Kainuun ELY-keskus

​​Kainuun ELY-keskuksen yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä Kajaanin Löytösuon tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta​

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Kajaanin Löytösuon tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Yhteysviranomaisen mukaan hankkeen vaihtoehdot eivät ole sellaisenaan toteuttamiskelpoisia.

Tuulivoimamylly kesämaisemassa.
Kajaanin Löytösuolle suunnitteilla olevaan tuulivoimahankkeeseen sisältyy merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Kainuun ELY-keskus.

Ilmatar Kajaani Oy suunnittelee tuulipuiston rakentamista Löytösuon alueelle Kajaanin länsirajalle. Hankealueen pinta-ala on noin 4 500 hehtaaria ja sille sijoittuisi maksimissaan 35 tuulivoimalaa. Yksittäisen voimalan teho tulisi olemaan 6–10 MW ja kokonaiskorkeus enintään 350 metriä.  

Kainuun ELY-keskus esittää yhteysviranomaisen perustellussa päätelmässä näkemyksensä YVA-selostuksen riittävyydestä ja laadusta sekä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Perusteltuun päätelmään sisältyy yhteenveto selostuksesta annetuista lausunnoista ja mielipiteistä. 

Löytösuon hankkeen YVA-selostus on ollut nähtävillä 13.3.–24.4.2024. Yhteysviranomaiselle toimitettiin 26 lausuntoa ja 10 mielipidettä. Saaduissa lausunnoissa painotettiin hankkeen vaikutuksia muun muassa linnustoon, suteen ja metsäpeuraan. Lausunnoissa korostuu myös ekologisen verkoston riittävä huomiointi arvioinnissa yhteisvaikutukset huomioiden. Osallisten mielipiteissä korostui huoli alueen pirstoutumisesta, hankkeen vaikutukset alueen lajistoon ja yleiseen alueen käyttöön ja viihtyvyyteen. Myös Oulunjärveen kohdistuvat maisemalliset vaikutukset korostuivat.  

Hankkeen toteuttamiskelpoisuus edellyttää, että hanke on ympäristöllisesti hyväksyttävä eikä hankkeesta aiheudu merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia millään vaikutusarvioinnin osa-alueella. 

Yhteysviranomainen toteaakin, että hanke aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Lisäksi arviot sisältävät merkittäviä epävarmuuksia, joita tulee täydentää. Näiden vuoksi arviointiselostuksessa esitetyt vaihtoehdot eivät sellaisenaan ole toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee epävarmuuksia tarkentaa ja vaikutuksia lieventää.  

Yhteysviranomaisen laatima perusteltu päätelmä, saadut lausunnot ja mielipiteet sekä lausunto Natura-arviosta ovat nähtävillä ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa: www.ymparisto.fi/loytosuotuulivoimaYVA sekä kuulutus www.ely-keskus.fi/kuulutukset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

YVA-menettelyn yhteysviranomainen
Kainuun ELY-keskus

ympäristöasiantuntija Jenni Väisänen

jenni.vaisanen@ely-keskus.fi, p. 0295 023 012

Kuvat

Tuulivoimamylly kesämaisemassa.
Kajaanin Löytösuolle suunnitteilla olevaan tuulivoimahankkeeseen sisältyy merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye