Pakasteherneen puinti on päivän päälle – Herneen tie pellolta pakkaseen edellyttää huolellista valmistelua ja saumatonta yhteistyötä
Apetit viljelyttää tänä vuonna n. 1800 hehtaaria pakastehernettä. Pakasteherneen puinti alkoi 8.7. Tarkan puintiaikataulun, lyhyiden etäisyyksien sekä toimivan yhteistyön ansiosta herne saadaan pellolta pakkaseen noin kahdessa tunnissa. Näin kotimaisen pakasteherneen maku ja rakenne säilyvät ensiluokkaisina.

Pakasteherneen puinti on päivän päälle
Pakasteherneen puinti alkoi tänä vuonna Mietoisista, Varsinais-Suomesta. Apetitin sopimusviljelijöiden viljelemän pakasteherneen puinnista vastaa Apetitin puintiryhmä, joka pui hernettä vuorokauden ympäri puintikauden ollessa kiihkeimmillään.
Apetitin hernepuimurit ovat Suomessa ainutlaatuisia ja uusin kolmesta puimurista on hankittu tälle kaudelle. Puimurit irrottavat herneet paloistaan jo pellolla, josta herneet toimitetaan Apetitin Säkylän tehtaalle ripeästi pakastettavaksi. Hernesesongilla apetitlaiset pakastavat hernettä neljässä vuorossa.
”Herne puidaan, kun se on parhaimmillaan eli makeimmillaan. Puinnin aloittamisajankohdan ennakointiin käytetään tenderometrimittaria, jolla tarkastellaan herneen kovuutta. Mitä alhaisempi tenderometrin lukema, sitä makeampi herne. Kaikilta hernelohkoilta kerätään ennakkoon hernenäytteitä, joiden avulla määritetään oikea puintihetki herneen laatua silmällä pitäen”, kertoo Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu.
Pitkän ja valoisan kesän ansiosta suomalaiset pakasteherneet ovat makeita, laadukkaita ja arvostettuja maailmallakin. Apetit vie pakastehernettä mm. Italiaan.
Puinnin onnistumista ennakoidaan kylvösuunnitelmalla
Jotta herneet valmistuvat tasaisesti pitkin satokautta ja ne päästään puimaan juuri oikeaan aikaan, valmistellaan kylvö huolella. Käytännössä se tarkoittaa tarkkaa kylvösuunnitelmaa, jossa on huomioitu mm. lajikkeiden kasvuaika, hernelohkojen sijainti sekä esikasvitiedot. Pakasteherneen viljelykierto on viisi vuotta, joten samalle lohkolle ei hernettä voi useammin kylvää.
”Kylvösuunnitelmassa huomioidaan hernelajikkeiden eri mittainen kasvuaika, jotta herneet kypsyisivät portaittain. Kylvösuunnitelma tehdään alueen perusteella siten, että puidessa voidaan edetä alueittain eikä isokokoisia n. 30 kilometriä tunnissa kulkevia puimureita tarvitse siirrellä edestakaisin”, kertoo kylvöstä vastaava viljelyasiantuntija Riikka Nykänen.
Tänä vuonna pakastehernettä viljelee yli 100 Apetitin sopimusviljelijää. He ovat kylväneet ennakkoon toimitetut siemenet Apetitin ilmoittamana kylvöpäivänä.
”Joskus kylvöpäivää on siirrettävä, jos keli on mahdoton. Silloin joustetaan myös tulevien kylvöpäivien osalta eteenpäin. Jos kylvössä on tauko, tulee todennäköisesti myös puinnissa samassa kohtaa tauko”, Nykänen sanoo.

”Mitä pidempään herne kukkii, sen parempi sato”
Kalle Puotunen on viljellyt kotitilallaan pakastehernettä viimeiset kolme vuotta, jolloin Apetitin herneen viljelyalue on ulottunut Varsinais-Suomen Mynämäkeen. Pakastehernettä on tilalla ollut myös aikaisemmin, kun Apetit sitä alueella on viljelyttänyt.
”Pakasteherneen viljelyn hyviä puolia on varhainen puinti, jonka Apetit myös hoitaa. Tämän ansiosta jää hyvin aikaa syyskylvöjen valmisteluun. Lisäksi herne on erinomainen esikasvi esimerkiksi syysviljoille”, Puotunen sanoo.
Harmilliseksi Puotunen kokee puolestaan sen, jos puinti ei onnistukaan juuri silloin kun herne on kaikkein parhaimmillaan.
Pakasteherneen lisäksi Puotusen tilalla viljellään öljykasveja ja viljoja. Käynnissä olevaa viljelykautta Puotunen kuvaa olosuhteiden puolesta hienoksi, sillä lämpöä ja kosteutta on ollut sopivasti. Myöskään pakasteherneen pahin tuholainen, eli hernekääriäinen, ei ole Puotusen pelloilla vielä toistaiseksi ollut riesana. Hernekasvustot näyttävät hyviltä ja pellolla onkin nähtävissä sekä kukkia että palkoja.
”Mitä pidempään herne kukkiin, sen parempi sato siitä tulee. Nyt toivotaan vain, että sadekelit eivät osu puintipäiviin,” Puotunen toteaa.
Yhteyshenkilöt
Katja TättäläinenViestinnän asiantuntijaApetit Oyj
Puh:+358104024045katja.tattalainen@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit Oyj:n tammi-kesäkuun 2025 puolivuosikatsauksen julkistaminen 22. elokuuta 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2025 julkistetaan perjantaina 22.8.2025 klo 8.30. Puolivuosikatsaus on luettavissa julkistamisen jälkeen yhtiön verkkosivuilla apetit.fi. Apetit järjestää tiedotustilaisuuden suorana webcast-lähetyksenä 22.8.2025 klo 10.00. Tiedotustilaisuutta voi seurata Apetitin verkkosivuilla osoitteessa apetit.fi/sijoittajille. Esitysmateriaali ja tallenne tiedotustilaisuudesta ovat saatavilla yhtiön kotisivuilla tilaisuuden jälkeen. Apetit Oyj
Publishing of Apetit Plc’s Half-Year Report for January-June 2025 on 22 August 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Press release
Apetit Plc will publish its Half-Year Report for January-June 2025 on Friday, 22 August 2025 at 8:30 a.m. The report can be found on the company’s website at apetit.fi after its publishing. A news conference (in Finnish) will be held as a live webcast on 22 August 2025 at 10:00 a.m. The news conference can be followed at apetit.fi/sijoittajille. The presentation material and a recording of the webcast will be available on the company’s website after the news conference. Apetit Plc
Pakasteherneen puinti käynnistynyt18.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme