HUS

HUSin potilastietojärjestelmäselvitys on valmistunut

Jaa

HUSin selvitys potilastietojärjestelmien tulevaisuuden vaihtoehdoista on valmistunut. Selvitys toteutettiin yhdessä Deloitten kanssa.

Selvityksen tavoitteena oli saada tietoa siitä, miten potilastietojärjestelmät voivat vastata tulevaisuuden haasteisiin ja millaisia vaihtoehtoisia kehityspolkuja niiden osalta on.

Tavoitteena oli arvioida, miten jo käytössä olevia järjestelmiä voitaisiin kehittää palvelemaan paremmin HUSin ja sen asiakkaiden tarpeita. Selvitys toteutettiin haastattelemalla HUSin omia asiantuntijoita ja keskeisiä sidosryhmiä.

Neljä vaihtoehtoista tulevaisuuden kehityspolkua

Selvityksessä tunnistettiin neljä kehityspolkua, joista kolme keskittyy nykyisin käytössä olevan Apotti-järjestelmän kehittämiseen erilaisten strategisten tavoitteiden pohjalta. Neljäs esitetyistä vaihtoehdoista on Apotin korvaaminen uudella potilastietojärjestelmäkokonaisuudella.

Deloitten loppuraportissa korostetaan, että Apotti-järjestelmässä on huomattava määrä hyödyntämätöntä kehittämispotentiaalia, mikä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia sekä perustoiminnallisuuksien parantamiselle että tulevaisuuden innovaatioille. Hyötyjen saavuttaminen vaatii kuitenkin panostuksia ja resursointia sekä HUSilta että Oy Apotti AB:lta.

Selvitys luo pohjan päätöksenteolle

HUSin tavoitteena on linjata potilastietojärjestelmien kehityssuuntaa näiden vaihtoehtojen pohjalta vuoden 2024 aikana. Selvityksen tulokset antavat tärkeää tietoa päätöksenteon tueksi.

Kustannusvaikutusten tarkka arviointi sisältyy jatkoselvitysvaiheisiin, ja edellyttää monivaiheisen prosessin ja eri tekijöiden huolellista huomioimista.

”Helsingin kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen näkemykset ja tavoitteet vaikuttavat mahdollisuuksiimme tehdä ratkaisuja Apotti-järjestelmän osalta. Seuraavassa vaiheessa on tärkeää jatkaa keskustelua entistä tiiviimmin Apotin omistajien välillä tulevaisuuden suunnitelmista”, HUSin tietohallintojohtaja Harri Karjalainen kertoo.

Myös valtakunnalliset päätökset vaikuttavat osaltaan potilastietojärjestelmille asetettuihin tavoitteisiin. Valtio voi ohjata hankintoja ja alueellista potilastietojärjestelmäkehittämistä.

Selvitys on vasta muutoksen ensiaskel

Mikään valittavista vaihtoehtoisista poluista ei ole nopea ratkaisu, vaan muutokset ja niiden toimeenpano kestävät useita vuosia.  

”Lyhyellä aikavälillä keskitymme toiminnallisten haasteiden ratkaisemiseen ja nykyratkaisun jatkokehittämiseen”, Karjalainen kertoo.

”Mikäli Apotin vaihtamiseen toiseen järjestelmään päädyttäisiin, se olisi mahdollista arviolta aikaisintaan noin viiden vuoden kuluttua, ja vaatisi huolellista valmistelua etukäteen. Muutaman vuoden aikajänteellä en näe potilastietojärjestelmän vaihtamista realistisena vaihtoehtona”, Karjalainen jatkaa.

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Vårdansvaret för personer som är använder livsuppehållande respirator överförs – inga förändringar i klienternas vardag26.6.2024 11:48:11 EEST | Tiedote

I och med den nya funktionshinderservicelagen som träder i kraft vid årsskiftet överförs vården av personer som är beroende av respiratorbehandling från den specialiserade sjukvården till välfärdsområdena. HUS Helsingfors universitetssjukhus, Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden bereder som bäst förändringen. Målet är att förändringen inte ska medföra ändringar i klienternas vardag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye