SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen perää vastausta yritysvastuujärjestöjen rahoitukseen

Jaa

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) on jättänyt ministerille kirjallisen kysymyksen yritysvastuujärjestöjen rahoituksesta. Ulkoministeriö ilmoitti yllättäen 10.6.2024, ettei se avaa kehitysyhteistyövaroista katettavan viestintä- ja globaalikasvatustuen hakua lainkaan tällä hallituskaudella.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Vain noin kahden miljoonan euron suuruinen tuki jäädytetään siitä huolimatta, että sille oli jo varattu rahoitus kehysriihessä. Tuolloin hallitus päätti lisätä 10 miljoonaa euroa kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyövaroista maksettavaa rahoitusta kehyskaudelle ensi vuodesta alkaen.

Viestintä- ja globaalikasvatustuen lakkauttaminen koskettaa erityisesti pieniä kansalaisjärjestöjä ja yritysvastuujärjestöjä, joille tuki on keskeisin julkinen rahoituslähde. Tätä tukea tutkimustyöhön on saanut esimerkiksi Finnwatch ry, joka on tuen avulla tuonut esiin mm. työriistoa palmuöljytuotannossa, ihmisoikeusloukkauksia kaivostoiminnassa ja vaate- ja tekstiilialan riittämättömiä ilmastotoimia. Tutkimukset on huomioitu laajasta eri medioissa, ja ne ovat lisänneet tietoisuutta arvoketjujen ongelmista. Myös yritykset ovat arvostaneet yhdistyksen tuottamaa tietoa on ollut arvostettua ja se on johtanut muutoksiin niiden toiminnassa.

– Yritysvastuuta koskeva tutkimustieto on erityisen tärkeää nyt, kun kestävyysraportointidirektiivi ja yritysvastuudirektiivi on hyväksytty EU:ssa, ja yrityksille tulee lakisääteinen velvollisuus tuntea entistä paremmin omat kansainväliset arvoketjunsa, Kiljunen tähdentää.

Kiljunen on hämmästynyt ja pahoillaan ulkoministeriön äkillisestä päätöksestä olla avaamatta viestintä- ja globaalikasvatustukea ja kysyy kirjallisessa kysymyksessään kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Taviolta, miten ministeri aikoo varmistaa yritysvastuujärjestöjen työn julkisen rahoituksen jatkossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo KiljunenKansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja

Puh:050 511 3088

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan demarit: Rajaturvallisuuslakia korjattiin SDP:n tavoitteiden mukaisesti8.7.2024 19:33:41 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarijäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning ovat tyytyväisiä hallintovaliokunnassa saavutettuihin parannuksiin koskien hallituksen esittämää lakia väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Niin sanotussa rajaturvallisuuslaissa on kyse poikkeuslaista, jolla vastataan Venäjän välineellistetyn maahantulon muodossa harjoittamaan painostukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye