SDP

SDP:n Niina Malm: Orpon hallitus siirtää työelämän epävarmuuden taakkaa tavalliselle työntekijälle

Jaa

Tuhannet suomalaiset ovat halunneet turvata oman toimeentulonsa ja ovat siksi vakuuttaneet itsensä työttömyyden varalta. Nyt Purran ja Orpon hallitus on heikentämässä tätä järjestelmää osana hyvinvointivaltion purkutalkoitaan, arvostelee SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

 - Ansiosidonnaisen päivärahan taso on ollut jo valmiiksi alhainen. Suurin osa ansiosidonnaista saavista on ansainnut ennen työttömyyttä noin 2000–2500 euroa kuukaudessa, jolloin ansiosidonnainen päiväraha on noin 1300–1500 euroa kuussa. Tästä summasta hallitus leikkaa porrastuksen myötä noin 300–400 euroa kuukaudessa samalla, kun ministeritason tuloluokalle annetut veronalennukset ovat edelleen voimassa. Tämä on kohtuutonta politiikkaa.

Ansiosidonnaisen porrastuksen lopputulema on, että pienipalkkaisilla työntekijöillä ei ole käytännössä enää samaa mahdollisuutta ansioturvaan kuin muilla, Malm huomauttaa. Porrastus vaikeuttaa pienituloisten työntekijöiden toimeentuloa ja lisää asumistuen ja toimeentulotuen tarvetta työttömyyden osuessa kohdalle.

 - Ennen eduskuntavaaleja Riikka Purra vakuutti äänestäjille, että pienituloisilta leikkaaminen ei perussuomalaisille käy. Nyt valtiovarainministeri Purra on kuitenkin hyväksynyt vastustelematta etenkin pienituloisten työntekijöiden ansioturvaan kipeästi osuvan rajun leikkauksen, jolta on vaikea välttyä, koska rekrytointiprosessit voivat kestää jopa useita kuukausia. Tässä takinkäännössä riittää selitettävää pitkäksi aikaa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus osuu työttömäksi jääneiden lisäksi myös esimerkiksi kausityöntekijöihin, lomautettuihin sekä määräaikaisiin opettajiin, jotka ovat työttömiä kesän ajan.

 - Esitys on jatkoa Orpon hallituksen epäoikeudenmukaiselle politiikalle, jossa työelämän epävarmuuden taakkaa siirretään yhä enemmän tavallisen työntekijän maksettavaksi. Samaan aikaan hallitus jättää puuttumatta työttömyyden pitkittymisen todellisiin syihin, kuten osaamisen ja koulutuksen puutteisiin, terveysongelmiin sekä sopivien työpaikkojen ja kokoaikatyön puutteisiin. Jos hallitus ei muuta suuntaa, suomalaisille luvatut 100 000 työpaikkaa jäävät jatkossakin haaveeksi, Malm päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi: Kokoomus on käymässä seuraavaksi sunnuntailisien kimppuun15.6.2024 15:53:52 EEST | Tiedote

Kokoomus hyväksyi puoluekokouksessaan linjakseen sen, että sunnuntailisät eivät olisi enää turvattu lakisääteisesti, vaan ne vietäisiin paikallisen sopimisen piiriin. Kokoomus ajaa hallituksessa paikallisen sopimisen heikentämistä ja sen jälkeen haluaa siirtää työntekijöiden toimeentulon kannalta merkittävän sunnuntailisän paikallisesti sovittavaksi.

Tiedoksi medialle: SDP:n puoluejohto kampanjoi perjantaina ja lauantaina6.6.2024 10:03:05 EEST | Tiedote

Arvoisa median edustaja, SDP:n puoluejohto kampanjoi tulevana perjantaina ja lauantaina ennen sunnuntain vaalipäivää. Alla eurovaalikiertueen tapahtumat puoluejohdon osalta. Kaikki tapahtumat lisätietoineen löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.sdp.fi/tapahtumat/ Perjantai 7.6. Puheenjohtaja Antti Lindtman Kouvola, kauppakeskus Hansa klo 15.30 Lappeenranta, Satamatori klo 17.15 Puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Mänttä-Vilppula, Mäntän tori klo 10 Virrat, Kirppis Virrat (os. Virtaintie 32) klo 12 Orivesi, S-marketin edusta (os. Keskustie 36) klo 14 Tampere, keskustorin vaalimökki klo 16 Lauantai 8.6. Puheenjohtaja Antti Lindtman Vantaa, Myyrmäen Paalutori klo 10 Helsinki, Kampin Narinkkatori klo 11.30 ja Vuosaaren Mosaiikkitori klo 12.30 Orimattila, Orimattilan kesämarkkinat (os. Erkontie 16) klo 14 Lahti, Lahden kauppatori klo 15 Puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Lahti, Lahden satama klo 10, Mukkulan ostari klo 10.45 ja Liipolan ostari klo 11.30 Varapuheenjohtaja Nasima Razmyar Van

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye