Helsingin yliopisto

Ptolemaios-kartat avaavat ikkunan menneisyyteen: kurkista digitointityön kulisseihin

Jaa

Suomalaissyntyisen tutkija ja tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöldin harvinaisten kirjojen ja -karttojen kokoelma on koko maailman yhteistä kulttuuriperintöä. Video kertoo tästä ainutlaatuisesta karttakokoelmasta ja sen monivaiheisesta digitointiprosessista.

Vanha kartta Pohjois-Euroopasta vuodelta 1482, käsin piirretty ja osittain väritetty.
Ulmin vuoden 1482 Ptolemaios-atlaksen painokseen sisältyi ensimmäinen Pohjois-Eurooppaa kuvaava kartta. Alue oli kartan laatijoille ilmeisen tuntematon.

Kokoelma sisältää poikkeuksellisen eheän kokonaisuuden Ptolemaios-atlaksia. Tätä digitoitua kokonaisuutta on nyt mahdollista kenen tahansa päästä tutkimaan paikasta riippumatta. 

Ptolemaios-atlaksen eri versiot ovat kiehtovia dokumentteja siitä, miten maantieteellisen tiedon lisääntyminen ja kuvaukset kaukaisista maista ja kansoista muokkasivat eurooppalaisten maailmankuvia ja millaisia uskomuksia ne synnyttivät ihmisten mielikuvituksissa. Karttoja vertailemalla voi havaita, kuinka uusia alueita ilmestyy kartalle ja kuvaukset ovat yhä tarkempia. Ne ovat myös täynnä vangitsevia visuaalisia elementtejä, niin ajan tutkimusmatkoilla käytettyjä laivoja kuin eurooppalaisille vieraita kansoja ja eläinlajejakin.  

Nordenskiöldin kokoelma on nostettu osaksi UNESCOn kansainvälistä Maailman muisti –kokonaisuutta jo vuonna 1997. Kokoelma sisältää suuren määrän 1400–1700-luvuilla julkaistuja matkakuvauksia ja karttoja, jotka kuvaavat eurooppalaisille aiemmin tuntemattomia maanosia ja kertovat eurooppalaisten tavoista hahmottaa maailmaa löytöretkien ja kolonialismin aikakautena. Nordenskiöldin kokoelma on ikkuna länsimaisen maantieteellisen tiedon äärelle: kuinka tietämys on kasvanut ja millaiseksi ymmärrys maailmasta on kehittynyt vuosisatojen aikana. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye