Yhteisöneuvonta on ohjausta ja vertaisuutta matalalla kynnyksellä
Yhteisöneuvonta on Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin yhteistyönä kehittämä matalan kynnyksen työmuoto. Se täydentää hyvinvointialueen sosiaalityön ohjaus- ja neuvontapalveluja. Matalan kynnyksen lisäksi yhteisöneuvonnan ydinelementtejä ovat muun muassa osaamisen tunnistaminen, kiireettömyys ja kokemusasiantuntijuus.
Yhteisöneuvontaa toteutetaan yhteisöneuvojien ja sosiaalialan ammattihenkilöiden yhteistyönä. Yhteisöneuvojille toiminta mahdollistaa mielekkään ja voimavaralähtöisen osallistumisen työelämään – yksilöllinen työnkuva rakennetaan jokaisen omien vahvuuksien mukaan.
Omat vahvuudet ja lähtökohdat työn tekemisen perustana
Yhteisöneuvojat auttavat ja ohjaavat sosiaali- ja terveysasemien, yhteisökeskusten ja kolmannen sektorin toimipaikkojen asiakkaita omista vahvuuksistaan ja lähtökohdistaan käsin. Työtä tehdään itsenäisesti, mutta aina yhteistyössä ammattihenkilöiden kanssa.
Yhteisöneuvontaa voi tehdä vapaaehtoisena, työkokeilussa, palkkatuella, kieliharjoittelussa, sosiaalisessa kuntoutuksessa tai kuntouttavana työtoimintana. Lisäksi yhteisöneuvojat saavat tukea jatkopolulleen opintojen tai työelämän pariin.
Yhteisöneuvojat ohjaavat asiakkaita asioissa, joihin ei tarvita sosiaalihuollon ammattihenkilön pätevyyttä. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi avustaminen eri virastojen digitaalisten palvelujen käytössä, lomakkeiden täyttäminen asiakkaan kanssa ennakkoon sovitulla ajalla, erilaiset neuvontapalvelut ja vaikkapa ryhmätoimintojen toteuttaminen yhdessä ammattilaisten kanssa. Työnkuvan suunnittelussa huomioidaan jokaisen omat vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet.
Toiminta laajentunut Pirkanmaalla
Yhteisöneuvonta on laajentunut merkittävästi Pirkanmaan alueella alkuvuoden aikana. Lempäälässä yhteisöneuvonta yhdistettiin diakonian avoimen kahvilan yhteyteen tammikuussa. Paikkana toimii Sääksjärven seurakuntatalo Satama, joka tarjoaa hienot puitteet kohtaamisille, ohjaukselle ja neuvonnalle. Ruovedellä toiminta aloitettiin yhteisökeskuksen muodossa maaliskuun puolivälissä. Viimeisimpinä yhteisöneuvonta käynnistyi Vesilahdella huhtikuun alkupuolella ja Orivedellä kesäkuussa.
Yhteisöneuvontaa on saatavilla Pirkanmaalla nyt kymmenessä toimipisteessä:
- Lempäälä: Sääksjärven seurakuntatalo Satama, maanantaisin kello 10–12
- Nokia: A-killan Nokiatupa, torstaisin kello 10–13
- Orivesi: Oriveden yhteisökeskus (Kaupungintalon kerhotila), tiistaisin kello 12–15
- Ruovesi: Yhteisökeskus Alvari-talo, maanantaisin kello 11–15
- Tampere:
- Annala, Levonmäen seurakuntakoti, tiistaisin kello 9–11
- Hatanpää, Sosiaaliasema Sarvis, tiistaisin ja torstaisin kello 9–14
- Hervanta, Yhteisökeskus L8, ma–pe kello 8–15
- Multisilta, Vanha suklaatehdas, keskiviikkoisin kello 9–11
- Nekala, Nekalan seurakuntatalo, tiistaisin kello 11–13
- Vesilahti: Vesilahden seurakuntatalo, maanantaisin kello 11–13
Yhteyshenkilöt
Joonas KivirantaJohtava ohjaajaPirkanmaan hyvinvointialue / Yhteisösosiaalityö / Osallisuutta tukevat palvelut
joonas.kiviranta@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Kangasalan ja Pälkäneen lääkärin ja hoitajan vastaanottojen ja kuvantamisen puhelinnumerot muuttuvat9.5.2025 09:51:00 EEST | Tiedote
Kangasalan ja Pälkäneen sote- ja lähiasemien ja lähiasiointipisteiden lääkärin ja hoitajan vastaanottojen sekä kuvantamisen ajanvarausnumerot muuttuvat maanantaina 19.5.2025.
Taysissa valmistellaan oma lastenlääkäri -mallia Pirkanmaalle9.5.2025 08:54:48 EEST | Tiedote
Taysiin perustetaan avopediatrian poliklinikka, joka tuo Pirkanmaalle uuden ja asiakaslähtöisen tavan hoitaa somaattista erikoissairaanhoitoa tarvitsevia lapsia.
Seuraa maanantain 12.5. aluevaltuustoa verkossa suorana8.5.2025 13:54:10 EEST | Tiedote
Nykyisen aluevaltuuston viimeinen kokous pidetään maanantaina 12.5.2025 klo 17. Kokous järjestetään paikan päällä Tampereen yliopistolla, Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksessa.
Uusi perhehoidon kehittämishanke NUPPE käynnistyy Pirkanmaalla7.5.2025 13:23:49 EEST | Tiedote
Lastensuojelun asiakasohjaus Luotsissa on käynnistynyt uusi perhehoidon kehittämishanke NUPPE eli Nuorille parasta perhehoitoa Pirkanmaalla. Hankkeen tavoitteena on kehittää perhehoitoa nuorille, joiden tilanteet vaativat erityistä tukea.
Vuonna 2024 lähes joka kymmenennestä lapsesta tehtiin lastensuojeluilmoitus, mutta yhä harvempi lapsi on sijoitettuna kodin ulkopuolelle7.5.2025 12:53:47 EEST | Tiedote
Pirkanmaalla lastensuojeluilmoitusten määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä sen sijaan laski, ja yhä harvempi lapsi päätyi lastensuojelun avohuollon asiakkaaksi. Tuloksiin vaikuttaa laajemmat yhteiskunnalliset lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavat tekijät, matala kynnys tehdä ilmoitus sekä kattava lapsiperhepalvelujen uudistustyö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme