Hallituksen työmarkkinamalli heikentää tasa-arvoa ja lisää epävakautta
Tasa-arvokehitys ottaa Suomessa takapakkia, jos hallituksen lakisääteinen työmarkkinamalli menee läpi. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ennakoi lisäksi epävakauden lisääntyvän työmarkkinoilla.
Talentia vaatii lausunnossaan lakisääteisen työmarkkinamallin hylkäämistä.
- Mallin suurimpia häviäjiä olisivat naisvaltaiset julkiset alat, jotka ovat jo valmiiksi huonommin palkattuja kuin miesvaltaiset alat. Julkissektorilla palkat muodostuvat voimakkaimmin sopimuskorotusten kautta. Yksityisellä sektorilla työntekijöille maksetaan sopimuskorotusten lisäksi palkkaliukumia, selventää Talentian työsuhdeasioiden päällikkö Konstantin Laakkonen.
Lakisääteinen työmarkkinamalli tarkoittaa sitä, että vientiteollisuus määrittää katon palkankorotuksille. Muut alat eivät siis voi saada vientialaa korkeampia palkankorotuksia.
Mallin käyttöönotto johtaisi siihen, että palkkaerot nais- ja miesvaltaisten alojen välillä kasvaisivat yhä suuremmiksi. Näin on tilastojen mukaan käynyt myös aiemmin. Kehitystä on kuitenkin pyritty suitsimaan niin, että julkinen sektori on joillakin sopimuskierroksilla saanut muita paremmat palkankorotukset tai erillisen palkkaohjelman.
- Nyt on vaarana, että tämä tie sulkeutuu kokonaan. Koska julkisella sektorilla ei juurikaan käytetä palkkaliukumia, jäisivät naisvaltaiset alat palkkakehityksessä yhä enemmän jälkeen. Kyseessä on huolestuttava askel taaksepäin sukupuolten tasa-arvossa, Laakkonen sanoo.
Tilanne voi johtaa siihen, että esimerkiksi sote-alojen työvoimapula pahenee, kun palkkakehitys jämähtää.
Sovittelija ajoissa mukaan neuvotteluihin
Lakisääteinen työmarkkinamalli heikentää valtakunnansovittelijan mahdollisuutta hoitaa tehtäviään ja neuvotteluosapuolten luottamusta sovitteluinstituutioon.
- Työriidat voivat vaikeutua ja pitkittyä, kun sovittelija ei saa ylittää palkankorotuksille määritettyä kattoa. Sovintoratkaisuun pääseminen saattaa vaatia järeitä ja yhteiskunnalle kalliita työtaistelutoimia. Tämä ei liene kenenkään etu, Laakkonen pohtii.
Talentian mielestä sovittelijan roolia pitää kehittää enemmän siihen suuntaan, että sovittelija tulisi jo varhain mukaan vaikeiksi ennakoituihin sopimusneuvotteluihin. Näin ratkaisuja voitaisiin hakea jo ennen työtaistelu-uhkaa.
Lakisääteistä työmarkkinamallia on valmistellut työriitojen sovittelujärjestelmää käsittelevä työryhmä, jonka mietintö on parhaillaan lausuntokierroksella.
Hallituksen tavoitteena on antaa esitys lakisääteisestä työmarkkinamallista eduskunnalle syyskuussa 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Konstantin LaakkonenTyösuhdeasioiden päällikkö
Puh:09 3158 6026konstantin.laakkonen@talentia.fiTietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Itsensä laiminlyönti uhkaa ikääntyneiden hyvinvointia13.9.2024 11:41:41 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian vuoden 2024 etiikkapalkinnon voittajaksi on valittu Inka Jäntin opinnäytetyö.
Hätähuuto asiakasturvallisuuden ja lastensuojelun puolesta – Pelasta SOS -vetoomus luovutettiin6.9.2024 13:17:16 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalityöntekijöiden seura luovuttivat perjantaina 6.9.2024 Pelasta SOS -vetoomuksen sosiaali- ja terveysministerin Kaisa Juuson erityisavustajalle Hannu Peurasaarelle. Alun perin ministeri Juuson piti ottaa vetoomus vastaan, mutta hänelle oli valitettavasti tullut este.
Hallitus vaarantaa sisäisen turvallisuuden4.9.2024 14:31:22 EEST | Tiedote
Hallituksen päätös leikata sosiaaliturvasta heikentää sisäistä turvallisuutta, arvioi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia hallituksen budjettiriihen tuloksia.
Budjettiriihi lähestyy: Hallituksen tarjoama cocktail ei tuo säästöjä hyvinvointialueille30.8.2024 07:17:00 EEST | Tiedote
Hallitus kokoontuu budjettiriiheen ensi viikon tiistaina. Talentia vetoaa hallitukseen, jotta se peruisi sosiaalihuollon säästöt. Sosiaalihuollon palvelujen leikkaukset ja ammattihenkilölain muutokset eivät helpota hyvinvointialueiden taloustilannetta tai työvoimapulaa.
Hallitus aikoo heikentää varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuutta26.8.2024 14:38:14 EEST | Tiedote
Hallitus on ehdottanut lakimuutosta, joka poistaisi velvoitteen laatia paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia ja toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa. Taustalla on hallituksen tavoite purkaa sääntelyä kuntien toimintaedellytysten vahvistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme