Opintolainaa voi nostaa aiempaa enemmän elokuusta alkaen
Opintolainan valtiontakauksen määrät suurenevat elokuussa 2024. Lisäksi nostokertojen lukumäärät kasvavat Suomessa opiskelevilla. Tulevan lukuvuoden ensimmäisen lainaerän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.
Opintotukilain muutoksen myötä opintolainan valtiontakauksen määrät suurenevat. Suomessa opiskelevalla yli 18-vuotiaalla lainatakauksen määrä suurenee 650 eurosta 850 euroon kuukaudessa. Alle 18-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden takauksen määrä taas suurenee 300 eurosta 400 euroon kuukaudessa. Ulkomailla opiskelevalla määrä nousee 800 eurosta 1 000 euroon.
Lisäksi opintolainan nostokertojen lukumäärät muuttuvat. Toisen asteen opiskelijoilla nostokertoja on jatkossa lukuvuoden aikana neljä opintojen kestosta riippumatta. Lisäksi jatkossa kaikissa korkeakouluopinnoissa lainan nostokertoja on kaksi. Kokonaan ulkomailla suoritettavissa opinnoissa nostokertojen määrä on edelleen yksi lukuvuoden aikana.
Muutokset opintolainoihin tulevat voimaan 1.8.2024. Lukuvuoden 2024–2025 ensimmäisen lainaerän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.
Opiskelija voi tarkistaa opintolainan enimmäismäärät, nostoerät sekä niiden ensimmäiset ja viimeiset nostopäivät opintotukipäätöksestä ja OmaKelasta.
Opintolaina nostetaan pankista
Opiskelijan pitää sopia opintolainan nostamisesta ja takaisinmaksun aikataulusta pankin kanssa. Opiskelija voi itse päättää, nostaako hän opintolainaa ja minkä verran. Koska Kela takaa opintolainan, opiskelija ei tarvitse lainalle muuta vakuutta.
Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 0,5–1,5 vuotta sen jälkeen, kun opintotuki on päättynyt. Opiskelun aikana korot lisätään lainan pääomaan eli opintolainan määrä kasvaa korkojen verran. Korot lisätään lainan pääomaan vielä yhden lukukauden ajan sen jälkeen, kun opintotuki on päättynyt. Sen jälkeen opiskelija maksaa korot itse.
Opintolainan valtiontakaus myönnetään lukuvuodeksi kerrallaan
Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat tulevalle lukuvuodelle, ja lainantakauspäätökset on lähetetty yli 112 000 opiskelijalle. Jos opiskelijalla on jo jokin opintotukiasia käsiteltävänä Kelassa, hän saa käsittelyn yhteydessä päätöksen myös lainatakauksesta. Esimerkiksi jos opiskelija on ilmoittanut opintotukeen vaikuttavasta muutoksesta, hän saa samalla kertaa opintotukipäätöksen muutosasiasta ja seuraavan lukuvuoden lainatakauksesta.
Jos lukuvuoden 2023–2024 opintolainaa on vielä nostamatta, sen voi nostaa viimeistään heinäkuussa.
Lisätietoja asiakkaalle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilpo Lahtinenerikoissuunnittelija
Puh:040 576 4479etunimi.sukunimi@kela.fiLinda Reinikainenjuristi
Puh:050 408 2964etunimi.sukunimi@kela.fiKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–15. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Den sociala tryggheten förändras, utmanar och styr FPA:s verksamhet21.5.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Av FPA:s verksamhetsberättelse och bokslut för 2024 framgår hur de förändringar i den sociala tryggheten som ingår i regeringsprogrammet och FPA:s produktivitetsprogram visar sig i verksamheten. År 2024 betalade FPA ut cirka 17,3 miljarder euro i förmåner.
Muuttuva sosiaaliturva haastaa ja ohjaa Kelan toimintaa21.5.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Kelan vuoden 2024 toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä selviää, miten hallitusohjelmaan kirjatut sosiaaliturvan muutokset ja Kelan tuottavuusohjelma näkyivät toiminnassa. Kela maksoi vuonna 2024 etuuksia 17,3 miljardia euroa.
Sjukfrånvaro på grund av depression har blivit klart vanligare bland studerande än bland förvärvsarbetande21.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Långvarig sjukfrånvaro bland studerande på grund av psykisk ohälsa har blivit klart vanligare sedan år 2010. Mest har frånvaro på grund av depression ökat, särskilt hos kvinnor. Men även för manliga studerande skiljer sig utvecklingen tydligt från dem som arbetar.
Opiskelijoiden masennusperusteiset sairauspoissaolot ovat yleistyneet huomattavasti enemmän kuin työssä olevien21.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden mielenterveysperusteiset pitkät sairauspoissaolot ovat yleistyneet selvästi vuodesta 2010. Eniten ovat lisääntyneet masennukseen perustuvat poissaolot, etenkin naisilla. Kuitenkin myös miespuolisilla opiskelijoilla kehitys eroaa selvästi työssä olevista.
Familjeledighetsreformen ökade pappors användning av föräldraledighet – men flexibiliteten utnyttjas fortfarande i liten utsträckning20.5.2025 09:45:00 EEST | Pressmeddelande
Pappor till barn födda efter föräldraledighetsreformen har tagit ut en nästan dubbelt så stor andel av föräldrapenningsdagarna som pappor till barn födda före reformen. De flesta pappor tar ut ledigheten också vid andra tidpunkter än samtidigt med barnets mamma. Endast få föräldrar använder deltidsledighet eller delar upp ledigheten i flera korta perioder.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme