Viimeiset 12 kuukautta olleet globaalisti 1,5 astetta lämpimämpiä esiteolliseen aikaan verrattuna
Maapallon keskilämpötila ollut viimeisen vuoden ajan ennätyksellisen korkea.
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan kesäkuu 2024 oli 12. kuukausi, jolloin maapallon keskilämpötila oli 1,5 astetta tai sitä korkeampi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900.
Samalla tämän vuoden kesäkuu on ollut maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin kesäkuu. Sen keskilämpötila oli globaalisti 16,66 °C. Tämä on 0,67 °C korkeampi verrattuna vuosien 1991–2020 keskiarvoon.
Maapallon keskilämpötila viimeisten 12 kuukauden ajalta (heinäkuu 2023 – kesäkuu 2024) on ollut ennätyksellisesti 0,76 °C korkeampi kuin vuosien 1991–2020 keskiarvo. Lisäksi se on ollut 1,64 °C korkeampi verrattuna esiteolliseen aikakauteen vuosina 1850–1900.
Euroopassa tämän vuoden kesäkuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Kesäkuun 2024 keskilämpötila Euroopassa oli 1,57 °C korkeampi kuin vuosien 1991–2020 kesäkuun keskilämpötila.
Suomessa kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1,5–3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Lapissa mitattiin usealla havaintoasemalla jopa 4 asteen eroja verrattuna ilmastollisen vertailukauden 1991 – 2020 keskilämpötilaan.
Ilmastonmuutos voimistaa helleaaltoja myös Suomessa
”On hälyttävää, että edelleen rikotaan lämpöennätyksiä. Euroopassa kolme viimeistä kesää ovat olleet ennätyksellisen kuumia ja kuivia. Keskilämpötilan nousu on aiheuttanut pulaa vedestä, maastopaloja, Alppien jäätiköiden sulamista, ongelmia maataloudessa sekä hellekuolemia. Pohjoinen sijaintimme ei täysin suojaa meitä Suomessakaan yleistyvien ja kuumenevien helteiden ja ilmaston lämpenemisen vakavilta vaikutuksilta, sillä pohjoiset alueet lämpenevät muuta maailmaa voimakkaammin”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toteaa.
Ilmatieteen laitoksella tehty tutkimus osoittaa, että mikäli maapallo lämpenisi teollistumista edeltävään aikaan verrattuna kahdella asteella, hellejaksopäivien lukumäärä Suomessa olisi tuolloin 4–10 kertaa niin suuri kuin 1900-luvun lopulla.
Yhteyshenkilöt
Pääjohtaja Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, p. 050 341 3460, petteri.taalas@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
AGCLIMATE-forskningsprojektet utvecklar lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från jordbruksmark8.5.2025 13:11:57 EEST | Pressmeddelande
Business Finland har beviljat finansiering till forskningsprojektet AGCLIMATE, som utvecklar vetenskapsbaserade lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från åkermark. På så sätt skapas nya affärsmöjligheter för klimatvänliga produkter och tjänster.
AGCLIMATE-tutkimushankkeessa kehitetään ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen8.5.2025 13:11:57 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt rahoituksen AGCLIMATE-hankkeelle, jossa kehitetään ratkaisuja peltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tieteeseen perustuvin keinoin. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
AGCLIMATE project develops solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural lands8.5.2025 13:11:57 EEST | Press release
Business Finland has granted funding for the AGCLIMATE project, which develops science-based solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural fields. The project creates new business opportunities for climate-friendly products and services.
Huhtikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin8.5.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan huhtikuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin huhtikuu. Euroopassa koettiin huhtikuussa sekä kuivuutta että rankkasateita.
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu Tulanetin puheenjohtajaksi6.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Valtion tutkimuslaitosten yhteistyöfoorumi Tulanet vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta, tuottavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme