HUSin potilastietojärjestelmäselvitys on valmistunut
HUSin selvitys potilastietojärjestelmien tulevaisuuden vaihtoehdoista on valmistunut. Selvitys toteutettiin yhdessä Deloitten kanssa.
Selvityksen tavoitteena oli saada tietoa siitä, miten potilastietojärjestelmät voivat vastata tulevaisuuden haasteisiin ja millaisia vaihtoehtoisia kehityspolkuja niiden osalta on.
Tavoitteena oli arvioida, miten jo käytössä olevia järjestelmiä voitaisiin kehittää palvelemaan paremmin HUSin ja sen asiakkaiden tarpeita. Selvitys toteutettiin haastattelemalla HUSin omia asiantuntijoita ja keskeisiä sidosryhmiä.
Neljä vaihtoehtoista tulevaisuuden kehityspolkua
Selvityksessä tunnistettiin neljä kehityspolkua, joista kolme keskittyy nykyisin käytössä olevan Apotti-järjestelmän kehittämiseen erilaisten strategisten tavoitteiden pohjalta. Neljäs esitetyistä vaihtoehdoista on Apotin korvaaminen uudella potilastietojärjestelmäkokonaisuudella.
Deloitten loppuraportissa korostetaan, että Apotti-järjestelmässä on huomattava määrä hyödyntämätöntä kehittämispotentiaalia, mikä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia sekä perustoiminnallisuuksien parantamiselle että tulevaisuuden innovaatioille. Hyötyjen saavuttaminen vaatii kuitenkin panostuksia ja resursointia sekä HUSilta että Oy Apotti AB:lta.
Selvitys luo pohjan päätöksenteolle
HUSin tavoitteena on linjata potilastietojärjestelmien kehityssuuntaa näiden vaihtoehtojen pohjalta vuoden 2024 aikana. Selvityksen tulokset antavat tärkeää tietoa päätöksenteon tueksi.
Kustannusvaikutusten tarkka arviointi sisältyy jatkoselvitysvaiheisiin, ja edellyttää monivaiheisen prosessin ja eri tekijöiden huolellista huomioimista.
”Helsingin kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen näkemykset ja tavoitteet vaikuttavat mahdollisuuksiimme tehdä ratkaisuja Apotti-järjestelmän osalta. Seuraavassa vaiheessa on tärkeää jatkaa keskustelua entistä tiiviimmin Apotin omistajien välillä tulevaisuuden suunnitelmista”, HUSin tietohallintojohtaja Harri Karjalainen kertoo.
Myös valtakunnalliset päätökset vaikuttavat osaltaan potilastietojärjestelmille asetettuihin tavoitteisiin. Valtio voi ohjata hankintoja ja alueellista potilastietojärjestelmäkehittämistä.
Selvitys on vasta muutoksen ensiaskel
Mikään valittavista vaihtoehtoisista poluista ei ole nopea ratkaisu, vaan muutokset ja niiden toimeenpano kestävät useita vuosia.
”Lyhyellä aikavälillä keskitymme toiminnallisten haasteiden ratkaisemiseen ja nykyratkaisun jatkokehittämiseen”, Karjalainen kertoo.
”Mikäli Apotin vaihtamiseen toiseen järjestelmään päädyttäisiin, se olisi mahdollista arviolta aikaisintaan noin viiden vuoden kuluttua, ja vaatisi huolellista valmistelua etukäteen. Muutaman vuoden aikajänteellä en näe potilastietojärjestelmän vaihtamista realistisena vaihtoehtona”, Karjalainen jatkaa.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Harri KarjalainenTietohallintojohtajaHUSin Tietohallinto
Puh:050 385 8600harri.karjalainen@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet16.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
BNCT treatments for cancer patients have started as part of a clinical trial16.5.2025 07:55:00 EEST | Press release
HUS has introduced the first in-hospital boron neutron capture therapy accelerator in Western countries. Boron neutron capture therapy, BNCT for short, is a radiation therapy method that can destroy cancer cells while sparing the surrounding tissue.
HUS-sammanslutningens styrelse beslutade om förslaget till ram för budgeten 2026 inför sammanslutningens stämma12.5.2025 13:35:48 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse beslutade på sitt möte den 12 maj om HUS ramförslag för budgeten 2026 och om en försäljning av HUS Fastighetstjänster Ab. Sammanslutningens styrelse behandlade också verksamheten och ekonomin i januari–mars 2025 samt färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040.
Yhtymähallitus päätti HUSin vuoden 2026 talousarvion kehysesityksestä yhtymäkokoukselle12.5.2025 13:35:48 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus päätti 12.5. kokouksessaan HUSin talousarvion kehysesityksestä vuodelle 2026 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n myynnistä. Yhtymähallitus käsitteli myös tammi−maaliskuun 2025 toimintaa ja taloutta sekä psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme