Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen tulevaisuuslautakunta hyväksyi toimintaterapian palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelien arvot

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tulevaisuuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 12.6.2024 toimintaterapian palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelien arvot. Sääntökirja määrittelee hyväksymiskriteerit palveluntuottajille sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 5 § mukaisesti. Sääntökirjaa noudatetaan, kun hyvinvointialue järjestää palveluja toimintaterapian asiakkaille palvelusetelilain mukaisesti. Tulevaisuuslautakunta keskusteli myös potilas- ja sosiaaliasiamiehen selvitykseen tehdyistä toimialueiden vastineista ja kiitti toimialueita reagoimisesta selvityksessä esille nousseisiin havaintoihin.

Hyvinvointialue voi tarjota toimintaterapian palveluseteliä asiakkaalle, joka täyttää palvelun myöntämisen edellytykset. Päätöksen toimintaterapian palvelusetelin myöntämisestä tekee lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmä tai kuntoutustiimi. Mikäli asiakkaalle myönnetään palveluseteli, asiakas tekee palvelusta kirjallisen sopimuksen palveluntuottajan kanssa. Terapia toteutetaan Pohteella laaditun kuntoutussuunnitelman pohjalta. Suunnitelmassa määritellään asiakkaan terapian tarve, käyntikerrat, niiden keston sekä muut vastaavat terapian toteuttamiseen liittyvät asiat.

Tulevaisuuslautakunnan hyväksymässä toimintaterapian palvelusetelin sääntökirjassa määritellään palvelun sisältö, vähimmäisvaatimukset sekä virheitä ja sanktiointia koskevat sisällöt. Tulevaisuuslautakunta päätti kokouksessaan myös palvelusetelien arvot. Palveluseteli on kaikille samansuuruinen asiakkaan tuloista riippumatta, ja niiden arvot ovat seuraavat:

  • Toimintaterapia, 45 minuuttia: aikuiset 60,00 € ja lapset 73,00 €
  • Toimintaterapia, 45 minuuttia asiakkaan toimintaympäristössä: aikuiset 90,00 € ja lapset 103,00 €
  • Toimintaterapia, 60 minuuttia: aikuiset 75,00 € ja lapset 88,00 €
  • Lasten SI-terapia, 60 minuuttia: 103,00 €,
  • Toimintaterapia, 60 minuuttia asiakkaan toimintaympäristössä: aikuiset 112,00 € ja lapset 125,00 €,
  • Toimintaterapia, 90 minuuttia asiakkaan toimintaympäristössä: aikuiset 135,00 €

Lasten toimintaterapia on palvelusetelillä maksutonta eikä omavastuuosuutta muodostu. Palveluseteli kattaa lapsiasiakkaiden koko toimintaterapian. Aikuisasiakkaiden mahdollinen omavastuu muodostuu palvelusetelin arvon ja palveluntuottajan määrittelemän terapiakäynnin hinnan välisestä erotuksesta. Jos terapiakäynnin hinta on korkeampi kuin palvelusetelin arvo, palveluntuottaja laskuttaa erotuksen asiakkaalta. Jos asiakkaan ja palveluntuottajan sopima hinta palvelusta on pienempi kuin palvelusetelin arvo, palveluntuottaja voi laskuttaa hyvinvointialueelta korkeintaan asiakkaan ja palveluntuottajan sopiman hinnan.

Palveluntuottajille järjestetään elokuun aikana infotilaisuus, jossa kerrotaan toimintaterapian palvelusetelin käyttöönotosta, palvelusetelituottajaksi hakeutumisesta sekä sääntökirjan sisällöstä. Infotilaisuuden jälkeen palveluntuottajille avataan palveluntuottajahaku Palse.fi-järjestelmässä, jonka kautta he voivat hakeutua Pohteen toimintaterapiapalvelun palveluseteliyrittäjiksi. Toimintaterapian palvelusetelin käyttöönotosta tiedotetaan tarkemmin palveluntuottajille, henkilöstölle ja asukkaille Pohteen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Toimintaterapian palvelusetelin sääntökirja löytyy kokonaisuudessaan täältä: Toimintaterapian palvelusetelin sääntökirja.

Potilas- ja sosiaaliasiamiehen selvityksen havaintoihin ja kehitysehdotuksiin on reagoitu

Tulevaisuuslautakunta keskusteli kokouksessaan myös Pohteen toimialueiden vastineista potilas- ja sosiaaliasiamiehen selvitykseen. Selvityksessä kerrotaan potilas- ja sosiaaliasiavastaaviin liittyvästä vuoden 2023 toiminnasta, yhteydenotoista, muistutuksista ja kanteluista. Selvitystä on käsitelty 10.4.2024 Pohteen tulevaisuuslautakunnassa, ja toimialueet ovat lautakunnan pyynnön mukaisesti laatineet vastineet selvityksen havaintoihin ja kehitysehdotuksiin.

Potilas- ja sosiaaliasiamiehen selvityksessä esille nousivat muun muassa hyvinvointialueen käynnistymisestä johtuvat viiveet muistutuksiin ja asiakirjapyyntöihin vastaamisessa, hoitojonoista johtuvat viiveet palveluihin pääsyssä sekä palveluiden saamiseen liittyvät erot alueella. Pohteen toimialueet ovat pyrkineet vastamaan esille nousseisiin havaintoihin esimerkiksi yhtenäistämällä käytäntöjä ja uudistamalla työnjakoa sekä kouluttamalla ja kohdentamalla paremmin henkilöstöä. Lisäksi toimialueilla on yhdenmukaistettu ja kehitetty alueen erilaisia käytäntöjä ja prosesseja. Kehittämistyö jatkuu osin edelleen. Tulevaisuuslautakunta kiitti Pohteen toimialueita selvityksen pohjalta tehdyistä toimenpiteistä, joilla parannetaan asiakkaiden palvelua. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Terveyden- ja sairaanhoidon palveluvalikoimaan on tulossa muutoksia syksyllä 20249.7.2024 12:45:29 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin on tulossa muutoksia 1.8.2024 alkaen. Muutokset koskevat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottoa, suun terveydenhuoltoa, infopisteitä sekä laboratorion näytteenottopalveluja. Palveluvalikoima muuttuu sosiaali- ja terveysyksiköissä näillä paikkakunnilla: Alavieska, Himanka, Merijärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi ja Vihanti. Muutokset ovat osa Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteitä.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotteita suositellaan esimerkiksi turkiseläinten ja siipikarjan parissa työskenteleville26.6.2024 10:10:34 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella aloitetaan lintuinfluenssarokotukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten mukaisesti. Rokotuksen saavat lintuinfluenssalle altistumisvaarassa olevat 18 vuotta täyttäneet kohderyhmiin kuuluvat henkilöt. Rokotettavat varaavat itse ajan rokotukseen omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta.

Helle rasittaa erityisesti ikäihmisiä, vauvoja ja raskaana olevia – vinkit hellepäiviin26.6.2024 09:07:24 EEST | Tiedote

Kuumiin kesäpäiviin ja pitkiin hellejaksoihin on hyvä varautua etukäteen. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja kenelle tahansa, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. Erityisen herkkiä haitoille ovat kuitenkin ikäihmiset, pitkäaikaissairauksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset. Myös raskaus sekä kuumissa olosuhteissa työskentely ja urheilu lisäävät alttiutta haitoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye