HUSin potilastietojärjestelmäselvitys on valmistunut
HUSin selvitys potilastietojärjestelmien tulevaisuuden vaihtoehdoista on valmistunut. Selvitys toteutettiin yhdessä Deloitten kanssa.
Selvityksen tavoitteena oli saada tietoa siitä, miten potilastietojärjestelmät voivat vastata tulevaisuuden haasteisiin ja millaisia vaihtoehtoisia kehityspolkuja niiden osalta on.
Tavoitteena oli arvioida, miten jo käytössä olevia järjestelmiä voitaisiin kehittää palvelemaan paremmin HUSin ja sen asiakkaiden tarpeita. Selvitys toteutettiin haastattelemalla HUSin omia asiantuntijoita ja keskeisiä sidosryhmiä.
Neljä vaihtoehtoista tulevaisuuden kehityspolkua
Selvityksessä tunnistettiin neljä kehityspolkua, joista kolme keskittyy nykyisin käytössä olevan Apotti-järjestelmän kehittämiseen erilaisten strategisten tavoitteiden pohjalta. Neljäs esitetyistä vaihtoehdoista on Apotin korvaaminen uudella potilastietojärjestelmäkokonaisuudella.
Deloitten loppuraportissa korostetaan, että Apotti-järjestelmässä on huomattava määrä hyödyntämätöntä kehittämispotentiaalia, mikä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia sekä perustoiminnallisuuksien parantamiselle että tulevaisuuden innovaatioille. Hyötyjen saavuttaminen vaatii kuitenkin panostuksia ja resursointia sekä HUSilta että Oy Apotti AB:lta.
Selvitys luo pohjan päätöksenteolle
HUSin tavoitteena on linjata potilastietojärjestelmien kehityssuuntaa näiden vaihtoehtojen pohjalta vuoden 2024 aikana. Selvityksen tulokset antavat tärkeää tietoa päätöksenteon tueksi.
Kustannusvaikutusten tarkka arviointi sisältyy jatkoselvitysvaiheisiin, ja edellyttää monivaiheisen prosessin ja eri tekijöiden huolellista huomioimista.
”Helsingin kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen näkemykset ja tavoitteet vaikuttavat mahdollisuuksiimme tehdä ratkaisuja Apotti-järjestelmän osalta. Seuraavassa vaiheessa on tärkeää jatkaa keskustelua entistä tiiviimmin Apotin omistajien välillä tulevaisuuden suunnitelmista”, HUSin tietohallintojohtaja Harri Karjalainen kertoo.
Myös valtakunnalliset päätökset vaikuttavat osaltaan potilastietojärjestelmille asetettuihin tavoitteisiin. Valtio voi ohjata hankintoja ja alueellista potilastietojärjestelmäkehittämistä.
Selvitys on vasta muutoksen ensiaskel
Mikään valittavista vaihtoehtoisista poluista ei ole nopea ratkaisu, vaan muutokset ja niiden toimeenpano kestävät useita vuosia.
”Lyhyellä aikavälillä keskitymme toiminnallisten haasteiden ratkaisemiseen ja nykyratkaisun jatkokehittämiseen”, Karjalainen kertoo.
”Mikäli Apotin vaihtamiseen toiseen järjestelmään päädyttäisiin, se olisi mahdollista arviolta aikaisintaan noin viiden vuoden kuluttua, ja vaatisi huolellista valmistelua etukäteen. Muutaman vuoden aikajänteellä en näe potilastietojärjestelmän vaihtamista realistisena vaihtoehtona”, Karjalainen jatkaa.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Harri KarjalainenTietohallintojohtajaHUSin Tietohallinto
Puh:050 385 8600harri.karjalainen@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme