ELY-keskukset

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Maastokartoitusta Akionlahdella.
Interreg%20Aurora-%20ja%20EU-logo.

SeaMoreEco – Seamless monitoring, restoration and conservation in the northern Gulf of Bothnia on Suomen ja Ruotsin välinen Interreg Aurora -hanke, jonka toimikausi on 1.1.2023–31.12.2025.    

Hankkeen keskipisteessä ovat pohjoisen Pohjanlahden uhanalaiset lajit ja elinympäristöt sekä vieraslajit. Kartoitusmenetelminä käytetään sekä maastokartoitusta että eri kaukokartoitusmenetelmiä. Alueilla, joilla on tunnistettu elinympäristöjen tilaan vaikuttavia ongelmia, tehdään ennallistamisen pilottikokeita.    

Pohjanlahden maantieteellinen sijainti luo pohjan Suomen ja Ruotsin väliselle yhteistyölle. Molemmat maat kohtaavat samanlaisia haasteita omilla merialueillaan. SeaMoreEco -hankkeen kautta maiden välinen yhteistyö tehostuu toistensa asiantuntemusta ja kokemuksia hyödyntäen. Hankkeen suomalaiset osapuolet ovat Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukset sekä Geologian tutkimuskeskus (GTK). Ruotsalaisia hankekumppaneita ovat Norrbottenin ja Västerbottenin lääninhallitukset sekä Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). EU:n Interreg Auroran lisäksi hanke saa rahoitusta Lapin liitolta sekä Swedish Agency for Marine and Water Managementilta (SwAM).  

Kesällä 2024 kartoitetaan laajasti Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten alueilla

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus keskittyy toimenpiteissään Iin, Oulun ja Kalajoen alueisiin. Painotus on kaukokartoitusmenetelmien (drone) kehittämisessä, sekä ennallistamismenetelmien pilottikokeissa. Pilottikohteiksi on valikoitunut Akionlahti Oulussa sekä Tukkikari Iissä, joissa testataan vesiruton poistomenetelmiä. Kartoittajat tulevat liikkumaan rannikon läheisyydessä SUP-lautaa apuna käyttäen.    

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella kartoitetaan matalia rannikkovesiä, sekä osallistutaan myös kaukokartoitusmenetelmien kehittämiseen ja ennallistamismenetelmien pilotoimiseen. Uudessakaarlepyyssä kokeillaan fladan kynnyksen ennallistamista ja punanäkinparran siirtoistuttamista. Närpiössä ennallistetaan kluuviin liittyvä laskupuro ja Luodossa kokeillaan vesiruton torjuntaa.     

Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusalukset Geomari ja Gridi toimivat myös Pohjanlahdella. GTK tekee akustis-seismisiä luotauksia sekä drone-kuvauksia kesä- ja heinäkuussa. GTK:n luotaukset, merenpohjan näytteenotto ja drone-kuvaukset keskittyvät Iijoen, Kiiminkijoen, Lapuanjoen ja Kalajoen jokisuistojen edustalle sekä Kalajoen hiekkasärkkien ja Lohtajanselän alueille. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus: Eveliina Lampinen, p. 0295 038 023, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: Claes Lönnblad-Björkholm, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 027 010
Geologian tutkimuskeskus: Aarno Kotilainen, etunimi.sukunimi@gtk.fi, p. 0295 032 576

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote

Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.

Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!27.3.2025 12:21:02 EET | Pressmeddelande

Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.

Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!27.3.2025 12:21:02 EET | Tiedote

Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande

Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye