Fingrid Oyj

Rinnakkaiskompensointi parantaa merkittävästi kantaverkon siirtokykyä Etelä-Suomeen

Jaa

Vihreä siirtymä ja yhteiskunnan sähköistyminen lisäävät sähkönkulutusta koko Etelä-Suomessa. Samaan aikaan sähköntuotanto alueella vähenee, kun polttamiseen perustuvia tuotantolaitoksia suljetaan. Fingrid kasvattaa sähkön siirtokapasiteettia Etelä-Suomeen rinnakkaiskompensoinnin avulla.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Etelä-Suomen sähkönkulutus kasvaa odotettua nopeammin erityisesti lämmityksen sähköistyessä. Samaan aikaan uusiutuva sähköntuotanto painottuu Pohjois- ja Länsi-Suomeen, mikä lisää merkittävästi sähkön siirtotarvetta näiltä alueilta Etelä-Suomeen. Sähköjärjestelmän ylläpitäminen vaatii jännitetukea, kun sähköä siirretään pitkiä etäisyyksiä, eikä verkossa ole enää järjestelmää tasapainottavia perinteisiä sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksia.

Fingrid hankkii rinnakkaiskompensointihankkeessa 20 kondensaattoria yhdeksälle Fingridin sähköasemalle. Hanke sisältää yhteensä kahdeksan 400 kilovoltin kondensaattoria Liedon, Forssan, Yllikkälän ja Espoon sähköasemille sekä 12 kappaletta 20 kilovoltin kondensaattoria Visulahden, Nurmijärven, Inkoon, Lavianvuoren ja Kymin sähköasemille. Rinnakkaiskompensointia rakentamalla kasvatetaan sähköverkon siirtokapasiteettia, jolloin sähkön siirtokykyä Pohjois- ja Länsi-Suomen tuotantokeskittymistä Etelä-Suomeen voidaan kasvattaa kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Rinnakkaiskompensointi mahdollistaa kantaverkon tehokkaan käytön kasvattamalla sekä nykyisten että tulevien voimajohtojen siirtokykyä. Investointien myötä kantaverkon siirtokyky Etelä-Suomeen kasvaa arviolta 1000 megawattia. Lisäksi hanke tukee vihreän siirtymän kulutushankkeita Etelä-Suomessa, kuten sähkökattila-, palvelinkeskus-, vety- ja teollisuusinvestointeja. 

Investoinnit rinnakkaiskompensointiin eivät poista tarvetta rakentaa Fingridin investointiohjelman voimajohtohankkeita, mutta mahdollistavat asiakashankkeiden liittämisen kantaverkkoon nopeammalla aikataululla. Investoinnit myös tehostavat rakennettavien voimajohtojen käyttöä tulevaisuudessa ja helpottavat kantaverkon keskeytysten hallintaa.

Hankekokonaisuus toteutetaan kahdessa vaiheessa, ja se valmistuu vuosina 2026–2027.

Lisätiedot:

Timo Kiiveri, varatoimitusjohtaja, Fingrid Oyj, +358 30 395 5136

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Sähkömarkkinat kiinnostavat kuluttajia, vaikka ne koetaan epäselvinä26.6.2024 10:22:31 EEST | Tiedote

Sähköstä on tullut kuluttajia kiinnostava tuote. Lähes puolet suomalaisista (49 %) ilmoittaa kiinnostuksensa sähkömarkkinoita kohtaan kasvaneen. Melkein yhtä suuri osa (46 %) seuraa pörssisähkön hintaa viikoittain. Kuluttajia mietityttää korkea sähkön hinta ja hintavaihtelut. Hintaa seurataan, mutta suurin osa suomalaisista (70 %) ei kuitenkaan ole tehnyt muutoksia omaan sähkön käyttöönsä. Tiedot käyvät ilmi Fingrid Oyj:n Innolinkillä teettämästä kuluttajatutkimuksesta.

Fingridin hallituksen KPMG:ltä tilaama selvitys johdon toiminnasta on valmistunut20.6.2024 10:47:50 EEST | Tiedote

Fingridin hallitus tilasi keväällä KPMG:ltä riippumattoman selvityksen yhtiön johdon toiminnasta liittyen sähköasemien valvontakameroiden laskutuksessa ilmenneisiin epäselvyyksien tutkintaan. Selvitys tehtiin tiedoksi tulleen väärinkäytösilmoituksen perusteella. Fingridin hallitus totesi riippumattoman selvityksen perusteella, että yhtiön johdon toiminta on ollut kameravalvonta-asian selvittämisessä riittävää ja asianmukaista. Yhtiössä oli jo ennen KPMG:n selvitystä tutkittu eri ulkopuolisten neuvonantajien avulla palvelutoimittaja Noatek Oy:n laskutusta tyyppivikaisten kameroiden korjaus- ja vaihtokustannuksista. Selvitykset osoittivat epäselvyyksiä laskutuksissa, minkä perusteella Fingrid irtisanoi palvelusopimuksen ja esitti reklamaatiovaatimuksen sopimuskumppanilleen. Osapuolet ovat neuvotelleet sopimuksesta asian ratkaisemiseksi. Lisätietoja: Fingridin hallituksen puheenjohtaja Hannu Linna, puh. 050 552 7120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye