Koneoppimismallilla voitiin ennustaa toisen asteen koulutuksen keskeyttämistä jo peruskouluiässä
Jyväskylän yliopiston psykologian, kasvatustieteen ja informaatioteknologian tutkijat kehittivät koneoppimismalleja ennustamaan toisen asteen tutkinnon saavuttamista. Tutkimus julkaistiin kesäkuussa Nature Scientific Reports -tiedelehdessä.

Tutkijat rakensivat koneoppimismallit hyödyntämällä Jyväskylän yliopistossa kerättyä, 13 vuotta kattavaa pitkittäistutkimusaineistoa. Mallit pystyivät ennustamaan toisen asteen koulutuksen loppuunsaattamista jo alakoulun lopussa.
"Tutkimuksemme on tärkeä metodologinen edistysaskel tutkimusmenetelmien kehittämisessä. Se voisi auttaa parantamaan nykyisiä strategioita koulunkäynnin keskeyttämisen ehkäisemiseksi ja varhaisen tuen kehittämiseksi", sanoo vastuullinen tutkija tutkijatohtori Maria Psyridou.
Moni tekijä vaikuttaa koulutuksen keskeyttämisriskiin
Koulutukseen kiinnittyminen alkaa jo varhain, ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Tutkijat tarkastelivat perhetaustan, yksilöllisten tekijöiden, käyttäytymisen, motivaation ja sitoutumisen, kiusaamiskokemusten, terveyskäyttäytymisen, median käytön sekä akateemisen ja kognitiivisen suoriutumisen merkitystä toiseen asteen opinnoista valmistumiselle.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Suomen Akatemian rahoittamien Alkuportaat- ja Koulupolku-hankkeiden pitkittäistutkimusaineistoa, jossa on seurattu noin 2 000:a lasta esiopetuksesta toisen asteen opintojen loppuun.
"Työskentely tämän pitkittäisaineiston kanssa oli sekä haastava että ainutlaatuinen mahdollisuus koneoppimiselle. Tulokset ovat varsin lupaavia", sanoo väitöskirjatutkija Fabi Prezja, joka oli mukana kehittämässä koneoppimismenetelmiä tutkimusta varten.
Koneoppimismallilla voi tunnistaa keskeyttämisriskissä olevia
Tutkimus edustaa merkittävää metodologista harppausta koulutustutkimuksessa. Tulevaisuudessa tällaisilla malleilla on mahdollista tukea koulutuksen kehittämistä, tunnistaa opintojen keskeyttämisen riskissä olevia oppilaita ja kehittää strategioita, joilla tukea pidempiä koulupolkuja ja parantaa oppimistuloksia.
Tutkimusartikkeli on luettavissa Nature Scientific Reports -lehdessä.
Yhteyshenkilöt
Maria Psyridou
Tutkijatohtori, psykologian laitos
maria.m.psyridou@jyu.fi
+358408053016
Fabi Prezja
Väitöskirjatutkija, informaatioteknologian tiedekunta
fabi.f.prezja@jyu.fi
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358503374849vesa.j.holm@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uusi historian väitöskirja esittelee monisävyisiä näkökulmia ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaisuuskokemuksiin19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlundin historian väitöskirja valaisee ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaiskokemuksia pidemmällä aikavälillä. Tutkimus paljastaa, kuinka työn merkitys ja suhde kotiin ovat olleet keskeisiä tekijöitä siirtolaisten elämässä, ja kuinka he löysivät turvaa toisistaan uudessa maassa.
Ny doktorsavhandling ger nyanserade perspektiv på svenskösterbottniska emigranters erfarenheter ur ett historiskt perspektiv19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlunds doktorsavhandling belyser svenskösterbottningars erfarenheter av emigration under en längre tidsperiod. Doktorsavhandlingen avslöjar hur emigranternas syn på arbetet och hemmets betydelse har varit centrala faktorer i emigranternas liv och hur dessa emigranter sökte sig till varandra i det nya landet.
Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme