Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki tavoittelee sosiaalisesti kestävää kasvua ja monipuolisia asumisen vaihtoehtoja uudessa AM-ohjelmassa

Jaa

Helsinki tavoittelee uudessa Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmassa (AM-ohjelma) 7 000 uuden asunnon rakentamista vuosittain ja edistää asuntojen hallinta- ja rahoitusmuotojen alueellista monipuolisuutta. Kaupunkiuudistusta eli alueiden kokonaisvaltaista kehittämistä Helsinki jatkaa Malminkartanossa ja Kannelmäessä, Malmilla, Mellunkylässä ja Meri-Rastilassa. Vuosia 2024–2027 koskeva AM-ohjelma etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi elokuussa.

Ilmakuva Vuosaaresta ja metrorata.
AM-ohjelmalle on asetettu neljä tavoitetta, jotka ovat sosiaalisesti kestävä asuntotuotanto, laadukas ja vetovoimainen asuminen, asuinalueiden kehittäminen ja kaupunkiuudistus sekä riittävä asuntotuotanto ja kestävä kasvu. Kuva: Lauri Rotko

Helsingissä asumisen pitkäjänteistä suunnittelua ohjaa valtuustokausittain laadittava Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma).  AM-ohjelma linjaa kuinka paljon ja millaista asumista Helsingissä rakennetaan seuraavan neljän vuoden aikana.  

AM-ohjelman visiona vuosille 2024–2027 on, että Helsinki kasvaa sosiaalisesti kestävästi ja että monipuoliset ja laadukkaat asumisen vaihtoehdot toimivat kaupungin elin- ja vetovoimatekijöinä. Lisäksi jokaisella helsinkiläisellä on mahdollisuus hyvään asumiseen, ja Helsinki tarjoaa perheille toimivia asumisen ympäristöjä. Helsinki kehittää asuinalueita määrätietoisesti ja alueellinen segregaatio ei lisäänny. Asuntorakentaminen toteutuu luonto-, virkistys- ja kulttuuriarvot huomioiden. 

Vision toteuttamiseksi AM-ohjelmalle on asetettu neljä tavoitetta, jotka ovat sosiaalisesti kestävä asuntotuotanto, laadukas ja vetovoimainen asuminen, asuinalueiden kehittäminen ja kaupunkiuudistus sekä riittävä asuntotuotanto ja kestävä kasvu. 

Monipuolista asuntotuotantoa kaikilla alueilla 

Sosiaalisesti kestävässä asuntotuotannossa hallinta- ja rahoitusmuototavoite vuosittain vuosille 2024–2027 on 45–50 prosenttia vapaarahoitteisia omistusasuntoja ja 40 prosenttia vuokra-asuntoja. Vuokra-asunnoista pitkäaikaisesti säänneltyjä ARA-vuokra-asuntoja on 20–25 prosenttia, tavoitellen 25 prosenttia. Välimuodon asuntojen osuus asettuu 10–15 prosentin välille. Ohjelmakauden aikana valmistuu aikaisempien päätösten seurauksena vielä välimallin tuotantoon sisältyvää asumisoikeus- ja hitas-tuotantoa.  

Tuotantotavoite kaupungin omalle asuntotuotantopalvelulle (ATT) on 1 500 asuntoa vuosina 2024–2027.  

Helsinki edistää hallinta- ja rahoitusmuotojen alueellista monipuolisuutta kaikilla alueilla. Yksipuolisia asuinalueita vältetään.  

Asuntosuunnittelussa varmistetaan laadukas toteutus 

Laadukkaassa ja vetovoimaisessa asumisessa Helsinki varmistaa asuntosuunnittelun laadun kaupungissa toteutettavissa hankkeissa. Helsinki edellyttää asunnoilta hyvää peruslaatua, riittävää valon määrää ja kalustettavuutta.  

Kaikissa hallinta- ja rahoitusmuodoissa varmistetaan huoneistotyyppien monipuolisuus. 

Kaupunkiuudistusta jatketaan samoilla alueilla  

Asuinalueiden kehittämisessä AM-ohjelmakaudella 2024–2027 Helsinki jatkaa kaupunkiuudistusta Malminkartanossa ja Kannelmäessä, Malmilla, Mellunkylässä ja Meri-Rastilassa. Kaupunkiuudistus on Helsingin tapa ehkäistä alueellista eriytymistä ja tarkoittaa alueiden kokonaisvaltaista kehittämistä. 

Helsinki varmistaa edellytykset rakentaa kaupunkiuudistusalueille noin 25 prosenttia lisää asuntoja vuoteen 2035 mennessä. Jokaisella kaupunkiuudistusalueella on omat alueelliset kärkihankkeet, joiden toteuttamiseksi turvataan riittävä investointitaso sekä muu resurssointi. Uudistuksessa huomioidaan viheralueiden laatu sekä saavutettavuus. 

Tavoitteena 7 000 uuden asunnon aloitus 

Riittävässä asuntotuotannossa ja kestävässä kasvussa Helsinki tavoittelee 7 000 uuden asunnon rakentamisen aloittamista vuosittain. Helsinki luo edellytykset tavoitteen toteutumiselle asemakaavoituksella, tontinluovutuksella sekä tonttien rakentamiskelpoiseksi saattamisella.  

Vuosittain valmistuvista asunnoista vähintään 55 prosenttia toteutuu täydennysrakentamisena. Helsinki edistää kantakaupungin asukasmäärän kasvua helpottamalla entisestään muutostöitä ja ullakkorakentamista nykyistä kevyemmillä vaatimuksilla. 

Rakentamisen Helsinki ohjaa lähtökohtaisesti muualle kuin viheralueille. Arvokkaimmat luontoalueet säästetään rakentamiselta ja merellisiä maisemia vaalitaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann, p. 040 5346242, hanna.dhalmann@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto ei ole laajentunut – tiedossa ei ole väärinkäytöksiä18.6.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on jatkanut yhteistyötä viranomaisten kanssa kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan kohdistuneeseen tietomurtoon liittyen. Poliisi tutkii tapausta törkeänä tietomurtona ja viestintävastuu rikostutkinnan etenemiseen liittyen on Keskusrikospoliisilla. Tietomurrossa rikolliselle taholle päätyneitä tietoja ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole väärinkäytetty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye