Kesäkuu alkoi ja päättyi helteisiin, sateita tuli vaihtelevasti
Kesäkuun alku- ja loppupuolella oli helleputki, suurimmassa osassa maata oli tavanomaista lämpimämpää. Kuukauden sademäärät vaihtelivat paljon alueittain. Kesäkuun salamakeskiarvo ylitettiin jo kuukauden kahtena ensimmäisenä päivänä.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1,5–3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat havaittiin Lapissa, missä esiintyi usealla asemalla havaintohistoriansa suurin kesäkuun keskilämpötila, ja jopa 4 asteen eroja verrattuna 1991–2020 vertailukauden keskilämpötilaan. Myös maan itäosassa oli lämmintä, poikkeamat asemakeskiarvoihin olivat harvinaisia. Maan pohjoisosassa keskilämpötila vaihteli välillä 11–16 °C ja muualla vaihteluväli oli 14,5–18 astetta.
Kuukauden alku oli helteinen koko maassa, eli päivän korkein lämpötila oli monin paikoin vähintään 25,1 astetta. Kuun keskivaiheilla oli pitkä helteetön jakso, poikkeuksena kesäkuun 17. päivä. Kuun loppupuolella oli taas pitkä helleputki.
Yhteensä hellepäiviä oli maassamme 14, kun tyypillisesti hellepäiviä on Suomessa kesäkuussa kahdeksan. Hellepäiviä oli koko maassa tavanomaista enemmän, maan itäosassa jopa harvinaisen paljon. Lämpötila nousi neljänä päivänä yli 30 asteen.
Kesäkuun ylin lämpötila 31,4 astetta mitattiin Kuopion Savilahdessa ja Heinolan Asemantauksessa 28. päivänä. Kuukauden alin lämpötila -0,7 astetta mitattiin Ylivieskan lentokentällä 5. päivänä, mikä on vuoden 1961 jälkeen korkein alin kuukauden lämpötila Suomessa.
Sademäärät vaihtelivat paljon
Kuukauden sademäärät Suomessa vaihtelivat paljon: maan länsi- ja pohjoisosassa esiintyi harvinaisen suuria kuukausisademääriä useammilla havaintoasemilla, etelärannikolla taas sateet ovat olleet tavanomaista vähäisempiä. Sadepäiviä oli maan pohjois- ja länsiosissa tavanomaista enemmän.
Eniten kuukauden aikana satoi Kokemäen Tulkkilan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 135,9 millimetriä. Vähiten satoi Helsingin Kaisaniemessä, jossa kesäkuun sademäärä oli 24,4 millimetriä. Suurin yksittäisen vuorokauden sademäärä oli Kuusamon Teerirannan havaintoasemalla 18. kesäkuuta mitattu 59 millimetriä.
Aurinkoa oli etelässä, salamoita kuun alussa
Auringonpaistetunteja kertyi maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista enemmän. Etelärannikolla aurinko paistoi jopa harvinaisen paljon (370–390 tuntia).
Kesäkuun alussa maasalamoita havaittiin 1.-2. päivä yhteensä yli 35 000, mikä on hieman enemmän kuin jakson 1960–2023 keskiarvo koko kesäkuulle. Yhteensä kuukauden aikana maasalamoita havaittiin 56 290.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Kaikki myrskyt eivät ole samanlaisia: myrskyn suunta ja puuska-alue vaikuttavat sähköverkon vahinkojen määrään15.5.2025 11:21:07 EEST | Tiedote
Matalapainemyrskyt ja niihin liittyvät kovat tuulet aiheuttavat Suomessa eniten sähkökatkoja. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten myrskyt vaikuttavat Suomen sähköverkkoon ja millaisia ominaisuuksia tuhoisimmilla myrskyillä on. Tulokset auttavat varautumaan myrskyjen vaikutuksiin entistä paremmin.
AGCLIMATE-forskningsprojektet utvecklar lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från jordbruksmark8.5.2025 13:11:57 EEST | Pressmeddelande
Business Finland har beviljat finansiering till forskningsprojektet AGCLIMATE, som utvecklar vetenskapsbaserade lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från åkermark. På så sätt skapas nya affärsmöjligheter för klimatvänliga produkter och tjänster.
AGCLIMATE-tutkimushankkeessa kehitetään ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen8.5.2025 13:11:57 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt rahoituksen AGCLIMATE-hankkeelle, jossa kehitetään ratkaisuja peltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tieteeseen perustuvin keinoin. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
AGCLIMATE project develops solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural lands8.5.2025 13:11:57 EEST | Press release
Business Finland has granted funding for the AGCLIMATE project, which develops science-based solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural fields. The project creates new business opportunities for climate-friendly products and services.
Huhtikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin8.5.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan huhtikuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin huhtikuu. Euroopassa koettiin huhtikuussa sekä kuivuutta että rankkasateita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme