Fingrid Oyj

Markkinapaikka sähköverkkojen joustotarpeelle

Jaa

Fingrid ja Helen Sähköverkot kokeilevat yhteistä markkinapaikkaa  sähköverkkojen siirtojenhallinnassa tarvittaville joustoresursseille. Hanke alkaa IT-alustan kilpailuttamisella kesällä 2024 ja tavoitteena on päästä aloittamaan kaupankäynti jo talvikaudella 2024–25.

Markkinapaikan toiminta toteutetaan erikseen hankittavalla kauppapaikkaratkaisulla, joka perustuu Euroopassa jo käytössä oleviin kauppapaikkoihin.

Kokemusten perusteella päätetään toiminnan jatkamisesta aina kesään 2026 asti. Tavoitteena on laajentaa kaupankäyntiä ja kehittää mallia kokemusten perusteella. Hanketta koordinoivana konsulttina toimii Volue.

Uuden markkinapaikan kokeilun tavoitteena on rakentaa kaupankäyntialusta sekä kehittää toimiva malli, jossa sähkömarkkinatoimijat voivat myydä kanta- ja jakeluverkon siirtojenhallinnan tarpeisiin erilaisia joustoja.

Nykyisten sähkön markkinapaikkojen tuotteet keskittyvät pääasiassa tehotasapainon ylläpitämiseen sekä sähköverkon taajuuden tukemiseen. Siirtojenhallinta nousee yhä enemmän haasteeksi sekä kantaverkossa että jakeluverkossa. Joustotarpeita muodostuu erityisesti uusiutuvan tuotannon lisääntymisen ja yhteistuotantovoimalaitosten toimintamallin muuttuessa. Näistä syistä on herännyt tarve nimenomaan kanta- ja jakeluverkkojen siirtojenhallinnan tarpeeseen suunnitellun yhteismarkkinan kehittämisestä. Uudelle markkinapaikalle voi osallistua myös reservimarkkinoiden ulkopuolelle jääviä joustoon kykeneviä kohteita.

Kokeilun kautta kohti pysyvää joustomarkkinaa

Nyt käynnistyneen hankkeen tavoitteena on luoda edellytykset pysyvälle joustokaupankäynnille vaiheittaisen kokeellisen kaupankäynnin avulla. Uudet säädökset edellyttävät jouston hyödyntämistä osana verkon kehittämistä. Valtakunnallinen Sähkötutkimuspooli osallistuu kokeiluun tutkimushankkeella, jossa selvitetään joustokaupankäyntiin liittyviä toimintatapoja sekä eurooppalaisesta lainsäädännöstä syntyviä jouston arviointi- ja hyödyntämisvelvoitteiden toteuttamista Suomessa. Hankkeen avulla saadaan kaikille verkonhaltijoille tärkeää kokemusperäistä tietoa, jonka avulla tulevaisuuden pysyvä joustokaupankäyntimalli voidaan toteuttaa tehokkaasti.

Hankkeen lähestymistapa on käytännöllinen, jotta toimiala voi yhdessä löytää konkreettisia tapoja siirtojenhallintaan liittyvien toimintojensa toteuttamiseen ja sääntelyn mukaisen toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on käytännön kautta löytää Suomen oloihin ja tarpeisiin sopivat verkkojen tavat hyödyntää joustoja. Samalla hanke luo edellytyksiä pysyvälle valtakunnalliselle toiminnalle. Hankkeessa huomioidaan tuleva sääntely ja hyödynnetään alan yhteiseurooppalaisissa tutkimushankkeissa (mm. INTERRFACE ja ONENET) kerättyä osaamista aiheesta.

Vastaavia markkinapaikkoja on jo käytössä useissa Euroopan maissa, ja nyt alkava markkina-alustan kilpailutus perustuu jo valmiiseen joustomarkkinaoperaattorin toteuttamaan ja olemassa olevaan eurooppalaiseen ratkaisuun. Ratkaisu valitaan siten, että sillä on edellytykset kehittyä hankkeen aikana koko Suomen tarpeita palvelevaksi joustomarkkinaratkaisuksi.

Sähköjärjestelmän murroksen haasteet alkavat konkretisoitua sähköjärjestelmän eri tasoilla. Tämän myötä tarve sähköjärjestelmän joustavuudelle lisääntyy. Muutos vaatii verkkoyhtiöiltä uudenlaisia toimintamalleja sekä työkaluja, mutta se antaa myös joustoresurssien tarjoajille mahdollisuuden uuteen liiketoimintaan.”, sanoo Jukka Rinta-Luoma, Fingrid Oyj.

Jakeluverkon toiminta muuttuvassa toimintaympäristössä edellyttää joustavuutta. Paikallisen sähköntuotannon poistuminen ja räjähdysmäisesti kasvava uuden muotoinen sähkönkulutus muuttavat jakeluverkkojen käyttötapaa ja luovat uusia tarpeita joustolle. Jouston hyödyntäminen paikallisesti luo jakeluverkoille edellytykset palvella asiakkaitaan hyvällä toimitusvarmuudella kustannustehokkaasti.”, sanoo Esa Äärynen, Helen Sähköverkko Oy.

                              

Lisätiedot:

Volue Oy, Jan Segerstam, jan.segerstam@volue.com

Fingrid Oyj, Jukka Rinta-Luoma, jukka.rinta-luoma@fingrid.fi

Helen Sähköverkko, Esa Äärynen, esa.aarynen@helen.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Sähkömarkkinat kiinnostavat kuluttajia, vaikka ne koetaan epäselvinä26.6.2024 10:22:31 EEST | Tiedote

Sähköstä on tullut kuluttajia kiinnostava tuote. Lähes puolet suomalaisista (49 %) ilmoittaa kiinnostuksensa sähkömarkkinoita kohtaan kasvaneen. Melkein yhtä suuri osa (46 %) seuraa pörssisähkön hintaa viikoittain. Kuluttajia mietityttää korkea sähkön hinta ja hintavaihtelut. Hintaa seurataan, mutta suurin osa suomalaisista (70 %) ei kuitenkaan ole tehnyt muutoksia omaan sähkön käyttöönsä. Tiedot käyvät ilmi Fingrid Oyj:n Innolinkillä teettämästä kuluttajatutkimuksesta.

Fingridin hallituksen KPMG:ltä tilaama selvitys johdon toiminnasta on valmistunut20.6.2024 10:47:50 EEST | Tiedote

Fingridin hallitus tilasi keväällä KPMG:ltä riippumattoman selvityksen yhtiön johdon toiminnasta liittyen sähköasemien valvontakameroiden laskutuksessa ilmenneisiin epäselvyyksien tutkintaan. Selvitys tehtiin tiedoksi tulleen väärinkäytösilmoituksen perusteella. Fingridin hallitus totesi riippumattoman selvityksen perusteella, että yhtiön johdon toiminta on ollut kameravalvonta-asian selvittämisessä riittävää ja asianmukaista. Yhtiössä oli jo ennen KPMG:n selvitystä tutkittu eri ulkopuolisten neuvonantajien avulla palvelutoimittaja Noatek Oy:n laskutusta tyyppivikaisten kameroiden korjaus- ja vaihtokustannuksista. Selvitykset osoittivat epäselvyyksiä laskutuksissa, minkä perusteella Fingrid irtisanoi palvelusopimuksen ja esitti reklamaatiovaatimuksen sopimuskumppanilleen. Osapuolet ovat neuvotelleet sopimuksesta asian ratkaisemiseksi. Lisätietoja: Fingridin hallituksen puheenjohtaja Hannu Linna, puh. 050 552 7120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye