Ptolemaios-kartat avaavat ikkunan menneisyyteen: kurkista digitointityön kulisseihin
Suomalaissyntyisen tutkija ja tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöldin harvinaisten kirjojen ja -karttojen kokoelma on koko maailman yhteistä kulttuuriperintöä. Video kertoo tästä ainutlaatuisesta karttakokoelmasta ja sen monivaiheisesta digitointiprosessista.

Kokoelma sisältää poikkeuksellisen eheän kokonaisuuden Ptolemaios-atlaksia. Tätä digitoitua kokonaisuutta on nyt mahdollista kenen tahansa päästä tutkimaan paikasta riippumatta.
Ptolemaios-atlaksen eri versiot ovat kiehtovia dokumentteja siitä, miten maantieteellisen tiedon lisääntyminen ja kuvaukset kaukaisista maista ja kansoista muokkasivat eurooppalaisten maailmankuvia ja millaisia uskomuksia ne synnyttivät ihmisten mielikuvituksissa. Karttoja vertailemalla voi havaita, kuinka uusia alueita ilmestyy kartalle ja kuvaukset ovat yhä tarkempia. Ne ovat myös täynnä vangitsevia visuaalisia elementtejä, niin ajan tutkimusmatkoilla käytettyjä laivoja kuin eurooppalaisille vieraita kansoja ja eläinlajejakin.
Nordenskiöldin kokoelma on nostettu osaksi UNESCOn kansainvälistä Maailman muisti –kokonaisuutta jo vuonna 1997. Kokoelma sisältää suuren määrän 1400–1700-luvuilla julkaistuja matkakuvauksia ja karttoja, jotka kuvaavat eurooppalaisille aiemmin tuntemattomia maanosia ja kertovat eurooppalaisten tavoista hahmottaa maailmaa löytöretkien ja kolonialismin aikakautena. Nordenskiöldin kokoelma on ikkuna länsimaisen maantieteellisen tiedon äärelle: kuinka tietämys on kasvanut ja millaiseksi ymmärrys maailmasta on kehittynyt vuosisatojen aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna VuolantotietoasiantuntijaKansalliskirjasto
Puh:+358294122730anna.vuolanto@helsinki.fiJohanna LiljaPalvelujohtajaKansalliskirjasto
Puh:+358294122705johanna.e.lilja@helsinki.fiLinkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme