Jyväskylän yliopisto

27.6.2024: Modernien feminiinien Punahilkka-tarinoiden vaikutus raiskaustraumasta selviämiseen (Wide)

Jaa

FM Carola Maria Widen innovatiivinen tutkimus paljastaa uuden suuntauksen naisten kirjoittamissa ”Punahilkka”-tarinoissa ja osoittaa, miten trauman käsittelemisen kuvaaminen feminiinien linssien kautta voi hyödyttää uhriksi joutuneita tyttöjä.

Väitöstutkija Carola Maria Wide
Väitöstutkija Carola Maria Wide

Punahilkka-klassikkosadun raiskauksesta käytävän keskustelun valossa maisteri Carola Maria Wide tutkii, miten aikamme naispuolisten kertojien Punahilkka-tarinan versiot representoivat naissankariutta. Näissä tarinoissa raiskaustrauma voidaan muuttaa feminiinisen näkökulman eli feminiinisen psykoseksuaalisuuden kautta selviämistarinaksi ja siten voimaannuttaa uhreja. Esimerkiksi Kiki Smithin visuaalinen essee ”Bedlam” (2001) lisää visuaalisen komponentin keskusteluun traumasta ja transformaatiosta Margaret Atwoodin romaanissa The Handmaid’s Tale (1986) ja Angela Carterin novellissa ”The Company of Wolves” (1979), mikä korostaa taiteellisen representaation merkitystä tutkittaessa monimutkaisia feminiiniseen psykoseksuaalisuuteen liittyviä teemoja. 

"Pyrin määrittelemään uudelleen, miten raiskaustrauma kuvataan Punahilkka-romaanin uusissa versioissa, ja tarjoamaan uudenlaisen näkökulman, joka pikemminkin voimaannuttaa uhreja kuin tekee heistä uhreja," Wide Jyväskylän yliopistosta toteaa.

Kerronta, initiaatio ja sukupolvien välinen suhde 

Wide havaitsee naisten Punahilkka-tarinoissa uuden suuntauksen, jossa sankarittaren raiskaustrauma muunnetaan naisellisen näkökulman kautta kolmella keskeisellä tavalla: Trauman kerronta, naisen initiaatio ja naisten sukupolvien väliset suhteet paljastavat punahuppuisen sankarittaren työstävän trauman läpi ja saavuttavan feminiinisen psykoseksuaalisen kypsyyden, mikä mahdollistaa muutoksen, parantumisen, anteeksiannon ja vapauden trauman uhriksi joutumisesta.

Tämä uraauurtava lähestymistapa avaa uusia väyliä kirjallisuuden ja tieteen alalla ja tarjoaa tytöille roolimalleja trauman käsittelemiseen ja naisellisen psykoseksuaalisen kypsyyden edistämiseen. Tutkimus hyödyttää tavallisia tyttöjä, jotka tavoittelevat vapautumista raiskaustraumasta kyetäkseen kokemaan itsensä erityisiksi.

Filosofian maisteri Carola Maria Wide puolustaa väitöskirjaansa: “Oh, how frightened I was”: The Kristevan Feminine, Narration, Initiation, and Intergeneration in Contemporary, Red-hooded Heroines’ Transformation of Fear-provoking Cultural Rape Trauma” torstaina 27.6. klo 12 Agora Auditorium 3:ssa. Vastaväittäjänä toimii Carol Mastrangelo Bové (University of Pittsburgh) ja kustoksena Helen Mäntymäki (Jyväskylän yliopisto). Tilaisuus pidetään englanniksi.

Väitöskirjan puolustusta voi seurata myös verkossa: https://r.jyu.fi/dissertation-wide-270624.

Väitöskirja “Oh, how frightened I was”: The Kristevan Feminine, Narration, Initiation, and Intergeneration in Contemporary, Red-hooded Heroines’ Transformation of Fear-provoking Cultural Rape Trauma”on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95626?show=full 

Väitöskirjaa ovat rahoittaneet Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto, Suomen Concordia-rahasto, Svensk-Österbottniska Samfundet r.f. sekä Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitos. Wide työskentelee nykyään englannin kielen yliopisto-opettajana Hankenin kauppakorkeakoulussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Väitöstutkija Carola Maria Wide
Väitöstutkija Carola Maria Wide
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye