Helsinki tavoittelee sosiaalisesti kestävää kasvua ja monipuolisia asumisen vaihtoehtoja uudessa AM-ohjelmassa
Helsinki tavoittelee uudessa Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmassa (AM-ohjelma) 7 000 uuden asunnon rakentamista vuosittain ja edistää asuntojen hallinta- ja rahoitusmuotojen alueellista monipuolisuutta. Kaupunkiuudistusta eli alueiden kokonaisvaltaista kehittämistä Helsinki jatkaa Malminkartanossa ja Kannelmäessä, Malmilla, Mellunkylässä ja Meri-Rastilassa. Vuosia 2024–2027 koskeva AM-ohjelma etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi elokuussa.

Helsingissä asumisen pitkäjänteistä suunnittelua ohjaa valtuustokausittain laadittava Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma). AM-ohjelma linjaa kuinka paljon ja millaista asumista Helsingissä rakennetaan seuraavan neljän vuoden aikana.
AM-ohjelman visiona vuosille 2024–2027 on, että Helsinki kasvaa sosiaalisesti kestävästi ja että monipuoliset ja laadukkaat asumisen vaihtoehdot toimivat kaupungin elin- ja vetovoimatekijöinä. Lisäksi jokaisella helsinkiläisellä on mahdollisuus hyvään asumiseen, ja Helsinki tarjoaa perheille toimivia asumisen ympäristöjä. Helsinki kehittää asuinalueita määrätietoisesti ja alueellinen segregaatio ei lisäänny. Asuntorakentaminen toteutuu luonto-, virkistys- ja kulttuuriarvot huomioiden.
Vision toteuttamiseksi AM-ohjelmalle on asetettu neljä tavoitetta, jotka ovat sosiaalisesti kestävä asuntotuotanto, laadukas ja vetovoimainen asuminen, asuinalueiden kehittäminen ja kaupunkiuudistus sekä riittävä asuntotuotanto ja kestävä kasvu.
Monipuolista asuntotuotantoa kaikilla alueilla
Sosiaalisesti kestävässä asuntotuotannossa hallinta- ja rahoitusmuototavoite vuosittain vuosille 2024–2027 on 45–50 prosenttia vapaarahoitteisia omistusasuntoja ja 40 prosenttia vuokra-asuntoja. Vuokra-asunnoista pitkäaikaisesti säänneltyjä ARA-vuokra-asuntoja on 20–25 prosenttia, tavoitellen 25 prosenttia. Välimuodon asuntojen osuus asettuu 10–15 prosentin välille. Ohjelmakauden aikana valmistuu aikaisempien päätösten seurauksena vielä välimallin tuotantoon sisältyvää asumisoikeus- ja hitas-tuotantoa.
Tuotantotavoite kaupungin omalle asuntotuotantopalvelulle (ATT) on 1 500 asuntoa vuosina 2024–2027.
Helsinki edistää hallinta- ja rahoitusmuotojen alueellista monipuolisuutta kaikilla alueilla. Yksipuolisia asuinalueita vältetään.
Asuntosuunnittelussa varmistetaan laadukas toteutus
Laadukkaassa ja vetovoimaisessa asumisessa Helsinki varmistaa asuntosuunnittelun laadun kaupungissa toteutettavissa hankkeissa. Helsinki edellyttää asunnoilta hyvää peruslaatua, riittävää valon määrää ja kalustettavuutta.
Kaikissa hallinta- ja rahoitusmuodoissa varmistetaan huoneistotyyppien monipuolisuus.
Kaupunkiuudistusta jatketaan samoilla alueilla
Asuinalueiden kehittämisessä AM-ohjelmakaudella 2024–2027 Helsinki jatkaa kaupunkiuudistusta Malminkartanossa ja Kannelmäessä, Malmilla, Mellunkylässä ja Meri-Rastilassa. Kaupunkiuudistus on Helsingin tapa ehkäistä alueellista eriytymistä ja tarkoittaa alueiden kokonaisvaltaista kehittämistä.
Helsinki varmistaa edellytykset rakentaa kaupunkiuudistusalueille noin 25 prosenttia lisää asuntoja vuoteen 2035 mennessä. Jokaisella kaupunkiuudistusalueella on omat alueelliset kärkihankkeet, joiden toteuttamiseksi turvataan riittävä investointitaso sekä muu resurssointi. Uudistuksessa huomioidaan viheralueiden laatu sekä saavutettavuus.
Tavoitteena 7 000 uuden asunnon aloitus
Riittävässä asuntotuotannossa ja kestävässä kasvussa Helsinki tavoittelee 7 000 uuden asunnon rakentamisen aloittamista vuosittain. Helsinki luo edellytykset tavoitteen toteutumiselle asemakaavoituksella, tontinluovutuksella sekä tonttien rakentamiskelpoiseksi saattamisella.
Vuosittain valmistuvista asunnoista vähintään 55 prosenttia toteutuu täydennysrakentamisena. Helsinki edistää kantakaupungin asukasmäärän kasvua helpottamalla entisestään muutostöitä ja ullakkorakentamista nykyistä kevyemmillä vaatimuksilla.
Rakentamisen Helsinki ohjaa lähtökohtaisesti muualle kuin viheralueille. Arvokkaimmat luontoalueet säästetään rakentamiselta ja merellisiä maisemia vaalitaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann, p. 040 5346242, hanna.dhalmann@hel.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Pitäjänmäelle tulossa uusia koulu-, päiväkoti-, kirjasto- ja nuorisotiloja12.5.2025 18:31:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti 12. toukokuuta kokouksessaan esittää valtuustolle Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Myös vuonna 2024 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti 2025 etenee valtuustoon.
Helsingin kaupunginvaltuustossa järjestettiin kyselytunti ja päätettiin useista asemakaavan muutoksista7.5.2025 21:41:45 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona 7. toukokuuta. Kokouksen aloitti kyselytunti. Kyselytunnilla käsiteltiin kahta aihetta. Lisäksi valtuusto käsitteli useita asemakaavan muutoksia.
Helsinki houkuttaa matkailijoita - Matkailun kasvupotentiaalista keskusteltiin Helsingin matkailuseminaarissa7.5.2025 16:04:23 EEST | Tiedote
Helsingin matkailu on hyvässä nosteessa. Tuoreimmat näkymät lupaavat Helsingille hyvää matkailukesää. Matkailutoimijat kokoontuivat 7. toukokuuta Helsingin matkailuseminaariin keskustelemaan alan kasvupotentiaalista ja Helsingin matkailun tärkeydestä koko maan elinvoimalle.
Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.
Onnistumisia ja suosituksia – Helsingin kestävän kehityksen uusi arvio on julkaistu7.5.2025 13:58:52 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kestävän kehityksen arvio Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2025 on julkaistu yhdessä viiden suurimman kaupungin arvioiden kanssa. Kestävyyden toteutumista Helsingissä kuluneen valtuustokauden 2021–2025 aikana arvioidaan neljän pääteeman kautta; tarkastelussa ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme