Vaasan kaupunki - Vasa stad

Flera tänkbara orsaker till fiskdöden i Vasaregionen

Dela

Utanför Vasa och i områden söder om staden har många döda fiskar, framför allt gäddor, påträffats under våren och försommaren. Den exakta orsaken till fiskdöden har inte fastställts, men det är troligt att det är en följd av flera olika faktorer.

Foto: Mikael Matikainen

Övergödningen i Kvarken har lett till att det finns mer nedbrytbart organiskt material på havsbottnen, vilket förbrukar syret i vattnet även på vintern. Förra vintern nådde istäcket kusten tidigt och isen smälte senare än normalt. Efter islossningen blev kustvattnet fort varmt på grund av värmeböljan i maj.

– Enligt uppskattning har största delen av fiskarna dött redan under istäcket på grund av syrebrist. I takt med att vattnet värmts upp har nedbrytningsprocessen av fiskkadavren ökat, vilket har lett till att gaser bildats och kadavren har stigit upp till ytan, förklarar Vasa stads miljödirektör Esa Hirvijärvi.

Delvis kan dödligheten också ha sin förklaring i fiskarnas lekstress. Lekdriften är så stark att fiskarna tenderar att leka även när de omgivande förhållandena är dåliga.

Enligt de prover som tagits i maj är vattnets surhet och syrehalt normala i havsvattnet utanför Vasa. Ytterligare vattenprover togs också från åarna under våren, eftersom de kan vara ganska sura när flödestopparna är som högst.

– Vattnets surhet i åarna på våren kan orsaka att leken misslyckas särskilt på verkningsområden där åarna rinner ut i grunda vikar, dock orsakar det vanligtvis inte lekdödlighet bland fiskarna. Inga särskilt sura vatten konstaterades emellertid i uppföljningen av åvattnet på våren. Dessutom förbättrades surhetsläget i åarna snabbt när flödena minskade i maj, berättar specialforskare Anssi Teppo vid NTM-centralen i Södra Österbotten.

Vattenkvaliteten försämras inte av döda fiskar. Fåglar och andra djur gör fort av med största delen av kadavren.  Fisk som spolas upp på stugstränder och badplatser kan grävas ner i marken eller läggas i bioavfallet.  Om man fortfarande hittar fiskar som nyligen dött i havet, så kan man informera om detta till de personer som anges nedan.

Mer information:

  • Miljödirektör Esa Hirvijärvi, esa.hirvijarvi(at)vasa.fi
  • Gruppchef Vincent Westberg, vincent.westberg(at)ely-keskus.fi
  • Specialforskare Anssi Teppo, anssi.teppo(at)ely-keskus.fi

Nyckelord

Kontakter

Miljödirektör Esa Hirvijärvi, esa.hirvijarvi(at)vasa.fi
Gruppchef Vincent Westberg, vincent.westberg(at)ely-keskus.fi
Specialforskare Anssi Teppo, anssi.teppo(at)ely-keskus.fi

Bilder

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye