Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Jätkäsaaren Bunkkerin julkisivujen purkaminen alkaa kesällä

Jaa

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Bunkkerin kevyet sisäpurkutyöt on pääosin tehty. Ulospäin näkyvien raskaiden purkutöiden arvioidaan alkavan heinäkuussa, ja ne kestävät ensimmäisessä vaiheessa noin puoli vuotta. Purusta aiheutuu jonkin verran ääntä ja ajoittain myös pölyämistä.

Työmaa on aidattu.
Työmaa on aidattu. Harri Saarinen Sitowise

Purun seuraavia vaiheita ovat julkisivun kuorielementtien koepurku ja ensimmäisen kerroksen lippamaisen katoksen sekä vesikattorakenteiden purut. Purku etenee tämän jälkeen ylhäältä alas. 

Purkutyön ensimmäisen vaiheen arvioidaan valmistuvan alkuvuodesta 2025. Ensimmäisen vaiheen purkutöiden jälkeen rakennukseen jää edelleen pystyyn muun muassa seiniä neljännen kerroksen korkeudelle asti odottamaan purkuhankkeen etenemistä.

Purusta syntyy ääntä

Vaikka purusta syntyvää haittaa pyritään minimoimaan, niin massiivisen betonirakennuksen purusta sekä purkujätteen käsittelystä ja lastauksesta syntyy väistämättä ääntä ja mahdollisesti myös ajoittaista pölyämistä. Meluisimmat työvaiheet ajoitetaan arkipäiviin kello 7 ja 18 välille.

Pölyämistä hillitään purkamisen ja purkujätteen käsittelyn kaikissa vaiheissa muun muassa työmenetelmien valinnalla sekä kastelemalla ja sumuttamalla vettä purkumassoihin. Myös liikenneväyliä puhdistetaan työn aikana.

Purku vaikuttaa työmaan kohdalla kulkureitteihin

Työmaa on aidattu kaksi metriä korkealla umpivaneriaidalla. Kulku kapealla Hietasaarenkujalla on katkaistu väliaikaisesti turvallisuussyistä purkutyömaan ja Verkkokaupan rakennuksen välisellä osuudella. Hampurinkujan puolella kulkureitti on kaventunut työmaan kohdalla.

Työmaan vieressä oleva Jätkäsaaren liikuntapuisto pysyy käytössä koko purun ajan.

Työmaaliikenne lisääntyy

Purkumassoille ei ole käyttöä Jätkäsaaressa. Työmaakuljetukset ajetaan ainakin urakan alkuvaiheessa Tyynenmerenkadun kautta Hietalahdenrannan suuntaan. Myöhemmin kuljetuksia tehdään myös Crusellinsillan kautta.

Tontille suunnitellaan uinti- ja liikuntakeskusta

Bunkkerin paikalle tulevan Jätkäsaaren uinti- ja liikuntakeskuksen uudisrakennuksen suunnittelu on käynnistetty. Uudishanke on hankesuunnitteluvaiheessa. Tiedotamme hankkeesta lisää syksyllä.

Luvan mukaisesti Bunkkerista, jossa on kuusi kerrosta sekä ullakko- ja kellaritilaa, puretaan tässä vaiheessa noin kaksi kolmasosaa. Tämän purkuvaiheen jälkeen rakennus näyttää ulospäin kaksi kerrosta nykyistä matalammalta. Purkua tehdään myös rakennuksen sisällä. Bunkkerista on 2010-luvulla purettu tarpeettomaksi jäänyt toimistosiipi.

Purun aloittamisella edistetään uinti- ja liikuntakeskuksen nopeampaa toteutusvaihetta. Purkutyön jatkon aikataulu riippuu korvaavan uudishankkeen aikataulusta. 

Purkuhankkeen rakennuttajana toimii Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala. Purku-urakan pääurakoitsijana toimii Stara ja ensimmäisen vaiheen purkujen aliurakoitsijana Lotus Demolition Oy.

20.6. klo 11.15 päivitys; lisätty tieto jatkotiedottamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Jarmo Metsälä (heinäkuun lomalla) 
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö / tilat
040 1719 364, jarmo.metsala@hel.fi

Kuvat

Työmaa on aidattu.
Työmaa on aidattu.
Lataa

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 27.6.202427.6.2024 17:01:01 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 27.6.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye