Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskuksen myönsi lähes 72 000 euroa rakennusperinnön hoitoavustuksia

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Avustuksilla tuetaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja niiden lähiympäristön säilyttäviä kunnostuksia.

Avustushakemuksia tuli yhteensä 37 kappaletta. Näistä myönteisen avustuspäätöksen sai 21 hakijaa. Ympäristöministeriön myöntämän määrärahan kokonaissumma jaetuille avustuksille on yhteensä 71 820 euroa.

Rakennusperinnön hoitoavustuksia myönnetään korjauksille, joilla edistetään rakennuksen säilymistä. Kunnostustöissä tulee säilyttää rakennuksen historiallinen aitous. Tämä koskee myös rakennusmateriaaleja ja -työtapoja, joten materiaalijäljitelmien käyttö ei ole sallittua. Korjaustöissä vain välttämättömien rakennusosien uusiminen on sallittua.

Tyypillisiä korjauskohteita ovat katot, ikkunat ja ovet sekä julkisivut. Avustusta voi hakea myös rakennuksen pihapiirissä sijaitsevien muiden rakennusten tai muun välittömän ympäristön kunnostamiseen. Myös muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin sekä korjaussuunnitteluun voi hakea avustusta. Avustuksen myöntämisen perusteet ovat tapauskohtaisia.

Avustussummat vaihtelivat 650–20 000 euron välillä. Suurin yksittäinen avustus myönnettiin navettarakennuksen katon korjaukseen Karstulassa. Avustuksen suuruus on 20 000 euroa. Kyseinen navettarakennus sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa rakennetussa kulttuuriympäristössä Karstulassa. Lisätietoa valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Museoviraston Rakennettujen Kulttuuriympäristöjen sivulta.

Hakemusten käsittelyssä painottuvat kohteen kulttuurihistoriallinen arvo, suojelutilanne ja sijainti arvokkaassa kulttuuriympäristössä tai maisema-alueella, kunnostustöiden luonne sekä tuen myönteinen merkitys rakennuksen tai kulttuuriympäristön säilymiselle. Avustuksia voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät.

Rakennusperinnön hoitoavustuksia jaetaan vuosittain. Hakuaika on perinteisesti ollut syksyllä marraskuun loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye