Yrittäjägallup: Alv-korotus nopealla aikataululla on ”huono ja hätäinen päätös”

Jaa

Arvonlisäveron korotus jo syyskuun alusta aiheuttaa laajalti ongelmia yrityksille, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Alv:n korotus nopealla aikataululla on pk-yritysten näkökulmasta huono ja hätäinen päätös, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus. 

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén

Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuun alussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tuoreen Yrittäjägallupin vastaajista korotusaikataulu aiheuttaa vähintään paljon haasteita 15 prosentille, mikä tarkoittaa noin 85 000 yritystä. Kolme prosenttia vastaajista pitää aikataulua mahdottomana, neljä prosenttia arvioi sen aiheuttavan erittäin paljon ja kahdeksan prosenttia paljon haasteita. 

Lisäksi 32 prosenttia vastaajista arvioi, että korotus syyskuun alussa aiheuttaa ”jonkin verran haasteita”. 46 prosenttia vastaajista sanoo, ettei korotusaikataulu aiheuta erityisiä haasteita. 

– Moni kokee korotuksen aikataulun kohtuuttomana. Alle kolmen kuukauden varoaika veronkorotuksen voimaantulosta on poikkeuksellista keskellä kesäkautta. Veronkorotus puolikkaaseen desimaaliin ja kesken arvonlisäverokauden pakottaa monet pk-yritykset päivittämään tietojärjestelmiään ja järjestämään laskutustaan uudelleen aiheuttaen laajoja haasteita, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus

– Yrittäjät kyllä ymmärtävät, että julkista taloutta pitää viimein laittaa kuntoon, mutta sitä on vaikea ymmärtää, että se tehdään tavalla, joka vaikeuttaa laajalti yrittäjyyttä ja aiheuttaa tarpeettomasti hallinnollisia kustannuksia pk-yrityksille. Tämäkin resurssi pitäisi käyttää liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun eikä hätäilyyn hallintojumpan kanssa, Brotherus jatkaa. 

– Vain alle puolet yrityksistä sanoo, että korotus ei aiheuta ”erityisiä haasteita”. Jos tällaisia päätöksiä tehdään, vähintä olisi tehdä niistä yritysvaikutusten arviointi. 

Yrittäjägallupiin vastasi 3.–12. kesäkuuta 1 080 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä. 

Puolet jättänyt huomioimatta sopimuksissa 

Arvonlisäveron korotus aihetta eniten ongelmia yli kymmenen henkeä työllistävillä ja yksinyrittäjillä sekä toimialoista selvästi eniten kaupan alalla, jolla 22 prosenttia vastaajista näkee vähintään paljon haasteita. 

– Pk-yrityksillä on ongelmia riittävästi jo ilman tätä korotustakin. Suhdannetilanne on ollut jo pitkään heikko, ja yhtään aiheettomia lisäkustannuksia ei kaivata. Pahimmillaan nähdään jopa liiketoiminnan lopetuksia, kun joka kahdeskymmenes pk-yritys pelkää, ettei selviä korotuksen kustannuksista ja hallinnollisesta taakasta, Brotherus sanoo. 

Vain puolet yrityksistä on Yrittäjägallupin mukaan huomioinut alv-kannan mahdollisen muutoksen omissa sopimuksissaan. Mitä pienempi yritys, sitä vähemmän tämä on huomioitu. 

Pk-yritykset pitävät selvästi parhaana korotusajankohtana vuodenvaihdetta 1.1.2025 alkaen. Vain 12 prosenttia pitää eduskunnan linjaamaa syyskuun alkua parhaana ajankohtana. 

Kuusi prosenttia pk-yrityksistä sanoo, että niiden on erittäin haastavaa selvitä korotuksen aiheuttamasta hallinnollisesta taakasta ja kasvavista kuluista. Yksitoista prosenttia arvioi, että korotus esitetyllä tavalla lisää paljon hallinnollista taakkaa ja kustannuksia. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä. 

Näin kysyttiin  

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 080 pk-yritysten edustajaa 3.−12.6.2024.   Tutkimustulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.   

Lisätietoja: Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus, 050 384 9479 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa1.4.2025 11:12:46 EEST | Tiedote

Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjägallup: Yrittäjät odottavat selkeää käännettä parempaan31.3.2025 08:05:00 EEST | Tiedote

Yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa selkeästi parantuvan seuraavan vuoden aikana. 36 prosenttia arvioi, että tilanne paranee, kun tammikuussa osuus oli 32 prosenttia. Tilanteen heikkenemistä ennakoi 18 prosenttia, kun tämä osuus oli tammikuussa 19 prosenttia. – Käänne on selkeä. Optimismi vahvistuu yrittäjien parissa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kuntavaaleissa ehdolla 5 000 yrittäjää, aluevaaleissa 1 400 yrittäjää28.3.2025 11:11:29 EET | Tiedote

Kunta- ja aluevaaleissa riittää valittavaksi yrittäjiä, joista äänestää: 5 025 yrittäjää on ehdolla kuntavaaleissa ja 1 371 aluevaaleissa eri puolueiden listoilta. Kuntavaaliehdokkaista 16,8 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaaliehdokkaista 13,6 prosenttia. Kokoomuksella on eniten yrittäjäehdokkaita molemmissa vaaleissa. Yrittäjäehdokkaiden suhteellinen osuus on suurin kokoomuksen ja Liike Nyt:n listoilla kummassakin vaalissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye