Pirkanmaan ELY-keskus

Peltovalvonnat alkavat Pirkanmaalla

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on aloittanut jokakesäiset peltotukien valvonnat heinäkuun alussa. Tänä vuonna peltojen pinta-aloja valvotaan tarkastuskäynneillä noin kahdella prosentilla Pirkanmaan peltotukia hakeneista maatiloista. Sen lisäksi EU:n maataloustukien ehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.

Pirkanmaan ELY-keskuksen tarkastajat valvovat EU:n maataloustukien ehtojen toteutumista pirkanmaalaisilla maatiloilla.
Pirkanmaan ELY-keskuksen tarkastajat valvovat EU:n maataloustukien ehtojen toteutumista pirkanmaalaisilla maatiloilla. Pirkanmaan ELY-keskus

Kesäkuussa 2024 päättyneessä peltotukien haussa noin 3500 pirkanmaalaista maatilaa haki maataloustukia. Se tarkoittaa, että noin 70–80 maatilaa saa tarkastajan vieraakseen kesän ja syksyn aikana. Ruokavirasto valitsee valvottavat tilat.
 
– Kasvukaudella ELY-keskuksen valvojat kiertävät tiloilla tarkastamassa muun muassa peltopinta-alojen oikeellisuutta, ilmoitettuja kasveja ja tukiehtojen täyttymistä, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen valvontapäällikkö Juha Levomäki.

Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee tarkastajia maatila- ja elintarvikesektorin valvontatehtävissä ympäri vuoden. Maastokaudella saadaan vahvistusta määräaikaisista valvojista ja harjoittelijoista. Peltovalvonnan lisäksi ELY-keskuksesta valvotaan eläintukien ehtojen noudattamista. Kotieläintiloista valvotaan vähintään viisi prosenttia vuosittain.

Satelliittiseuranta vähentää paikalla tehtäviä tarkastuksia ja tuo joustoa viljelijälle

EU:n maataloustukien ehtojen toteutumista on seurattu satelliittien avulla viime kesästä lähtien. Satelliittiseuranta vähentää maatiloille tehtäviä valvontakäyntejä, ja sen ansiosta viljelijä voi tehdä muutoksia tukihakemukseensa tarvittaessa hakuajan päättymisen jälkeenkin 2.10.2024 asti. Seurantajärjestelmä myös muistuttaa viljelijää joistakin tekemättömistä viljelytoimenpiteistä.

– Tänä vuonna satelliittiseuranta laajenee koskemaan useampia tukityyppejä. Seuranta kohdistuu kaikkiin viljelijän tukihakemuksessaan ilmoittamiin peltolohkoihin läpi kasvukauden, Juha Levomäki toteaa.

Heinä–elokuussa satelliittien avulla seurataan, ovatko kasvulohkojen rajat ilmoitetun mukaiset. Lisäksi satelliitit seuraavat esimerkiksi, onko peltoala maatalousmaata, ja onko tarvittavat viljelytoimenpiteet pellolla tehty.

Satelliittikuvan tarkastelun tekee tekoäly. Epäselviksi jääneet tapaukset ratkotaan joko lähettämällä viljelijälle selvityspyyntö, tai maatalousmaan tarkastelun osalta tekemällä selvitys ELY-keskuksen toimesta joko järjestelmävalvontana tai maastokäyntinä. 

Viljelijä vastaa selvityspyyntöön Vipu-mobiili-älypuhelinsovelluksessa paikkasidonnaisella valokuvalla tai muuttamalla tukihakemusta verkkoasiointipalvelu Vipu-palvelussa. Selvityspyynnön käsittelyyn osallistuvat ELY-keskuksen tarkastajat ja kuntien maaseutuviranomaiset.

Satelliittiseuranta on käytössä kaikissa EU-maissa 

Tukiehtojen noudattaminen on edellytys EU:n maataloustukien maksamiselle. Euroopan Unioni velvoittaa jäsenmaitaan suorittamaan peltovalvontaa, jotta se voi maksaa niille maataloustukiin myönnettävän rahoitusosuuden. Peltotukien valvonta lisää viljelijöiden tasapuolista kohtelua ja ja oikeusturvan toteutumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Levomäki
Valvontapäällikkö
+358 295 036 067
juha.levomaki@ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye