Yhteisöneuvonta on ohjausta ja vertaisuutta matalalla kynnyksellä
Yhteisöneuvonta on Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin yhteistyönä kehittämä matalan kynnyksen työmuoto. Se täydentää hyvinvointialueen sosiaalityön ohjaus- ja neuvontapalveluja. Matalan kynnyksen lisäksi yhteisöneuvonnan ydinelementtejä ovat muun muassa osaamisen tunnistaminen, kiireettömyys ja kokemusasiantuntijuus.
Yhteisöneuvontaa toteutetaan yhteisöneuvojien ja sosiaalialan ammattihenkilöiden yhteistyönä. Yhteisöneuvojille toiminta mahdollistaa mielekkään ja voimavaralähtöisen osallistumisen työelämään – yksilöllinen työnkuva rakennetaan jokaisen omien vahvuuksien mukaan.
Omat vahvuudet ja lähtökohdat työn tekemisen perustana
Yhteisöneuvojat auttavat ja ohjaavat sosiaali- ja terveysasemien, yhteisökeskusten ja kolmannen sektorin toimipaikkojen asiakkaita omista vahvuuksistaan ja lähtökohdistaan käsin. Työtä tehdään itsenäisesti, mutta aina yhteistyössä ammattihenkilöiden kanssa.
Yhteisöneuvontaa voi tehdä vapaaehtoisena, työkokeilussa, palkkatuella, kieliharjoittelussa, sosiaalisessa kuntoutuksessa tai kuntouttavana työtoimintana. Lisäksi yhteisöneuvojat saavat tukea jatkopolulleen opintojen tai työelämän pariin.
Yhteisöneuvojat ohjaavat asiakkaita asioissa, joihin ei tarvita sosiaalihuollon ammattihenkilön pätevyyttä. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi avustaminen eri virastojen digitaalisten palvelujen käytössä, lomakkeiden täyttäminen asiakkaan kanssa ennakkoon sovitulla ajalla, erilaiset neuvontapalvelut ja vaikkapa ryhmätoimintojen toteuttaminen yhdessä ammattilaisten kanssa. Työnkuvan suunnittelussa huomioidaan jokaisen omat vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet.
Toiminta laajentunut Pirkanmaalla
Yhteisöneuvonta on laajentunut merkittävästi Pirkanmaan alueella alkuvuoden aikana. Lempäälässä yhteisöneuvonta yhdistettiin diakonian avoimen kahvilan yhteyteen tammikuussa. Paikkana toimii Sääksjärven seurakuntatalo Satama, joka tarjoaa hienot puitteet kohtaamisille, ohjaukselle ja neuvonnalle. Ruovedellä toiminta aloitettiin yhteisökeskuksen muodossa maaliskuun puolivälissä. Viimeisimpinä yhteisöneuvonta käynnistyi Vesilahdella huhtikuun alkupuolella ja Orivedellä kesäkuussa.
Yhteisöneuvontaa on saatavilla Pirkanmaalla nyt kymmenessä toimipisteessä:
- Lempäälä: Sääksjärven seurakuntatalo Satama, maanantaisin kello 10–12
- Nokia: A-killan Nokiatupa, torstaisin kello 10–13
- Orivesi: Oriveden yhteisökeskus (Kaupungintalon kerhotila), tiistaisin kello 12–15
- Ruovesi: Yhteisökeskus Alvari-talo, maanantaisin kello 11–15
- Tampere:
- Annala, Levonmäen seurakuntakoti, tiistaisin kello 9–11
- Hatanpää, Sosiaaliasema Sarvis, tiistaisin ja torstaisin kello 9–14
- Hervanta, Yhteisökeskus L8, ma–pe kello 8–15
- Multisilta, Vanha suklaatehdas, keskiviikkoisin kello 9–11
- Nekala, Nekalan seurakuntatalo, tiistaisin kello 11–13
- Vesilahti: Vesilahden seurakuntatalo, maanantaisin kello 11–13
Yhteyshenkilöt
Joonas KivirantaJohtava ohjaajaPirkanmaan hyvinvointialue / Yhteisösosiaalityö / Osallisuutta tukevat palvelut
joonas.kiviranta@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Sote-tilannekeskus aloitti toimintansa2.7.2025 12:33:51 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueella käynnistyi 18.6.2025 sosiaali- ja terveydenhuollon tilannekeskuksen toiminta, joka on uudenlainen palvelu Pirkanmaan alueen sote-ammattilaisille. Tilannekeskukseen myös ohjautuu hätäkeskuksesta ensihoitopalvelun kiireettömiä tehtäviä, minkä jälkeen tilannekeskuksesta soitetaan asukkaalle tilanteen kartoittamiseksi.
Aluehallitus lähetti talousarvion alustavat tavoitteet lausunnoille valiokuntiin ja vaikuttamistoimielimiin30.6.2025 13:23:53 EEST | Tiedote
Aluehallitus lähetti vuoden 2026 talousarvion alustavat tavoitteet valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille maanantaina pidetyn seminaarin pohjalta.
Aluehallitus kokoontuu maanantaina 30. kesäkuuta25.6.2025 15:33:31 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu ensi viikolla. Maanantaina 30.6.2025 aluehallituksen käsiteltävinä ovat vuoden 2026 talousarvion tavoite-ehdotukset.
Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijät suosittelisivat omaa yksikköään työpaikkana19.6.2025 11:29:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue mittaa henkilöstönsä suositteluhalukkuutta kolmen kuukauden välein toteutettavalla Fiilismittari-kyselyllä. Tuoreen kyselyn perusteella vastaajista suuri osa viihtyy työssään, ja lisäksi yksiköt koetaan turvallisiksi asiakkaille ja potilaille.
Pirkanmaan hyvinvointialue sai Sitran hankerahoitusta – Toimintamalli auttaa omalääkäriä tunnistamaan korkean riskin potilaat19.6.2025 09:31:38 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue sai 200 000 euroa Sitran ennaltaehkäisevän hankerahoituksen kokonaisuudesta. Hanke alkoi kesäkuussa 2025 ja kestää vuoden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme