Kustannusosakeyhtiö Siltala

Oikeusvaltion puolustaminen oli Ståhlbergien elämäntehtävä

Jaa

Ester ja K. J. Ståhlbergin kaksoiselämäkerran toinen osa kuvaa presidenttiparia kautensa jälkeen aikana, jolloin diktatuurin uhka väijyi Suomen demokratiaa. Kysymykset oikeusvaltioperiaatteesta ja sen kunnioittamisesta eivät ole vanhentuneet, minkä viimeaikainen poliittinen keskustelu osoittaa.

Kuva: Seppo ja Marjaliisa Hentilä seisomassa kirjahyllyjen edessä. Vieressä kirjan "Oikeusvaltion etuvartiossa – Ester ja Kaarlo Juho Ståhlberg 1925–1952" kansi.
Kuva: Laura Malmivaara / Kansi: Mika Tuominen

Marjaliisa ja Seppo Hentilän kirjoittama Oikeusvaltion etuvartiossa – Ester ja Kaarlo Juho Ståhlberg 1925–1952 jatkaa Ståhlbergien elämäntarinaa siitä, mihin edellinen osa Tasavallan ensimmäiset päättyi. Keskiössä on Ståhlbergien yhteinen työ kansanvaltaisen yhteiskuntajärjestyksen suojelemiseksi.

K.J. Ståhlbergin presidenttikaudella vahvistunut parlamentaarinen demokratia joutui 1930-luvun alun lapualaiskriisissä vakavaan vaaraan. Suomea uhkasi pahimmassa tapauksessa itäeurooppalaistyyppinen diktatuuri. Ståhlberg katsoi, että hänen oli ryhdyttävä puolustamaan oikeusvaltiota. Hän piti asiaa niin tärkeänä, että luopui aiemmin antamastaan lupauksesta ja palasi eduskuntaan vuonna 1930 ja asettui ehdokkaaksi seuraavan vuoden presidentinvaaleihin.

Lapualaiset vastasivat Ståhlbergin paluuseen syytämällä hänelle tappouhkauksia. He kannustivat lehdissään uskollisimpia kannattajiaan jopa murhaamaan hänet. Niin pitkälle ei sentään onneksi menty. Törkein tihutyö presidenttiparia kohtaan oli kidnappaus ja kyyditseminen lokakuun puolivälissä 1930 Joensuuhun.

Kaikesta huolimatta Ståhlbergit luottivat siihen, että Suomen kansan suuri enemmistö oli kiinnittynyt eduskuntauudistukseen ja tasavaltaiseen hallitusmuotoon niin lujasti, että diktatuurin reaaliset toteuttamismahdollisuudet olivat rajalliset.

Oikeusvaltioperiaatetta on viime aikoina kyseenalaistettu jopa monissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin lapualaiskriisistä tuttuja teemoja on noussut Suomessakin julkiseen keskusteluun. Ståhlbergit opettivat meille, että oikeusvaltion puolustaminen on demokratiassa alituisesti ajankohtainen tehtävä.

***

Seppo Hentilä (s. 1948) on valtiotieteiden tohtori. Hän toimi Helsingin yliopiston poliittisen historian professorina vuosina 1995–2014. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Kaksi Saksaa ja Suomi (2003), Harppi-Saksan haarukassa (2004), Saksalainen Suomi 1918 (yhdessä Marjaliisa Hentilän kanssa, 2017) ja Pitkät varjot, Muistamisen historia ja politiikka (2018).

Marja-Liisa Hentilä (s. 1957) on valtiotieteiden tohtori ja talous- ja sosiaalihistorian dosentti. Hän on toiminut Työväen arkiston erikoistutkijana ja aiemmin muun muassa Suomen Saksan-instituutin johtajana Berliinissä 2004–2009. Hän on kirjoittanut useita teoksia.

Vuonna 2022 ilmestyi Marjaliisa ja Seppo Hentilän teos Tasavallan ensimmäiset.

Julkistustilaisuus 23.8.2024

Tervetuloa juhlistamaan Oikeusvaltion etuvartiossa - Ester ja Kaarlo Juho Ståhlberg 1925–1952 -kirjan julkistusta perjantaina 23.8.2024 klo 14.00–16.30 Merkki-museoon (Ludviginkatu 2–4, Helsinki).

Ilmoittautuminen tilaisuuteen viimeistään keskiviikkona 21.8. osoitteeseen tiedotus@siltalapublishing.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Seppo ja Marjaliisa Hentilä. Kuva: Laura Malmivaara.
Seppo ja Marjaliisa Hentilä. Kuva: Laura Malmivaara.
Lataa
Kansi: Mika Tuominen
Kansi: Mika Tuominen
Lataa

Linkit

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Siltalan hieno syksy 2025 – Kaunokirjallisuus28.4.2025 14:45:21 EEST | Tiedote

Siltalan kaunokirjasyksy tarjoaa monipuolisen kattauksen sekä kotimaista että käännettyä kirjallisuutta. Kirjailijanimiä ovat muiden muassa Annina Holmberg, Iida Sofia Hirvonen, Jyrki Lehtola sekä dekkarikirjailijakaksikko Sari Rainio ja Juha Rautaheimo. Suomennoksia saadaan esimerkiksi Anton Tšehovilta, Anna Hopelta ja Viktor Jerofejeviltä. Syksyn 2025 katalogi: https://issuu.com/siltalapublishing/docs/siltalan_kes_syksy_2025

Sydämenlyöntejä – Björn Borgin huima omaelämäkerta ilmestyy 18. syyskuuta25.4.2025 12:35:00 EEST | Tiedote

Tennislegenda Björn Borgin omaelämäkerta julkaistaan maailmanlaajuisesti 18. syyskuuta. Suomeksi sen julkaisee samana päivänä Siltala. Sydämenlyöntejä-elämäkerrassaan Borg avaa ensimmäistä kertaa itse elämäänsä ja uraansa. Kirja kuvaa uskomattoman menestyksen, romahduksen, nousut ja laskut, voitot ja tappiot – kaiken avoimesti, kaunistelematta. Suurella sydämellä, lyönti lyönniltä.

Kertomus Maasta pohtii ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja luontokatoon – Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen 29.4.!22.4.2025 15:08:16 EEST | Tiedote

Toimittaja, kirjailija Juha Kauppisen uusi kirja Kertomus Maasta – Ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja luontokatoon on itsenäinen jatko-osa tekijän palkituille teoksille Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista ja Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija. Tervetuloa Kertomus maasta -kirjan julkistamistilaisuuteen tiistaina 29. huhtikuuta kello 18 Tieteen ja toivon taloon Puistokatu 4 (Helsinki). Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 28.4.: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8wpuUgEQacEn7iqjginAV8_UK_S4t7pwPc5D8B0WFl-TAVQ/viewform

Timothy Snyder: Vapaus on arvo, joka mahdollistaa kaikki muut arvot8.4.2025 12:06:53 EEST | Tiedote

Maailmankuulun, arvostetun yhdysvaltalaishistorioitsijan Timothy Snyderin teos Vapaudesta haastaa totutut käsityksemme vapaudesta. Snyderin mielestä vapaus on arvo, joka mahdollistaa kaikki muut arvot. Vapaus ymmärretään hänen mukaansa usein kuitenkin liian kapeasti. Kirjassa käydään läpi viisi toisiinsa liittyvää vapauden muotoa. Vapaudesta vie lukijat jännittävälle älylliselle matkalle. Snyder hyödyntää ajankohtaisissa kirjoituksissaan filosofien ja poliittisten toisinajattelijoiden työtä, keskusteluja nykyajan ajattelijoiden kanssa sekä omia henkilökohtaisia kokemuksiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye