Mistä keinot uusiin läpimurtoihin? Chydenius-seminaari tuo keskusteluun innovaatioiden ja talouden yhteyden
Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 28.6. (klo 12.30–16) Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa. Seminaarin otsikkona on ”Talouskasvu vaatii innovaatioita – Mistä keinot uusiin läpimurtoihin?”. Puhujina mm. Aki Kangasharju, Pasi Kuoppamäki, Ulla Lassi, Matias Mäkynen ja Riikka Heikinheimo.

– Tänä vuonna aiheenamme on innovaatioiden ja talouden yhteys meillä ja muissa Pohjoismaissa. Keskustelemme siitä, miten uusien ideoiden ja keksintöjen syntymistä voidaan edistää. Haastamme puhujat esittämään konkreettisia ratkaisuja, sanoo Anders Chydenius -säätiön asiamies Anu Rantamäki.
Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään nyt 16:sta kertaa. Tänäkin vuonna sisällön suuntia ammennetaan Anders Chydeniuksen teoista ja kirjoituksista.
– Haluamme nostaa keskusteluun Suomen lisäksi myös muut Pohjoismaat. Chydeniuksen työ valtiopäivillä ja kirjoittajana muokkasi koko pohjoismaista yhteiskuntaa 1700-luvulla, kertoo Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.
ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju tuo puheenvuorossaan esiin ratkaisuja Suomen talousongelmiin. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki esittelee Suomen ja muiden Pohjoismaiden talousennustetta sekä rahapolitiikkaa. Keskustelua johtaa Keskipohjanmaa-lehden päätoimittaja Suvi Tanner.
Seminaarin toisella puoliskolla keskustellaan aiheesta myös Keski-Pohjanmaan näkökulmasta. Elinkeinoelämän keskusliitossa johtajana toimiva Riikka Heikinheimo kertoo TKI-toiminnan kriittisistä menestystekijöistä. Kokkola yliopistokeskus Chydeniuksen professori Ulla Lassi tuo keskusteluun paikallista näkemystä puheenvuorollaan ”Lokaalista globaaliksi: Tutkimusinnovaatioista uutta liiketoimintaa”. Viime eduskuntakaudella parlamentaarisia TKI-työryhmiä johtanut kansanedustaja Matias Mäkynen tuo kommenttipuheenvuorossaan tilaisuuteen eduskunnan terveiset.
Kaupunkineuvos Antti Isotaluksen muistolle
Vuoden 2024 seminaari on omistettu kaupunkineuvos Antti Isotaluksen muistolle. Hänen elämäntyöstään ja Chydeniuksen arvojen vaalimisesta Kokkolassa pitää puheenvuoron Anders Chydenius -säätiön emerituspuheenjohtaja Gustav Björkstrand. Seminaarin jälkeen klo 17–18.30 Isotaluksen omaiset järjestävät Kokkolasalissa kaikille avoimen muisteluillan.
Tilaisuuden avaa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola. Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö. Kumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari.
Seminaari on avoin ja maksuton kaikille. Ilmoittautumisia pyydetään 26.6. mennessä osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu RantamäkiViestintäsuunnittelijaKokkolan yliopistokeskus Chydenius
Puh:+358408247012anu.m.rantamaki@jyu.fiLinkit
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme