Tilastokeskus

Joka toisella suomalaisella asuntokunnalla velkaa vuonna 2023, velat pienenivät edellisvuodesta

Jaa

Suomalaisista asuntokunnista 51 prosentilla oli velkaa vuonna 2023. Veloista valtaosa eli 70 prosenttia oli asuntovelkaa. Velallisten asuntokuntien keskimääräinen velka oli 94 000 euroa. Asuntovelallisten keskimääräinen asuntovelka oli 114 800 euroa.

Keskimääräiset velat velallista asuntokuntaa kohti olivat viime vuonna reaalisesti noin 6 prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna. Myös asuntovelat pienenivät reaalisesti keskimäärin 5 prosenttia edellisvuodesta.

”Nimellisarvoihin perustuvat asuntovelat tosin jatkoivat kasvuaan, mutta kun huomioidaan rahan arvon muutos, myös asuntovelkojen reaaliarvot pienenivät”, sanoo yliaktuaari Markku Nieminen Tilastokeskuksesta.

Ahvenanmaalaisilla suurimmat velat, asuntovelkaa eniten Uudellamaalla

Ahvenanmaalla velallisten asuntokuntien keskimääräinen velka oli 130 300 euroa vuonna 2023. Ahvenanmaan lisäksi ainoastaan Uudellamaalla keskimääräinen velka, 120 200 euroa, ylitti koko maan keskiarvon.

Pienimmät keskimääräiset velat olivat Kymenlaaksossa, 63 800 euroa, ja Kainuussa, 64 700 euroa.

Asuntovelkaa oli ylivoimaisesti eniten Uudellamaalla, keskimäärin 157 100 euroa. Vähiten asuntovelkaa oli Kymenlaakson asuntovelallisilla asuntokunnilla, 71 300 euroa.

”Etenkin pääkaupunkiseudulla asunnot ovat kalliita, mutta siitä huolimatta lainanmaksukykyä löytyy. Asunnon arvo ei pääkaupunkiseudulla yleensä romahda, ja näin asunto toimii myös vakuutena lainalle”, toteaa Nieminen.

Suomen 309 kunnasta ainoastaan 42 kunnassa asuntokunnilla oli koko maan keskiarvoa enemmän asuntovelkaa Eniten asuntovelkaa oli Kauniaisten (247 800 euroa) ja vähiten Savukosken (39 400 euroa) asuntovelallisilla asuntokunnilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye