Pirkanmaan pelastuslaitos tarkasti Tammelan Stadionin ensimmäisen konserttitapahtuman
Yleisötapahtuman turvallisuuden takaaminen on aina monen toimijan yhteispelin tulos. Tampereen merkittävä rooli keskeisenä tapahtumakaupunkina näkyy Pirkanmaan pelastuslaitoksen arjessa laajana valvontatoimintana, johon kuuluu lukuisia yleisötapahtumia. Pelastuslaitos toteuttaa laissa annettua valvontavastuuta yleisöturvallisuuden toteutumisesta ja antaa tapahtumanjärjestäjille ohjausta ja neuvontaa.

Uudella Tammelan Stadionilla Tampereella järjestettiin 29. kesäkuuta stadionin ensimmäinen konserttitapahtuma, joka houkutteli paikalle yli 10000 musiikin ystävää. Ison tapahtuman järjestäminen on aina yhteinen ponnistus, jossa tarvitaan huolellista suunnittelua, yhteistyötä ja myös viranomaisten varautumista. Pirkanmaan pelastuslaitos oli ensihoitopalvelun kanssa turvaamassa konserttikävijöitä myös Tammelan Stadionilla.
Hyvä pelastussuunnitelma on yleisöturvallisuuden lähtökohta
”Kaikki lähtee hyvästä pelastussuunnitelmasta ja toimivasta yhteistyöstä järjestävän tahon kanssa”, toteaa palotarkastaja Marko Kahelin Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Tapahtuman riskitaso määrittyy viranomaisen osalta kokonaisarvion perusteella. ”Esimerkiksi ennakoitu kävijämäärä, mahdollisesti käytettävä pyrotekniikka, kemikaalit ja monet muut tekijät vaikuttavat siihen, miten tapahtuman riskejä tunnistetaan ja miten niihin varaudutaan”, Kahelin jatkaa. Kokonaisturvallisuuteen kuuluu myös esimerkiksi tapahtuman ensiapuvalmius, jota osaltaan on arvioimassa myös ensihoitopalvelu.
Yleisöturvallisuuden lähtökohtana on hyvin laadittu pelastussuunnitelma. Pelastuslaitos arvioi aina suunnitelman ja antaa siihen liittyen neuvontaa ja ohjausta. ”Suunnitelma on lakisääteinen ja sen laatimiseen kannattaa panostaa pienemmissäkin tapahtumissa”, Kahelin kertoo. Hyvin laadittu pelastussuunnitelma toimii järjestäjälle muistilistana asioista, joita on syytä hoitaa ja ottaa huomioon. Toisaalta suunnitelma on myös lain vaatima kirjallinen dokumentti, joka osoittaa, että varautuminen on ollut riittävää. ”Tämä tuo mielenrauhaa myös järjestävälle taholle”, Kahelin tarkentaa.
Pelastuslaitos käy tarvittaessa pelastussuunnitelman läpi tapahtumaa järjestävän tahon kanssa. ”Ensisijainen tavoitteemme on antaa neuvontaa ja ohjausta, sekä kehittää tapahtuman yleisöturvallisuutta yhdessä. Hyvin tehty pelastussuunnitelma toimii siihen tärkeänä välineenä”, Kahelin luonnehtii.
Turvallisuutta tehdään myös paikan päällä
Tapahtumapaikoille tehdään tapahtuman koosta ja luonteesta riippuen myös viranomaistapaamisia ja palotarkastuksia. Useita asioita on käyty läpi jo pelastussuunnitelman arvioinnin yhteydessä, mutta tarkastuksella turvallisuutta varmistetaan vielä yhdessä. Tammelan Stadionille palotarkastus tehtiin päivällä juuri ennen tapahtuman alkua. Myös tarkastukset painottuvat neuvontaan, ohjaukseen sekä mahdollisten korjaustoimenpiteiden tunnistamiseen. Näin myös järjestäjän on helpompi osaltaan huolehtia yleisön turvallisuudesta.
Stadionilla asiat olivat kunnossa ja tietoa ja näkemyksiä vaihdettiin puolin ja toisin. ”Yhteistyö pelastuslaitoksen kanssa toimii erittäin hyvin. Tieto kulkee ja toiminta on reilua ja sujuvaa”, toteaa stadionin tapahtumaturvallisuuden päällikkö Markus Ojala Hakametsän palvelut Oy:stä. Myös Kahelinin mukaan yhteistyö toimii yleensä järjestäjien kanssa erittäin hyvin. ”Turvallisuuden merkitys ymmärretään aina vain paremmin, erityisesti isommissa tapahtumissa joissa kokemusta järjestämisestä on enemmän.”
Kaikki voivat osallistua turvallisuuden tekemiseen
Kahelinin oman havainnon mukaan tapahtumien järjestäminen kehittyy jatkuvasti entistä ammattimaisempaan suuntaan ja turvallisuuteen panostetaan enemmän. Valvontaa kuitenkin tarvitaan aina. ”Hyvää turvallisuuskulttuuria täytyy ylläpitää koko ajan niin järjestäjän kuin viranomaistenkin toimesta. Jos mitään ei ole vielä sattunut, se ei tarkoita sitä, että mitään ei voisi tapahtua. Tästä syystä hyvä varautuminen tarkoittaa suunnitelmia myös sen varalle, että jotakin yllättävää tapahtuu.”
Kahelinin mukaan tapahtuman kävijä voi tarkkailla tapahtumassa turvallisuuden osalta samoja asioita kuin mitä järjestävä tahokin. "Esimerkiksi poistumisreitit voi katsoa etukäteen saapuessaan tapahtumaan”, hän kertoo. Turvallinen yleisötapahtuma on yhteispeliä myös yleisön ja järjestäjän välillä. Mikäli tapahtuman kävijä huomaa turvallisuuteen liittyvän epäkohdan, Kahelin kehottaa kertomaan asiasta heti järjestäjän edustajalle tai järjestyksenvalvojalle. ”Turvallisuus on aina yhteinen asia, johon osallistuvat kaikki”, hän summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko KahelinPalotarkastajaPirkanmaan pelastuslaitos
28.7. alkaen
Viivi AhonenPalotarkastajaPirkanmaan pelastuslaitos
26.7. saakka
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Vastaamme pelastustoimen ja ensihoitopalveluiden järjestämisestä Pirkanmaalla. Osana Suomen suurinta hyvinvointialuetta työllistämme pelastuspalveluiden palvelulinjalla yli 700 vakituista henkilöä. Lisäksi pelastustoimen hälytystehtäville osallistuu sopimuspalokuntalaisia ja sivutoimista henkilöstöämme, joita on yhteensä noin 950 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan pelastuslaitos
Pelastuslaitoksen tehtävissä käynnissä keväinen piikki: ”Parasta olisi jo pysyä kokonaan pois jäiltä”28.3.2025 14:40:54 EET | Tiedote
Pirkanmaalla on saatu nauttia upeista kevätsäistä. Lämmin auringonpaiste kutsuu ulkoilemaan ja bongailemaan kevään merkkejä. Pelastuslaitoksella näihin merkkeihin kuuluvat valitettavasti myös heikkojen jäiden aiheuttamat vaaratilanteet.
Pirkanmaa: pientalojen paloturvallisuuden itsearvioinnin ehtii palauttaa vielä maaliskuun aikana21.3.2025 13:59:18 EET | Tiedote
14 000 kotiin Pirkanmaalla saapui helmikuussa kirje pelastuslaitokselta. Kirjeessä ohjeistetaan pientalon paloturvallisuuden itsearviointiin. Lomakkeen ehtii palauttaa vielä maaliskuun aikana. Perinteinen palotarkastus tehdään taloihin, joista arviointia ei palauteta ajoissa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen pelastus- ja ensihoitopalveluiden tehtävämäärät vuonna 202414.2.2025 14:27:13 EET | Tiedote
Vuonna 2024 pelastustoimen kokonaistehtävämäärä pysyi lähes samana, ja ensihoitopalvelun tehtävämäärä laski toista vuotta peräkkäin. Suuronnettomuuksia Pirkanmaalla oli neljä. Noin puolet tulipaloista aiheutuu ihmisen oman toiminnan seurauksena, joten jokaisen panostus paloturvallisuuteen voi ehkäistä suuriakin onnettomuuksia.
Teemu-Taavetti Toivonen luotsaa nyt pelastus- ja ensihoitopalveluita Pirkanmaalla9.1.2025 14:21:50 EET | Tiedote
Pelastusjohtaja Mika Kontio siirtyi vuoden alusta sijaiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernipalvelujohtajan tehtävään. Pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen otti täksi ajaksi vastuun pelastus- ja ensihoitopalveluiden johtamisesta ja toimii pelastusjohtajana vuoden loppuun.
Ilotulitteiden käyttö vuodenvaihteessa Pirkanmaalla27.12.2024 12:41:17 EET | Tiedote
Ilotulitteiden käyttö on yleisesti sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12.2024 klo 18:00–1.1.2025 klo 02:00 välisenä aikana. Poikkeuksen tästä muodostaa Tampereen ydinkeskustan alue, jossa yksityishenkilöiden ilotulitteiden käyttöä on rajoitettu lain perusteella yleisen turvallisuuden takaamiseksi (ks. kartta liitteenä).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme