EU:n uusin Venäjä-pakotepaketti laajentaa vientipakotteita ja painottaa yritysten vastuuta
Euroopan unionin 14. Venäjään kohdistama pakotepaketti laajentaa jälleen vientipakotteita ja jatkossa useammat tavararyhmät ovat entistä kattavammin pakotteiden alla. Paketissa kielletään myös maantieliikenteen tavarakuljetukset EU:n alueella yrityksiltä, joiden omistusrakenteesta vähintään neljännes on venäläisomistuksessa.
Euroopan unionin uusin Venäjään kohdistama pakotepaketti laajentaa vientipakotteiden alaisia tavararyhmiä.
– Tehokkaan pakotevalvonnan kannalta selkeät ja yksiselitteiset pakotteiden alaiset tavararyhmät ovat avainasemassa. Olemmekin tuoneet tätä säännöllisesti esille uusien pakotepakettien valmistelun yhteydessä ja on hyvä, että tavararyhmiä on laajennettu lähes jokaisessa paketissa. Pakotevalvonnan näkökulmasta onkin ollut varsin turhauttavaa, jos esimerkiksi kahdesta vastaavasta tuotteesta vain toinen on pakotteiden alla, vaikka käyttötarkoitus olisi sama, toteaa Tullin pääjohtaja Sami Rakshit.
Nyt hyväksytyssä pakotepaketissa tavarakatteiden laajennus koskee mm. kemikaaleja, muovituotteita sekä kaivinkoneiden ja traktoreiden osia. Vientipakotteet on laajennettu koskemaan myös kaikkia mönkijöiden tyyppisiä ajoneuvoja.
Suomesta vietiin kuluvan vuoden tammi-toukokuussa pakotteiden piiriin nyt asetettuja tavaroita yhteensä vajaalla 5 miljoonalla eurolla. Eniten vietiin muovitavaroihin luokiteltavia tuotteita, yhteensä 3,3 miljoonan euron arvosta.
– Uuden pakotepaketin vaikutus Suomen vientiin on euromääräisesti varsin vähäinen, koska suomalaiset yritykset ovat vetäytyneet yhteiskuntavastuullisesti hyvin laajasti Venäjän markkinoilta. Näkisinkin, että tästä syystä uusilla pakotteilla lienee suurempi vaikutus monien muiden EU-maiden yritysten toimintaan, huomauttaa Rakshit.
Pakotteiden kiertämisen estämiseksi asetetut keinot seurantaan
Pakotteiden kiertämisen estämiseksi EU kieltää sellaisten uusien maantieliikenteen kuljetusyritysten perustamisen, joiden omistusrakenteesta 25 % tai enemmän on venäläisomistuksessa. Kielto koskee siirtymäajan jälkeen myös kaikkia kyseisen omistusrakenteen kuljetusyrityksiä, jotka on perustettu 8.4.2022 jälkeen. Nämä yritykset eivät enää saa hoitaa tavarakuljetuksia EU:ssa tai kauttakulkuna EU-maiden läpi. Kuljetusyrityksen pitää pyynnöstä esittää todistus omistusrakenteesta.
Uudessa pakotepaketissa painotetaan myös pakotteiden kiertämisen estämiseksi asetettujen keinojen vaikuttavuuden tarkastelua. Seurantaa tullaan tekemään yrityksille 12. pakotepaketissa asetettujen jälleenvientirajoitusten osalta. EU-maissa toimivien yritysten tulee varmistaa sopimusehdoin, etteivät heidän tai heidän tytäryhtiöidensä EU:n ulkopuolelle viemät tai EU:n ulkopuolisille toimijoille myymät tavarat päädy jälleenvientinä Venäjälle.
– Jotta pakotteet ovat vaikuttavia, tulee kaikkien jäsenmaiden noudattaa niitä sovitusti. Näenkin, että tämä kaikkia jäsenmaita koskeva pakotteiden vaikuttavuuden seuranta on erittäin tervetullutta. Seurannan avulla on myös mahdollista löytää ongelmakohtia, estää entistä paremmin pakotteiden kiertämistä ja parantaa sitä kautta pakotteiden vaikuttavuutta, summaa Rakshit.
Jälleenvientikielto koskee mm. erilaista teknologiaa (pakoteasetuksen liitteet XI, XX, XXXV ja XL) sekä pakoteasetuksen liitteessä I listattuja aseita ja ampumatarvikkeita.
Uudet pakotteet on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 24.6.2024. Pakotepaketti tulee voimaan vuorokauden vaihtuessa tiistaille 25.6.2024.
Ulkoministeriön tiedote (24.6.2024): EU laajentaa jälleen Venäjä-pakotteita ja puuttuu pakotteiden kiertoon
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tullin pääjohtaja Sami Rakshit,
yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Törkeä rikosepäily kansainvälisessä alkoholin nettikaupassa – veroja maksamatta Suomelle jopa 40 miljoonaa euroa4.7.2025 08:04:00 EEST | Tiedote
Tulli epäilee, että saksalainen yritys on myynyt alkoholia Saksasta Suomeen ja jättänyt hoitamatta verovelvollisuudet Suomen valtiolle. Esitutkinta on koskenut myyntiä yli kahden ja puolen vuoden aikana, vuoden 2019 tammikuusta elokuuhun 2021.
Tullin uusilla tutkimuslaitteilla päästään käsiksi tuntemattomiin aineisiin huumeista elintarvikkeisiin2.7.2025 08:03:00 EEST | Tiedote
Uudet tutkimuslaitteet tarjoavat lisää tarkkuutta vieraiden aineiden tunnistukseen Tullilaboratoriossa. Vastaavia laitteita on ollut käytössä muissa EU-maissa, mutta ei vielä Suomen tullilla.
Turkista lähetettiin yli miljoona savuketta Suomeen – pakettien ilmoitettiin sisältävän lasten vaatteita1.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Tullin tutkinta paljasti joulukuussa 2024 laajan savukkeiden maahantuontikokonaisuuden. Savukkeita lähetettiin Turkista Suomeen postilähetyksissä, joissa väitettiin olevan kankaita ja lasten vaatteita.
Tulli valvoi Euroopassa vaarallisiksikin havaittujen muotisuklaiden turvallisuutta27.6.2025 08:03:00 EEST | Tiedote
Muotisuklaaksi nousseesta Dubai-suklaasta on löytynyt muualla Euroopassa syöpää aiheuttavia haitallisia aineita. Suomessa tänä vuonna valvotut Dubai-suklaat ovat osoittautuneet sen sijaan turvallisiksi.
Tulli tutkii törkeää säännöstelyrikosta - itäsuomalainen yhtiö myynyt komponentteja Venäjälle26.6.2025 08:09:00 EEST | Tiedote
Tullilla on tutkinnassa laaja rikoskokonaisuus, jossa Itä-Suomessa toimivan yrityksen epäillään toimittaneen pakotteiden alaisia komponentteja Venäjälle 2022–2023. Komponenttien arvo on ollut 2,7 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme