Jyväskylän yliopisto

Sotilaan kuormittumisesta reaaliaikaista tietoa puettavalla teknologialla

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta on valittu yhdeksi Puolustusvoimien tutkimusohjelman 2025 päävastuulliseksi toteuttajaksi. Liikuntatieteellinen tiedekunta vastaa projektista, jossa luodaan puettava sensoriratkaisu taistelijan fyysisen toimintakyvyn, kuormitustilan sekä suorituskyvyn reaaliaikaiseen seurantaan ja tiedon tallentamiseen. Lisäksi projektissa kehitetään fyysisen toimintakyvyn arviointijärjestelmä, jolla mitataan sotilaan fyysisiä ominaisuuksia.

Mostphotos

Projektin ensimmäisessä kehitysvaiheessa luodaan puettava sensoriteknologia mittaamaan fyysisen toimintakyvyn ominaisuuksia sekä arviointi- ja seurantajärjestelmä sotilaan kuormittumisen mittaamiseen. Toisessa vaiheessa kehitetään analytiikkaa ja raportointia tukemaan Puolustusvoimien koulutuksellisia ja mahdollisia operatiivisia tarpeita.  

“Tietoja voidaan jatkossa hyödyntää joukon suorituskyvyn optimointiin normaali- ja poikkeusoloissa, toimintakykykoulutuksen ja toimintakyvyn arviointijärjestelmän kehittämiseen sekä tutkimustoimintaan”, professori Heikki Kyröläinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.  

Projektissa luodaan myös mahdollisuus kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön. Kokonaisuudessaan data muodostuu yksittäisten sotilaiden tiedoista, mutta dataa voidaan analysoida myös suurempina joukkokokonaisuuksina.   

Liikuntatieteellisen tiedekunnan luotsaama tutkimushanke toteutetaan yhdessä Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan, Jyväskylän Ammattikorkeakoulun, Aalto yliopiston ja LUT-yliopiston kanssa. 

Puolustusvoimien tutkimusohjelma 2025 sisältää kolme hanketta, jotka jakautuvat projekteiksi. Projektien toteuttajaksi on valittu kotimaisia tiedeyhteisöjä sekä teollisuuden edustajia. Päävastuullisiksi toteuttajiksi on valittu Jyväskylän yliopiston lisäksi 61 Northpoint Solutions Oy, Image Soft Oy, Patria Aviation Oy, Saab Finland Oy, Solita Oy, Senop Oy, Accenture Oy, Työterveyslaitos ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. 

"Tutkimusohjelmalla tuotamme tietoa Puolustusvoimien strategisen suunnittelun ja kehittämisen tarpeisiin. Tavoitteena on luoda uusia konsepteja ja osoittaa ne toimiviksi. Samalla tuemme kotimaisia tiedeyhteisöjä ja teollisuutta eri puolilla Suomea", puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo puolustusministeriön tiedotteessa. 
 

Lisätietoja: 

Heikki Kyröläinen, professori, projektin johtaja 
Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto 
heikki.kyrolainen@jyu.fi  
puh. 040 540 8703  

Jani Vaara, apulaisprofessori 
Maanpuolustuskorkeakoulu 
jani.vaara@mil.fi, puh. 0299530432 

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye