikkuhiljaa lisätä, Forth sanoo.

22-vuotias Sara on töissä Cafe Pakkassa kuntouttavassa työtoiminnassa. Hän on juuri aloittanut työt ja tekee tällä hetkellä kaksi päivää viikossa työtä.

– Voin pikkuhiljaa lisätä työmäärää, kun totun enemmän työhön ja tuntuu, että pystyn siihen. Olen toistaiseksi auttanut leipomisessa, opetellut kassankäyttöä ja auttanut siivoamisessa.

Sara suosittelee kahvilatyötä muillekin nuorille.

– Ehdottomasti suosittelen. Jos kahvilatyö kiinnostaa niin tämä on upea mahdollisuus tulla kuntouttavaan työtoimintaan mukaan.

Tyks Kompassisairaalan toisen vaiheen hankesuunnitteluvaihe on valmistunut

Kompassisairaalan toisen vaiheen hankesuunnitteluvaihe on valmistunut ja se on tarkoitus viedä Varhan päätöksentekoon kesän jälkeen. Toisen vaiheen käynnistäminen edellyttää myös kaavamuutosta, joka on käsittelyssä tämänhetkisen tiedon mukaan alkusyksystä Turun kaupungin päätöksenteossa.

Tyks Kompassisairaalan ensimmäinen osa valmistuu elokuun lopussa 2024 ja toiminta alkaa uudessa rakennuksessa marraskuussa 2024.

Tyks Kompassisairaalan I-vaihe

• Luovutus 26.8.2024

• 20 000 brm2, 76 M€

• 8 kpl osastoja, kaikki 14 sairaansijan standardeja osastoja, yhteensä 112 sairaansijaa

• Neuromodulaatioyksikkö

• Erilaisia avohoidon yksiköitä viisi kpl

• Hallinto, opetus ja tutkimus

• Yhteensä noin 450 työntekijää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi henkilöä rakentamissuojavaatteissa Kompassisairaalassa.
Alti Forth Perhekuntoutuskeskus Lausteelta ja Pekka Makkonen Tyks Psykiatrialta Kompassisairaaalan tulevan kahvion edessä.
Nadine Karell
Lataa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande

Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye