Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjanmaalla tehty ensimmäiset sinilevähavainnot (pohjalaismaakunnat)

Jaa

Sinilevää on havaittu Pohjanmaalla sisävesissä vähäisiä määriä Luodonjärvellä, Isolla-Seljesjärvellä Kruunupyyssä ja Karperonjärvellä Mustasaaressa. Kyse on vähäisistä määristä levää yksittäisillä havaintopisteillä. Suurimmassa osassa Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sisävesiä sinilevää ei ole tavattu, eikä merialueella lainkaan.

Auringonlasku järvimaisemassa, laiturilta näkymä veteen.
Myös juhannuksen aikana ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Kuvituskuva. Viivi Hinssa

Eteläisessä Suomessa sinilevää on tavattu paikoitellen sisävesissä ja suojaisissa merenlahdissa. Tähän mennessä pohjoisimmat havainnot valtakunnallisessa seurannassa ovat Sotkamosta ja Pihtiputaalta. Runsaita massaesiintymisiä ei kuitenkaan toistaiseksi ole ilmennyt. Sinilevän esiintyminen on hyvin paikallista ja tilanne voi muuttua nopeasti, esimerkiksi tuulen sekoittaessa vesimassaa.

Kesäkuun lämpötilat ovat olleet tavanomaiset vuodenaikaan nähden eli vaihdelleet noin 15-19 asteen välillä. Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä hetkellä Kuolan niemimaan yllä sijaitsevan matalapainekeskuksen vaikutuksen vuoksi Suomen yli on kulkenut useita ukkosrintamia ja voimakkaita sateita.

Sinilevät viihtyvät erityisesti ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Toukokuun hellejakso voi vaikuttaa viiveellä sinilevien esiintymiseen, ja runsas sadanta lisää ravinteiden määrää vesistöissä, mutta alhaiset lämpötilat hillitsevät sinilevien kasvua. Pintavesien lämpötilan keskiarvo koko Suomessa Järvi-meriwikin havaintopisteillä on 17,9 °C ja eteläisimmässä Suomessa paikoin 20 °C.

Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja. Runsaina määrinä sinilevää muodostuu tyynellä ilmalla veteen vihertäviksi tai kellertäviksi levälautoiksi ja sitä kasautuu myös rannoille. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli saa sinilevälautat hajoamaan vedenpinnalta ja sekoittumaan veden sekaan. Kun sinileväesiintymä on erittäin runsas, se saattaa muistuttaa paksua maalia tai hernekeittoa.

On myös hyvä muistaa, että kiehkuroille ja lauttamuodostumille pinnassa mahdollinen selitys voi myös olla siitepöly, jota etenkin sateiden jälkeen voi olla paljon vedessä.

Myös juhannuksen aikana ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan. On hyvä noudattaa varovaisuutta, jos epäilee vedessä olevan sinilevää, eikä käyttää sitä sauna-, kastelu- tai pesuvetenä.  Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa levätilanteen viikoittaista seurantaa yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) - 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Monet kunnat ja kaupungit toteuttavat lisäksi omaa seurantaansa uimarannoilla vedenladun tarkkailun  yhteydessä.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Leväseurantapuhelin, 0295 027 990 
Järviwiki www.jarviwiki.fi

Kuvat

Auringonlasku järvimaisemassa, laiturilta näkymä veteen.
Myös juhannuksen aikana ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Kuvituskuva.
Viivi Hinssa
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kuorasjärven säännöstelyn muuttamisen ja kalatien rakentamisen suunnitelma on valmistunut23.4.2025 15:35:58 EEST | Tiedote

Alavuden Sydänmaalla sijaitsevan Kuorasjärven säännöstelyn muuttamisen ja kalatien rakentamisen lupahakemussuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma sisältää ns. kevätkuopan loiventamisen vähälumisina talvina, kesäaikaisen säännöstelyn ylärajan 10 cm:n noston ja teknisen kalatien rakentamisen säännöstelypadon yhteyteen. Näille toimenpiteille Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hakee vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta

ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän EPV Energia Oy:n energiavarastohankkeen, Laihia ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta15.4.2025 15:21:04 EEST | Tiedote

EPV Energia Oy suunnittelee CO2-akkuteknologiaan perustuvaa energiavarastointilaitosta Laihian Jokiperään Klipinnevalle Ritarin Hautamaan alueelle, noin 20 kilometrin etäisyydelle Laihian keskustasta kaakkoon. Laitoksella varastoidaan energiaa hyödyntämällä hiilidioksidia varastoimisen väliaineena. Energiavarasto muodostuu CO2-akkuyksiköistä, joiden toiminta perustuu hiilidioksidin olomuodon muutokseen. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

De skadligaste invasiva växterna i Europa – snart i din trädgård?11.4.2025 08:03:00 EEST | Pressmeddelande

Finns det i din trädgård växtarter som anses vara skadliga invasiva arter eller andra växter med främmande ursprung som snabbt sprids, om de skulle råka komma ut i det vilda? INSPIRE-projektet ordnar 23.4.2025 ett gratis webbinarium, där du får information om hur du kan värna om din trädgård och skydda den finländska naturen från främmande växtarter. Huvudtalare på webbinariet är landskapsplaneraren, forskaren Taina Suonio från Roslings Manor Gardens, som också prisbelönats på Chelsea Flower Show.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye