Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten
Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Vattennaturen var huvudtemat för ansökan om understöd från NTM-centralen i Mellersta Finland för projekt inom miljöfostran och -upplysning.
– Vattendragen hör till många finländares närmaste omgivning. Förståelsen för vattennaturen och de faktorer som påverkar vattnet uppstår dock inte av sig själv. Med projektunderstöd strävar vi efter att stödja en aktiv och omtänksam inställning till vattendrag, konstaterar Tanja Tuulinen, sakkunnig i miljöfostran.
Projekt vid olika slags vattendrag
Projekten startar runt många åar. I bland annat Sjundeå å och Aura å får eleverna bekanta sig med vattennaturens mångfald och vilka konsekvenser verksamheten i avrinningsområdet orsakar samt dess bakgrundsfaktorer. I Borgå å fokuserar man på att hjälpa barn och ungdomar att konkret bidra till att förbättra närmiljön. I Pemar å produceras videor och annat material som hjälper ungdomar och vuxna att förstå faktorer som påverkar vattenkvaliteten.
Miljöministeriet ökade i år anslaget för projekt inom miljöfostran från anslaget för stöd till vatten- och miljövård.
– I år ville vi stödja vattenrelaterade projekt inom miljöfostran, eftersom välplanerade och målgruppsanpassade projekt stärker vattenvårdens långsiktiga effekt. Medvetenheten om vattendragens tillstånd och möjligheterna att påverka exempelvis belastningen på Östersjön betonas i dessa projekt som fokuserar på åarna vid vår kust, säger miljöministeriets specialsakkunnig Jenni Jäänheimo.
Dessutom inleds en mikroplastuppföljning av femteklassarna i Tavastehus, det vill säga undervisning som rör vattendrag med hjälp av samhällskunskapsmetoder. Birkalands fågelvetenskapliga förening sammanställer och genomför en gymnasiekurs som sammanhänger med det värdefulla fågelvattnet genom att kombinera flera olika aktörers kunnande. Vanda riktar sina projekt till vuxna och yrkesverksamma inom fostran och söker bland annat efter bättre sätt att få kommuninvånarna att delta i verksamhet för att förbättra tillståndet i småvatten. I projektet arbetar man också tillsammans med Välke, en grupp som främjar miljöfostran och miljömedvetenhet i Nyland. I föreningen Minun mereni ry:s stora filmprojekt produceras en film som tilltalar alla åldersgrupper och tillhörande material för att användas i skolundervisningen samt väcka diskussioner om Östersjön.
Andra projekt har som teman som bl.a. skog, stadsnatur och nätverkande
Understöd beviljas inte bara till vattenrelaterade projekt utan även till åtta andra projekt.
I Skolbioföreningens projekt kan unga runt om i Finland diskutera skogsskydd, frågor som gäller mångfald och konflikthantering. Filmen ”Barrskogens barn” används som katalysator, och utgående från filmen ordnas elevföreställningar. Filmen kommer att finnas tillgänglig för skolorna även i Skolbion.
Naturanknytningen för barn och unga i Helsingfors stärks i Pro Lappviken föreningen för mental hälsa rf.s projekt. I projektet utvecklas bland annat samarbetet mellan huvudstadens naturskoleaktörer. ENO:s onlineskola genomför i sin tur ett projekt för att utveckla verksamheten i Norra Karelens nätverk av miljöfostran Itävä.
En kort beskrivning av alla projekt som får understöd finns i bilagan.
Det finns stor efterfrågan på understöd
Understöden riktas årligen till regionalt eller nationellt betydande försöks- eller utvecklingsprojekt.
Understöden är statsbidrag som miljöministeriets förvaltningsområde kan välja fritt. Det årliga anslaget kommer från momentet ”Understöd till organisationer och miljövård”. Under denna omgång avsätts dock 130 000 euro till projekten även från momentet ”Stöd för vatten- och miljövård”. Dessutom delas det ut en testamentesdonation på över 90 000 euro som miljöministeriet erhållit och som syftar till att stärka barns och ungdomars förhållande till skogen. Sammanlagt finns det alltså nästan 500 000 euro att dela ut under denna omgång. Totalt ansökte man om understöd för 91 projekt för 3,9 miljoner euro. Både det beviljade och det ansökta beloppet är det högsta någonsin.
Mindre än en femtedel av de sökande kommer att få understöd under denna omgång. Tillsammans med projektansökningarna har man bedömt bland annat projektets nödvändighet med avseende på framstegen i målen för miljöfostran och -upplysning och behovet av understöd för att verksamheten ska kunna genomföras. I bedömningen uppmärksammas även bl.a. projektets tydlighet och hur man når ut till målgrupperna.
– I flera av de projekt som finansieras söker man påverkan genom att binda verksamheten till den välkända miljön, men producerar också något mer allmänt intressant. Det är också viktigt att man för verksamheten eller resultaten kan se och planera en fortsatt användning, berättar Tuulinen. – Tyvärr är det också flera bra och genomförbara projekt som blir utan understöd även under denna runda på grund av den stora efterfrågan.
Alla sökande kommer att få ett projektspecifikt beslut med motivering inom de närmaste veckorna.
Nyckelord
Kontakter
Tanja TuulinenSakkunnig i miljöfostranNTM-centralen i Mellersta Finland
Tel:0295 024 669tanja.tuulinen@ely-keskus.fiBilder

Dokument
Länkar
ELY-keskukset
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Andra språk
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta, Rauma (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2025 15:33:51 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n Raumalle suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta.
Ansökan om ersättning för sälskador öppen till utgången av augusti1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ett tidsbundet ansökningsförfarande för ersättning för sälskador inom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Ansökningstiden pågår till den 31 augusti 2025. Ersättningar kan sökas för skador som sälar orsakat under 2024. Ansökningarna behandlas av NTM-centralen i Lappland och NTM-centralen i Egentliga Finland.
Määräaikainen hyljekorvaushaku on auki elokuun loppuun1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston hyljekorvausten hakumenettelyn. Haku päättyy 31.8.2025. Korvauksia voi hakea hylkeiden aiheuttamista vahingoista vuodelta 2024. Hakemukset käsittelee Lapin ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum