Matkailijan muistilista – huomioi nämä asiat lääkkeisiin liittyen
Kesäaikaan ulkomaanmatkailu on vilkasta. Asiantuntijamme antaa vinkit, mitä lääkkeitä matkalle kannattaa varata ja miten toimia, kun vie lääkkeitä ulkomaille. Lääkkeiden vienti ulkomaille vaatii aina hieman valmisteluja.

Toimiva matka-apteekki sisältää henkilökohtaisten reseptilääkkeiden lisäksi ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä ja -tarvikkeita.
”Jos matkalla sairastuu tai sattuu pieni haaveri, on helpompaa, jos matkatavaroista löytyy koko perheelle peruslääkkeet ja -tarvikkeet valmiina”, apteekinhoitaja Elina Lammi Yliopiston Apteekista sanoo.
Matkalle kannattaa varata mukaan ainakin nämä:
- ensiapupakkaus: haavanpuhdistusaine, laastareita, sidetarpeita, kynsisakset ja pinsetit
- särkylääkettä
- ripulilääkettä
- kuumemittari
- hydrokortisonivoide auringonpolttamiin ja hyönteisten puremiin
- antihistamiinitabletteja sekä kyypakkaus ampiaisenpistojen ja allergisten reaktioiden ensiavuksi
- maitohappobakteereita
- juomajauhepusseja nesteytykseen
- aurinkosuojavoidetta
- kylmägeeli tai kylmä/lämpöpakkaus pienten lihasvammojen varalle
- rakkolaastarit
Jos käytössäsi on reseptilääkkeitä, muista nämä
”Maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda ja millaisia dokumentteja tarvitaan. On järkevää selvittää lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset hyvissä ajoin ennen matkaa”, Lammi neuvoo.
Jos käytät reseptilääkkeitä, huolehdi ainakin nämä asiat kuntoon ennen matkaa:
- Varmista, että lääkkeitä riittää koko matkan ajaksi ja varmuuden vuoksi vähän pidempäänkin.
- Pakkaa kaikki lääkkeet käsimatkatavaroihin alkuperäisissä pakkauksissaan tuoteselosteineen
- Tulosta mukaasi resepteistä kertova yhteenveto Omakanta-palvelusta. Sitä saatetaan kysyä tullissa, ja lisäksi paperi on hyödyllinen myös silloin, jos tarvitset lääkäriä tai lääkkeitä matkalla.
- Mikäli käytät keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä, esimerkiksi voimasta kipulääkettä, varmista apteekista tai Fimean lääkehausta, vaatiiko käyttämäsi lääke Schengen-todistuksen.
Yhteyshenkilöt
Elina Lammiproviisori, apteekinhoitaja
Puh:09 5420 4920elina.lammi@ya.fiTietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme